Τετάρτη , Ιούνιος 19 2019
Αρχική / Κοινωνικά / Safe sex – Το προφυλακτικό προστατεύει και σώζει ζωές!
προφυλακτικό και ιστορία

Safe sex – Το προφυλακτικό προστατεύει και σώζει ζωές!

PenΤον τελευταίο καιρό, έρχονται στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες ιστορίες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, πολλές φορές με θύματα νεογέννητα που τα «ξεφορτώθηκαν» οι «μητέρες» τους, αμέσως μετά τη γέννησή τους.  Τα κρούσματα των αφροδίσιων νοσημάτων ολοένα και αυξάνονται και ως επί των πλείστων αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας 17-25 ετών. Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί αν οι ερωτικοί σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό την στιγμή της ερωτικής τους συνεύρεσης.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, διότι στον αιώνα της πληροφόρησης που ζούμε έχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, αλλά και σε συζητήσεις γύρω από το σεξ και την προφύλαξη, οι οποίες, πλέον, γίνονται ανοικτά, χωρίς ταμπού.

Η ιστορία του προφυλακτικού.

Η πρώτη απεικόνιση προφυλακτικού βρίσκεται σε μια σπηλιά στη Γαλλία και χρονολογείται 15.000 π.Χ. Ιστορικά τα συναντάμε ξανά τον 15ο αιώνα, όπου υπήρχε και έξαρση της σύφιλης. Τον 18ο αιώνα τα προφυλακτικά δεν ήταν ηθικά αποδεκτά, διότι έδιναν την επιλογή σε κάποιον να αποφασίσει πόσα παιδιά θα έχει και όπως πιστεύονταν δεν θα τιμωρούνταν κάποιος που θα είχε κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Τον 19ο αιώνα, τα προφυλακτικά επανεμφανίζονται δυναμικά και διαφημίζονται, αλλά αποτελούν είδος πολυτελείας με την απλησίαστη τιμή τους. Τη δεκαετία του ’80 εκτοξεύονται οι πωλήσεις τους, αφού είναι η δεκαετία, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι φορείς του AIDS.

Η σεξουαλική επανάσταση  των προηγούμενων χρόνων καθώς και η αυξημένη χρήση ουσιών μέσω σύριγγας αυξάνει τα κρούσματα AIDS. Ανάμεσα τους και πολλοί διάσημοι που χάνουν τη ζωή τους. Από αυτή τη δεκαετία κι έπειτα έχουμε και αύξηση των αμβλώσεων, ως απότοκο της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Σε τί ποσοστό μας προστατεύει η χρήση προφυλακτικού;

Η χρήση προφυλακτικού είναι η ασφαλέστερη αντισυλληπτική μέθοδος που υπάρχει κι αυτό γιατί προστατεύει κατά 98% εάν χρησιμοποιηθεί σωστά (σωστή τοποθέτηση, χρήση εφάπαξ, έλεγχος ημερομηνίας λήξης). Έτσι με τη σωστή χρήση αποφεύγουμε το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Όσον αφορά τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα  Νοσήματα ,η  σωστή χρήση προφυλακτικού μας προστατεύει πλήρως από αυτά. Τέτοια νοσήματα είναι: τα κονδυλώματα, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, η ουρηθρίτιδα, η μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, οι λοιμώξεις από τριχομονάδες, οι ηπατίτιδες, αλλά και  από τον ιό HIV.

Για όλους αυτούς τους λόγους η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται. Δεν παίζουμε με τις πιθανότητες σε ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Δεν βάζουμε σε ρίσκο την υγεία τη δική μας ή του συντρόφου μας. Φερόμαστε υπεύθυνα. Αγαπάμε το σώμα μας.

Χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό.

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή ιστορικών αναφορών: Μηχανή του Χρόνου

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Όταν ο αληθινός έρωτας μπαίνει στη ζωή σου, όλα αλλάζουν

Όταν ο αληθινός έρωτας μπαίνει στη ζωή σου, όλα αλλάζουν

Ο ήλιος να λάμπει στο πρόσωπο σου και εγώ να μαζεύω ακτίνες. Και να φωτίζω …