Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία, είναι η καλύτερη ανάμνηση των ανθρώπων.

PenΗ καλύτερη και ομορφότερη ενασχόληση με το παρελθόν, είναι οι στιγμές που αναπολούμε τα ωραία και ανέμελα χρόνια από την παιδική μας ηλικίας. Αυτά είναι βέβαιο ότι, μας ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν πρέπει όμως, να παραβλέπουμε και τα τραύματα που κληρονομούμε από την παιδική μας ηλικία.

Ποιες είναι τελικά οι παιδικές μας στιγμές, που όταν τις επαναφέρουμε στην μνήμη μας δεν μας ενοχλούν; 

Η αγάπη και η πατρική προστασία.

Η μεγαλύτερη ανάγκη του παιδιού είναι η αγάπη, αλλά και η αίσθηση της πατρικής προστασίας. Έτσι, νοιώθει το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, δύσκολα θα βρείτε παιδί που όταν το απειλούν ή το εμπαίζουν δεν θα πει ότι, θα το αναφέρει στον πατέρα του ή στη μητέρα μου. Η συγκεκριμένη αντίδραση πηγάζει από την ασφάλεια που νοιώθει από την πατρική προστασία καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Πολλές φορές ακούμε συνανθρώπους μας που χάνουν κάποιον εκ των γονέων τους, να λένε ότι έχασαν το στήριγμά τους.

Όλες οι στιγμές που ζήσαμε με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους.

Δεν υπάρχουν ωραιότερες στιγμές στην ζωή ενός ανθρώπου από τις οικογενειακές. Αυτές οι στιγμές, είναι μικρές με μεγάλη αξία. Το μυαλό μας πάντα θα αναπολεί το παιχνίδι με τους γονείς μας. Επίσης, δεν ξεχνιούνται, οι εκδρομές, η θαλπωρή του σπιτιού, αλλά και ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς . Σίγουρα, ανεξίτηλα στην μνήμη θα μείνουν, οι απόκριες, το Πάσχα στο χωριό και τα παιχνίδια με τα κουβαδάκια στις παραλίες το καλοκαίρι με τα άλλα παιδιά. Σημαντικό κομμάτι των αναμνήσεων είναι και οι επισκέψεις στους παππούδες. Γι’ αυτόν τον λόγο,  όταν με νοσταλγία επιστρέφεις στο πατρικό σου σπίτι, διαπιστώνεις ότι δεν είχες νοσταλγήσει το πατρικό σου σπίτι, αλλά τα ωραία παιδικά χρόνια που πέρασες εκεί. Πόσοι ξυπνάμε τα Χριστούγεννα το πρωί και δεν νοιώθουμε μια θλίψη με τη σκέψη ότι δεν είμαστε παιδιά;

Η αγάπη της μητέρας μας.

Είναι γνωστό ότι, κάθε παιδί μεγαλώνει κυρίως με την μητέρα γιατί ο πατέρας πρέπει να δουλέψει για να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή. Η μητέρα, πρέπει να καταφέρει να κάνει το παιδί να νοιώσει την αδιαμφισβήτητη αγάπη της. Μόνο τότε, θα έχει το παιδί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα του θριάμβου και πίστη στην επιτυχία και την ευτυχία. Γι αυτό, το έργο της μάνας θεωρείται ανεκτίμητο για το παιδί που του προσφέρει στην κοινωνία, η οποία σπανίως την ανταμείβει.

Οι αξίες και τα παραδείγματα που πήραμε από τους γονείς μας.

Οι αξίες και το καλό παράδειγμα των γονιών επιδρούν θετικά στο παιδί και το οπλίζουν για την μελλοντική του ζωή. Οι συγκεκριμένες δεν επιτυγχάνονται μόνο με λόγια, αλλά κυρίως με έργα και πράξεις σεβασμού. Άρα, είναι λογικό μια τέτοια προσωπικότητα να ασχολείται συχνά με τα παιδικά της χρόνια.

Μνήμες με αρνητικά συναισθήματα από την παιδική ηλικία.

Μην ξεχνάμε ότι, υπάρχουν και λίγες ευτυχώς περιπτώσεις ανθρώπων που φέρνοντας στο νου τους την παιδική τους ηλικία νοιώθουν οργή, θυμό και ντροπή. Δυστυχώς, για αυτά τα συναισθήματά τους, υπεύθυνοι είναι οι γονείς τους. Είναι κρίμα γιατί αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι είναι προϊόν των τραυμάτων της παιδικής τους ηλικίας.

Οι γονείς, λοιπόν, που μεγαλώνουν παιδιά πρέπει να έχουν στο νου τους ότι, κάποια στιγμή θα ανοίξει μια πόρτα που τα παιδιά τους θα εισέλθουν στο μέλλον. Από εμάς εξαρτάται με τι εφόδια θα συμβεί η είσοδός τους στο μέλλον.

Τέλος, μπαίνει το ερώτημα: «Θα χαίρονται όταν αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια ή θα θλίβονται και θα ντρέπονται;»

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …