οι μέλισσες υπό εξαφάνιση

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες από τη γη;

PenΟι μέλισσες είναι έντομα που ανήκουν στην κατηγορία των υμενόπτερων. Κατοικούν στις κυψέλες και έχουν μία από τις πιο οργανωμένες κοινωνίες. Οι μέλισσες παίζουν μεγάλο ρόλο  στην επιβίωση του οικοσυστήματος, όσο και να παραξενεύει αυτό πολλούς. Το κακό είναι ότι πλέον κινδυνεύουν με εξαφάνιση από την παρέμβαση του ανθρώπου. Οι ψεκασμοί και τα φυτοφάρμακα, είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες.

Σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχει υπάρξει μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Πολλοί θεωρούν πως η μέλισσα ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι για να παίρνουμε το μέλι, το κερί και το βασιλικό πολτό. Η εργασία, όμως, της μέλισσας έχει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον πλανήτη μας. Τόσο ισχυρό που με μια πιθανή εξαφάνισή τους κινδυνεύουν τα ζώα και ο άνθρωπος με εξαφάνιση. Όπως είχε πει και ο Albert Einstein «Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής.»…

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η μέλισσα για τον πλανήτη και την ανθρώπινη ζωή;

Η μέλισσα είναι απαραίτητη για την επικονίαση, δηλαδή την γονιμοποίηση των φυτών. Πάει στα άνθη για να συλλέξει τροφή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρει τη γύρη από φυτό σε φυτό. Η μεταφορά της γύρης είναι απαραίτητη για την γονιμοποίηση των φυτών, που με την σειρά τους όταν γονιμοποιηθούν, παράγουν καρπούς. Σε μια επικείμενη εξαφάνιση της μέλισσας, η διαδικασία αυτή θα σταματήσει. Η γύρη δεν θα μεταφέρεται από φυτό σε φυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γονιμοποίηση. Εφόσον δεν θα υπάρχει γονιμοποίηση δεν θα παράγονται καρποί.

Αυτό θα επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα στην γεωργία, την οικονομία αλλά και στην τροφική αλυσίδα. Τα φυτοφάγα ζώα θα υποσιτιστούν με αποτέλεσμα την δική τους εξαφάνιση. Θα ακολουθήσουν τα σαρκοφάγα και όλη αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα φτάσει στον άνθρωπο, που δεν θα έχει πια πόρους επιβίωσης και ο ίδιος. Υπάρχει μία ταινία animation, το «Bee Movie», η οποία είναι άκρως εκπαιδευτική, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Δείχνει τη ζωή μιας μέλισσας, το πώς οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την παραγωγή τους, αλλά και το τι θα γινόταν αν οι μέλισσες εξαφανιζόντουσαν.

Πρέπει να σώσουμε την μέλισσα.

Πρέπει να καταλάβουμε και να ενημερωθούμε οι άνθρωποι για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των μελισσών στη ζωή του πλανήτη. Οι ψεκασμοί και τα φυτοφάρμακα πρέπει να σταματήσουν. Δεν αρκεί μόνο η διατήρηση μελισσιών. Δεν θα τις σώσει αυτό. Τα κράτη πρέπει να πάρουν μέτρα για την προστασία τους. Αλλά και εμείς οι ίδιοι να κατανοήσουμε και να σταματήσουμε να τις κυνηγάμε λες και είναι εχθρός μας. Ραντίζουμε για να μην πλησιάσουν οι μέλισσες το σπίτι, τον κήπο και τα φυτά μας και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε κι εμείς στην εξαφάνισή της. Η μέλισσα δεν έχει σκοπό να σου κάνει κακό. Δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το κεντρί εναντίον σου (εκτός αν προκληθεί). Δεν έχει σκοπό να σου καταστρέψει το κήπο, ίσα ίσα θα τον κάνει πιο ζωντανό. Ουσιαστικά δεν είναι η μέλισσα αυτή που αποτελεί κίνδυνο για εμάς, αλλά εμείς για την μέλισσα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics