εξάρτηση από το τζόγο και αιτίες

Εξάρτηση από τον τζόγο: Αιτίες και συνέπειες του εθισμού.

PenΗ εξάρτηση από το τζόγο, είναι μία κατάσταση που έχει πλήξει πολλούς ανθρώπους και οικογένειες. Όλοι μας έστω και μία φορά στην ζωή μας έχουμε παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι. Είναι η γλύκα, του να τεστάρεις την τύχη σου και να βγάλεις διασκεδαστικά και άκοπα λεφτά. Πολλοί όμως εθίζονται από το τζόγο έχοντας οδυνηρές συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Είναι τόσο εθιστικός ο τζόγος, που θεωρείται εξίσου σοβαρός  με τους εθισμούς στο αλκόολ, τα ναρκωτικά και την νικοτίνη.

Ποιες αιτίες οδηγούν στον εθισμό από το τζόγο;

1.Φυγή από τα καθημερινά προβλήματα.

Κάποιος μπορεί να εθιστεί με τα τυχερά παιχνίδια γιατί θέλει να ξεφύγει από τα βάσανα της καθημερινότητας. Βλέπει το τζογάριμα ως ένα μέσο διαφυγής αλλά και επίλυσης των προβλημάτων του, εάν είναι οικονομικά. Αυτό έχει αποτέλεσμα να παίζει ολοένα και συχνότερα για να χάνεται από τα προβλήματα με αποτέλεσμα να του γίνεται όλο και πιο απαραίτητος ο τζόγος.

2. Βιώματα.

Κάποιος μπορεί να εθιστεί στον τζόγο επειδή έχει είτε οικογενειακά προβλήματα είτε γονείς ή άλλου στενούς συγγενείς όπου να είναι και οι ίδιοι εθισμένοι. Αυτή ίσως είναι μία αιτία που μπορεί να κάνει κάποιον πιο εύκολα να ξεκινήσει το τζόγο και κατά συνέπεια να εθιστεί.

3. Η αναζήτηση χρημάτων.

Ο τζόγος μοιάζει σαν μια εύκολη λύση για να βγάλεις χρήματα. Αυτό αναζητά και κάποιος που θα τζογάρει αρχικά. Μόνο που στην πορεία παύει να παίζει για το χρήμα και παίζει πλέον επειδή το έχει ανάγκη και είναι εξαρτημένος από τα τυχερά παιχνίδια.

4. Αναζήτηση της χαράς και της αδρεναλίνης.

Επειδή δεν βρίσκει κάτι που να τον γεμίζει, να τον εξιτάρει και να του δίνει χαρά, είναι πολύ πιθανόν κάποιος να τα βρει αυτά στον τζόγο. Το ποντάρισμα, η αναμονή για το αποτέλεσμα και η όλη η διαδικασία, ανεβάζουν σε κάποιον την αδρεναλίνη και του δίνει μια κάλπικη χαρά. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να τον εθίσει και να ζητάει να παίζει συνέχεια.

5. Υπερ-προβολή και διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών.

Οι διαφημίσεις παίζουν παντού. Από μια αφίσα στον δρόμο που θα δεις μέχρι στο κινητό. Πολλές εταιρίες τυχερών παιγνίων διαφημίζονται για να αποκτήσουν περισσότερο κόσμο. Φτιάχνουν διαφημίσεις άκρως θελκτικές, που δίνουν σχεδόν υποσχέσεις προς το κοινό για σίγουρα κέρδη. Έτσι εύκολα κάποιος μπορεί να δοκιμάσει, μιας και η πρόσβαση είναι πανεύκολη, να κολλήσει και να εθιστεί.

Συνέπειες εξάρτησης.

Προσωπικές και οικογενειακές συνέπειες.

Η εξάρτηση από τον τζόγο έχει συνέπειες τόσο στην προσωπική και ψυχική υγεία του ατόμου, όσο και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Ο τζογαδόρος το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι να τζογάρει. Όταν δεν  το κάνει είναι καταθλιπτικός, η σκέψη του είναι μονίμως εκεί, έχει άγχος, διαταραχές στον ύπνο και νεύρα. Όλα αυτά επηρεάζουν και την οικογενειακή γαλήνη. Καθώς η οικογένεια βιώνει τα αποτελέσματα της εξάρτησης. Καβγάδες, ψέματα από τον εξαρτημένο ακόμα και οικονομικές ή περιουσιακές απώλειες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τζογαδόροι έχασαν ακόμα και το σπίτι τους στα τυχερά παιχνίδια.

Κοινωνικές συνέπειες.

Υπάρχουν και κοινωνικές συνέπειες, καθώς ο εθισμένος αποκτά προβλήματα επικοινωνίας, γίνεται κλειστός, αποκτά προβλήματα μεχρι και στην δουλειά του. Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχασαν την δουλειά τους, γιατί δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε αυτήν, έλειπαν συχνά με δικαιολογίες για να παίζουν κ.α. Ακόμα και η υπόλοιπη κοινωνική ζωή τους πάει πίσω. Χάνουν φίλους, σχέσεις γιατί απλά εξαφανίζονται. Γιατί ο μόνος στόχος τους είναι να καλύψουν την εξάρτηση τους.

Τρόποι αντιμετώπισης.

Οικογένεια.

Πρώτα από όλα για να αντιμετωπιστεί αυτό πρέπει να έχει θέληση και ο ίδιος. Από εκεί και πέρα επειδή είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει μόνος του και να ξεφύγει, πρέπει να έχει στήριξη και κατανόηση από την οικογένεια του. Πρέπει να του δείξουν την άλλη πλευρά της ζωής, να τον παροτρύνουν σε νέα χόμπι, που θα είναι υγιή. Επειδή ακόμα και μετά από μεγάλο διάστημα είναι πιθανόν να κυλήσει ξανά, θα πρέπει να έχουν υπομονη για να τον εμποδίσουν να μην εθιστεί ξανά.

Κέντρα απεξάρτησης.

Τα κέντρα απεξάρτησης, μέσω των προγραμμάτων και των συνεδριών, έχουν ως σκοπό την πλήρη αποκοπή του εξαρτημένου από τον τζόγο και την είσοδο του ξανά στην κοινωνία. Ακόμα και αν ο εξαρτημένος αρνείται να ενταχθεί σε κάποιο κέντρο, τα κέντρα μπορούν να μεριμνήσουν με βοήθεια προς την οικογένεια.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics