
Υλικά για τα αλμυρά muffins:
2 φλυτζάνια αλεύρι (φαρίνα)
1 πρέζα αλάτι
2 κολοκυθάκια τριμμένα
1 φλιτζάνι φέτα
3 αβγά
Μισό φλιτζάνι γάλα
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκύθια και την φέτα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι τμηματικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα και να έχουμε μία λεία ζύμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες muffin που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι την μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για περίπου 20′-25′ περίπου ανάλογα το φούρνο, στην τελευταία σχάρα . Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχουν ψηθεί, να βγαίνει στεγνή. Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρουμε.
Υλικά για τα γλυκά muffins:
1 φλιτζάνι αλεύρι (φαρίνα)
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι τριμμένη κολοκύθα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αβγά
Μισό φλιτζάνι γάλα
Μισή πλάκα βιτάμ
1 βανίλια + 1/4 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά, χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη. Έπειτα, προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την βανίλια, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το γάλα και τελευταία την τριμμένη κολοκύθα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες muffin (τις γεμίζουμε μέχρι την μέση) βουτυρωμένες και αλευρωμένες και ψήνουμε στους 170° σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα για 20-25′ ανάλογα τον φούρνο. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή για να ελέγξουμε αν ψήθηκε. Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρουμε.
Tips!
- Τα υλικά μας βγάζουν 10 muffins περίπου για κάθε συνταγή.
- Μπορούμε αντί για muffins να φτιάξουμε με το μείγμα αυτό αλμυρό και γλυκό κέικ κολοκύθας αντίστοιχα.
- Εάν τα σερβίρετε σε παιδικό πάρτι μπορείτε να τα γαρνίρετε. Στα αλμυρά muffins μπορείτε να κόψετε μια φέτα τυρί του τοστ gouda σε σχήμα αστέρι και να το προσθέσετε πάνω σε κάθε muffin λίγα λεπτά προτού τα βγάλουμε από το φούρνο. Στα γλυκά muffins μπορείτε να φτιάξετε frosting cream (1 πακέτο άχνη ζάχαρη, 1 πλάκα βιτάμ ή βούτυρο, 2-3 κ.σ. γάλα και 1 βανίλια και χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν θέλουμε να είναι χρωματιστά) και να τα γαρνίρετε αφού κρυώσουν.
Καλή σας απόλαυση!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog