Παρασκευή , Δεκέμβριος 14 2018
Αρχική / Συνταγές / Αλμυρά και γλυκά muffins κολοκύθας, που θα σας ξετρελάνουν.
Σπιτικά muffins

Αλμυρά και γλυκά muffins κολοκύθας, που θα σας ξετρελάνουν.

PenΤα αλμυρά και τα γλυκά muffins κολοκύθας είναι ιδανική λύση για κολατσιό στο σχολείο, στη δουλειά, για απογευματινό αλλά και για παιδικό πάρτι. Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.  Αποτελεί ιδανική τροφή για μικρούς και μεγάλους, ειδικά δε όταν το απολαμβάνουμε μέσα σε λαχταριστά muffins.

Υλικά για τα αλμυρά muffins:

2 φλυτζάνια αλεύρι (φαρίνα)

1 πρέζα αλάτι

2 κολοκυθάκια τριμμένα

1 φλιτζάνι φέτα       

3 αβγά 

Μισό φλιτζάνι γάλα

2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκύθια και την φέτα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι τμηματικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα και να έχουμε μία λεία ζύμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες muffin που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι την μέση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για περίπου 20′-25′ περίπου ανάλογα το φούρνο,  στην τελευταία σχάρα . Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχουν ψηθεί, να βγαίνει στεγνή. Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρουμε.

Muffins αλμυρά

Υλικά για τα γλυκά muffins:

1 φλιτζάνι αλεύρι (φαρίνα)

1 πρέζα αλάτι

1 φλιτζάνι τριμμένη κολοκύθα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 αβγά

Μισό φλιτζάνι γάλα

Μισή πλάκα βιτάμ

1 βανίλια + 1/4 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

Αρχικά, χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη. Έπειτα, προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την βανίλια, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το γάλα και τελευταία την τριμμένη κολοκύθα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες muffin (τις γεμίζουμε μέχρι την μέση) βουτυρωμένες και αλευρωμένες και ψήνουμε στους 170° σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα για 20-25′ ανάλογα τον φούρνο. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή για να ελέγξουμε αν ψήθηκε. Αφού ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρουμε.

Tips!

  • Τα υλικά μας βγάζουν 10 muffins περίπου για κάθε συνταγή.
  • Μπορούμε αντί για muffins να φτιάξουμε με το μείγμα αυτό αλμυρό και γλυκό κέικ κολοκύθας αντίστοιχα.
  • Εάν τα σερβίρετε σε παιδικό πάρτι μπορείτε να τα γαρνίρετε. Στα αλμυρά muffins μπορείτε να κόψετε μια φέτα τυρί του τοστ gouda σε σχήμα αστέρι και να το προσθέσετε πάνω σε κάθε muffin λίγα λεπτά προτού τα βγάλουμε από το φούρνο. Στα γλυκά muffins μπορείτε να φτιάξετε frosting cream (1 πακέτο  άχνη ζάχαρη, 1 πλάκα βιτάμ ή βούτυρο, 2-3 κ.σ. γάλα και 1 βανίλια και χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν θέλουμε να είναι χρωματιστά) και να τα γαρνίρετε αφού κρυώσουν.

Καλή σας απόλαυση!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Γλυκό

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες δίπλες;

Οι δίπλες είναι από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προσφέρονται …