Σπιτική καρυδόπαστα!
Υλικά για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας.
- 18 αυγά
- 18 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 18 κ. σ. καρύδι τριμμένο
- 18 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.σ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- τρίμα από 1 πορτοκάλι
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 βανίλιες
Σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- τις φλούδες από 2 πορτοκάλια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Με ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και έπειτα προσθέτουμε την άχνη μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα μας τα καρύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε με κυκλικές απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με ένα κουτάλι. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μας το αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) στους 200 βαθμούς.
Για το σιρόπι!
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν βγάλει στην επιφάνεια αφρό.
Όταν η καρυδόπαστα είναι έτοιμη τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε για 15 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μας στο γλυκό.
Tips!
- τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα, αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
- αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι
Καλή σας επιτυχία!
Συνταγή: Ρούλα Νταλαμάγκα
Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Γραμμένου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like Nancy’s Blog