Υλικά (για 4 άτομα) :
- 1 κιλό μπακαλιαράκια ή λαβράκια
- 4 μεγάλες πατάτες
- 5 καρότα
- 4 κολοκυθάκια
- Μισή σελινόριζα
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- Αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- *Λίγο τριμμένο τζίνσεγκ (προαιρετικά )
Εκτέλεση:
Αρχική προετοιμασία.
Καθαρίζουμε τα ψάρια (τα λέπια και τα εντόσθια) ή ακόμη καλύτερα ζητάμε από το ψαράδικο που θα τα προμηθευτούμε να μας τα καθαρίσουν. Σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι που να καλύπτει τα ψάρια και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος των ψαριών. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο. Μόλις βράσουν τα ψάρια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Στη συνέχεια.
Σουρώνουμε το νερό στο οποίο έβρασαν τα ψάρια και το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα κομμένα λαχανικά. Τα καρότα και τα κολοκύθια τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τη σελινόριζα- το κρεμμύδι και τις πατάτες τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και τζίνσεγκ τριμμένο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν .
Στο ενδιάμεσο.
Καθαρίζουμε τα ψάρια μας, αφαιρώντας το κεφάλι- την ουρά και τα κόκκαλα, έτσι ώστε να τα έχουμε φιλεταρισμένα. Μόλις βράσουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε ένα «ρου» για να δέσουμε τη σούπα.
Πώς φτιάχνεται το «ρου»!
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να να ενσωματωθεί το αλεύρι στο ελαιόλαδο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα ελαιόλαδου- αλευριού στο περιεχόμενο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση με το ρου. Εάν επιθυμούμε πιο πηχτή τη σούπα μας, φτιάχνουμε λίγο ακόμη «ρου» και το προσθέτουμε.
Η ψαρόσουπά μας είναι έτοιμη!
*Σερβίρουμε τη ψαρόσουπά μας σε βαθύ πιάτο και τοποθετούμε από πάνω το φιλεταρισμένο ψάρι .
Καλή σας όρεξη!
Tips!
* Μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού, αντί για φρέσκα (απλά με το φρέσκο ψάρι η γεύση απογειώνεται.).
*Εάν δεν βρούμε σελινόριζα μπορούμε να βάλουμε σέλινο.
*Εάν κάποιος δεν επιθυμεί τα λαχανικά κομμένα στη σούπα ή για τα μωρά, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά και να τα ρίξουμε στο ζωμό.
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Follow & Like: Nancy’s Blog