Η Πύλη της Κολάσεως στο Τουρκμεκιστάν

Η «Πύλη της Κολάσεως» βρίσκεται στο Νταρβάζα του Τουρκμεκιστάν!

PenΈνα από τα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη, βρίσκεται στο Τουρκμεκιστάν. Η επονομαζόμενη «Πύλη της Κολάσεως» ή ο κρατήρας του Νταρβάζα. Πρόκειται για έναν κρατήρα που βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ, ο οποίος κυριολεκτικά φλέγεται επί 47 χρόνια. Η εικόνα του είναι τρομακτική και ταυτόχρονα μαγευτική και προσελκύζει πλήθος τουριστών.

Πώς δημιουργήθηκε ο κρατήρας;

Ο κρατήρας  με 70 μέτρα διάμετρο και 30 μέτρα βάθος δημιουργήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση. Το 1971 οι Σοβιετικοί, αποπειράθηκαν να κάνουν μια γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, με σκοπό να βρουν πετρέλαιο. Το έδαφος, όμως, υποχώρησε και δημιούργησε αυτό τον μεγάλο κρατήρα. Φοβούμενοι μετά μήπως από τον κρατήρα βγουν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια αποφάσισαν να βάλουν φωτιά. Υπολόγιζαν πως η φωτιά θα έκαιγε για μερικές ώρες ή μέρες και μετά θα έσβηνε. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε καθώς καίει για 47 χρόνια συνεχόμενα. Το αέριο που καίει η φωτιά είναι φυσικό αέριο.

Η «Πύλη της Κολάσεως» πόλος έλξης τουριστών.

Η απόκοσμη εικόνα του τοπίου, που πιστεύεις πως τέτοια μέρη συναντάς μόνο σε ταινίες είναι αυτό που κάνει τους τουρίστες να επισκέπτονται αυτό το μέρος κατά χιλιάδες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ήθελε να κλείσει το σημείο για την ασφάλεια και την αποφυγή ατυχημάτων. Ωστόσο, ύστερα από τον αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών, που συνηθίζουν να κατασκηνώνουν περιφερειακά του κρατήρα, έκαναν τον Πρωθυπουργό να αλλάξει άποψη και να μην προβεί στο κλείσιμο του κρατήρα.

Ελληνοκαναδός ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στον κρατήρα.

Στη θέα του κρατήρα που φλέγεται, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα διανοούμασταν να πλησιάσουμε έστω κοντά του. Υπάρχει, όμως, ένας άνθρωπος, που όχι μόνο πλησίασε, αλλά το 2013 κατέβηκε στον κρατήρα.

Αυτός είναι ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης. Ο Γιώργος Κουρούνης είναι εξερευνητής και «κυνηγός» ακραίων καιρικών φαινομένων και ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στον κρατήρα του Νταρβάζα. Φορώντας, λοιπόν, ειδική στολή έκανε μια τολμηρή κατάβαση στον κρατήρα, με σκοπό να ανακαλύψει αν υπάρχει κάποιο είδος ζωής σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ο κρατήρας του Νταρβάζα είναι ένα από τα παράξενα φαινόμενα του πλανήτη. Ένα είναι σίγουρο, όσο και να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε την Γη, αυτή πάντα θα έχει κάτι καινούριο να μας εκπλήξει. Με την ανθρώπινη παρέμβαση ή χωρίς.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή φωτογραφία εξωφύλλου: Wikipedia

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics