Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2022
Άθληση παιδιών

Παιδιά και άθληση « νους υγιής εν σώματι υγιεί »…

PenΣύμφωνα με έρευνες τα οφέλη της άθλησης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα. Αφού προάγει την σωματική και ψυχική υγεία.  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες κατά την  γνώμη μου..

 Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, που είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό λόγω της καθιστικής ζωής. και της μη σωστής διατροφής.

Καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Θετική είναι η επίδραση της άθλησης και στην προσωπικότητα του παιδιού. Αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την λειτουργία μέσα στην ομάδα, το θεμιτό ανταγωνισμό, αφού ακόμη του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Σημαντική είναι η συμβολή του αθλητισμού στην αποδοχή της ήττας και της νίκης με τον ίδιο τρόπο.

 Επίσης, στα οφέλη μπορεί να συγκαταλεχθεί η εκτόνωση που προσφέρει η άθληση.

Όλα τα παιδιά έχουν επιβεβαρυμμένο σχολικό πρόγραμμα, οπότε η άθληση έρχεται να χαλαρώσει αυτή την κατάσταση. Το παιδί ηρεμεί, χαλαρώνει, αποβάλει το άγχος της ημέρας και διασκεδάζει με τους φίλους του , ενώ παράλληλα αθλείται.

 Βέβαια, καλό θα ήταν το παιδί να μυηθεί σε σωστά πρότυπα αθλητισμού, να θαυμάζει και να εμπνέεται από αθλητές. Μακριά από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, πως έχουν εισχωρήσει  και στον χώρο του αθλητισμού.  Οι γονείς και οι προπονητές καλό θα ήταν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ελπίδες. Την προώθηση στον επαγγελματικό αθλητισμό (που θα επιφέρει χρήματα) και να αφήσουν το παιδί να ξεδιπλώσει το δικό του μοναδικό ταλέντο..

 Μικρές συμβουλές προς τους γονείς:

– Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει εκείνο τι άθλημα θέλει να ακολουθήσει, ανάλογα με την κλίση και την επιθυμία του

– Μην κρίνεται αρνητικά την τυχόν αποτυχία του, αλλά ενθαρρύνετε το να προσπαθήσει και να δοκιμάσει ξανά

– Μην πιέζεται το παιδί να αποδώσει περισσότερο από όσο εκείνο μπορεί. (δηλαδή όσο θα θέλατε εσείς)

 Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας, η άθληση βοηθάει το μυαλό και το σώμα να βρίσκονται σε μια ισορροπία – αρμονία. Δοκιμάστε το και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα και την συμπεριφορά τον παιδιών σας. Η εκτόνωση της ενέργειας επιβάλλεται, ας γίνεται όμως δημιουργικά. Μπορείτε να επιλέξετε και αθλήματα όπως yioga ή pilates, όπου θα αθλείστε μαζί. Αυτό θα βοηθήσει επιπλέον και στην σύσφιξη των σχέσεων σας αλλά και στον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.

 Ας μην ξεχνάμε, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

 

Επιμέλεια & Σύνταξη: Λάλου Σπυριδούλα ΜαρίαΕκπαιδευτικός

Αναδημοσίευση: Teacher’s Blog

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Σπυριδούλα- Μαρία Λάλου

Είμαι η Σπυριδούλα Μαρία Λάλου και έχω επιλέξει το ομορφότερο επάγγελμα, Παιδαγωγός. Υποστηρίζω πως είναι το ομορφότερο, διότι λατρεύω τα παιδιά για τον αυθορμητισμό τους, τις γλυκές τους σκέψεις και τις χωρίς φόβο εκφράσεις τους. Η συγγραφή είναι το χόμπι μου. Με βοηθάει να εκφράζω τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Γι’ αυτό δημιούργησα και το δικό μου Blog, βέβαια δεν θα έχανα ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Nancy’s Blog, ένα site που μου έδειξε αμέσως την εμπιστοσύνη και την αγάπη του. Ευχαριστώ Nancy’s Blog!!!

Δείτε Επίσης

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …