Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
γιορτή

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος και η Θεσσαλονίκη!

PenΣτις 26 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Αυτήν την ημέρα, γιορτάζει η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας η Θεσσαλονίκη. Είναι διπλή η γιορτή, εκτός από τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, γιορτάζεται και η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Ο βίος του Αγίου Δημητρίου.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Το μαρτύριο.

Ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ. Με παρακίνηση του Γαλέριου έγινε ο διωγμός των Χριστιανών στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.   Στρατιώτες του Γαλέριου, λοιπόν, συνέλαβαν τον «μακαριότατο Δημήτριο εκ γένους των περιδόξων» με την κατηγορία ότι ήταν μέλος σε Χριστιανικές συγκεντρώσεις.

Στη φυλακή δίνει την ευλογία του στο νεαρό φυλακισμένο Νέστορα, ο οποίος θα μονομαχούσε για τη ζωή του. Όταν ο Νέστορας κέρδισε την μονομαχία κόντρα στις προβλέψεις όλων, ο Αυτοκράτορας θύμωσε με τον Άγιο Δημήτριο,καθώς θεώρησε την ευχή του καθοριστική για την έκβαση της μονομαχίας. Διέταξε να συλληφθεί και να κλειστεί σε τις υπόγειες «καμάρες» παρά του σταδίου που γειτόνευε με το δημόσιο λουτρό. Ο Δημήτριος τελικά θανατώθηκε πιο πιθανόν το 306 μ.Χ. στις υπόγειες φυλακές. Αμέσως πήραν την σωρό του και την έθαψαν στο ίδιο μέρος, όπου εκεί χτίστηκε ένας «οικίσκος» που κατεδαφίσθηκε από τον Λεόντιο για την ανέγερση της βασιλικής.

Το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο όπου μαρτύρησε, ο τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο και εξαιτίας αυτού ο Άγιος απέκτησε τη προσωνυμία του «Μυροβλήτου».

Υμνολογία:

Απολυτίκιο (Ἦχος γ’)

«Μέγαν εὕρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις,

σὲ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη,

Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον.

Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν,

ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύνας τὸν Νέστορα,

οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,

Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,

δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.»

 

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν. Ο Άγιος Δημήτριος να χαρίζει υγεία και ευημερία. Χρόνια πολλά στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή: wikipedia.orgwww.newsbomb.gr

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Verified by ExactMetrics