Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Γλυκά και παιδιά

Γιατί δεν κάνει τα παιδιά μας να τρώνε πολλά γλυκά;

Pen

  Γλυκά = ζάχαρη. Ένας τεράστιος πειρασμός για μικρούς και μεγάλους. Ποιος δεν λατρεύει την γεύση της σοκολάτας; Όμως κάνουμε σωστά να δίνουμε στα παιδιά μας γλυκά; Τους προσφέρουμε κάτι στις διατροφικές τους συνήθειες; Είναι μια κατάσταση που παιδεύει τους γονείς ιδιαίτερα, αν και οι ίδιοι λατρεύουν τα γλυκά.

  Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών προκαλεί αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά προβλήματα, αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς μπορεί να προκαλέσει και παχυσαρκία. Επιπλέον, εγκυμονούν κίνδυνοι σχετικά με την σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και προβλήματα που ίσως φανούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

 Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας, οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους. Δεν μπορούμε δηλαδή να απαγορεύουμε και να τιμωρούμε τα παιδιά που τρώνε γλυκά και εμείς ανεπηρέαστοι να τα απολαμβάνουμε χωρίς φραγμούς και δισταγμούς, μόνο και μόνο επειδή είμαστε οι ενήλικες.

Συμβουλές προς τους γονείς:

  • Αρχικά μην τάζετε στα παιδιά γλυκά για να φάνε το φαγητό τους.

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως το επιδόρπιο είναι ένα γεύμα που καταναλώνεται πάντα μετά το φαγητό μας, ποτέ με άδειο στομάχι και πάντα σε μικρή ποσότητα.

  • Καλό είναι να εξηγήσετε στους μικρούς μας φίλους, πως το στομάχι τους δεν είναι κάδος απορριμμάτων, γι’ αυτό να είναι επιλεκτικοί για το τι πρέπει και τι όχι να καταναλώνουν.

Ας μην ξεχνάμε την φθορά που προκαλεί η ζάχαρη στα δόντια.

  • Είναι προτιμότερο να δώσετε στο παιδί για παράδειγμα μια μικρή σοκολάτα και να την καταναλώσει ολόκληρη, παρά ένα μικρό κομμάτι από μια μεγάλη. Διότι ο πειρασμός συνεχίζει να υπάρχει και η επιθυμία να καταναλωθεί εντείνεται.
  • Σαν γενική κατεύθυνση, το γλυκό ποτέ δεν συστήνεται στα παιδιά, απλά επιτρέπεται η κατανάλωσή του, γι’ αυτό προσπαθήστε η κατανάλωση του να είναι σε μικρά και όχι τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την ζάχαρη στην καθημερινότητα των παιδιών σας καθώς και να την αντικαταστήσετε με υγιεινά σνακ. Για παράδειγμα, αντί για μια σοκολάτα, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας μια φέτα ψωμί με μέλι και ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι. Το παιδί έτσι θα λάβει την σωστή ποσότητα σε ζάχαρη καθώς και σε φυσικά σάκχαρα, όχι κορεσμένα.
  • Εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή τους – όπως προανέφερα έτσι προσλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα.
  • Επιλέξτε προϊόντα που είναι χαμηλά σε ποσότητα ζάχαρης (διαβάστε τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων).
  •  Τέλος, διδάξτε τους, πως το γλυκό δεν τους προσφέρει κάποια «super» δύναμη, αλλά προσωρινή ενέργεια, που έπειτα μετατρέπεται σε περιττές και «κακές» θερμίδες.

 Είναι κατανοητό πως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί από νωρίς στις επιλογές των τροφίμων που κάνετε. Σίγουρα θα έχετε άσχημες αντιδράσεις στην αρχή από τους μικρούς μας φίλους που λατρεύουν τα γλυκά, αλλά σιγά σιγά με τα σωστά πρότυπα και χειρισμούς θα πετύχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με λιγότερη ζάχαρη. Δεν μιλάμε για την απαγόρευση των γλυκών, αλλά για τον περιορισμό αυτών σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Ας μην ξεχνάμε, η ζωή έχει την γεύση που της δίνουμε εμείς…

 

Σύνταξη : Λάλου Σπυριδούλα Μαρία, Εκπαιδευτικός

Αναδημοσίευση: Teacher’s Blog

Επιμέλεια Αναδημοσίευσης: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

Πηγές: Γιώργος Μίλεσης Msc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιωάννης Χρύσου, Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Περί Σπυριδούλα- Μαρία Λάλου

Είμαι η Σπυριδούλα Μαρία Λάλου και έχω επιλέξει το ομορφότερο επάγγελμα, Παιδαγωγός. Υποστηρίζω πως είναι το ομορφότερο, διότι λατρεύω τα παιδιά για τον αυθορμητισμό τους, τις γλυκές τους σκέψεις και τις χωρίς φόβο εκφράσεις τους. Η συγγραφή είναι το χόμπι μου. Με βοηθάει να εκφράζω τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Γι’ αυτό δημιούργησα και το δικό μου Blog, βέβαια δεν θα έχανα ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Nancy’s Blog, ένα site που μου έδειξε αμέσως την εμπιστοσύνη και την αγάπη του. Ευχαριστώ Nancy’s Blog!!!

Δείτε Επίσης

Κατοικίδια και μωρά: μύθοι και αλήθειες

Κατοικίδια και μωρά: Μύθοι και αλήθειες

Η εικόνα ενός βρέφους που παιχνιδίζει με κουταβάκια ή άλλα κατοικίδια δεν είναι πάντοτε ευχάριστη …

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Είμαι μαμά, αλλά όπως πάντα λέω είμαι πολύτεκνη μαμά. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις τέσσερα …

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …