Δευτέρα , 17 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Κοινωνικά / Πολλές φορές μπορεί να σε “πνίγει” ο ίδιος σου ο εαυτός.
Σε πνίγει ο ίδιος σου ο εαυτός.

Πολλές φορές μπορεί να σε “πνίγει” ο ίδιος σου ο εαυτός.

PenΠόσες φορές έχεις νιώσει ότι «πνίγεσαι.» Ότι σε «πνίγουν» τα προβλήματα, η καθημερινότητα και όλα αυτά προκαλούνται από τρίτους; Μόνο που όλο αυτό μπορεί να το δημιουργεί ο ίδιος σου ο εαυτός.

Όλα σου μοιάζουν βουνό. Τα πάντα σε ενοχλούν. Νιώθεις σαν να σε έχουν κολλήσει στον πάτο της θάλασσας. Πνίγεσαι μα δεν μπορείς να ανέβεις να πάρεις ανάσα. Στην ουσία, όμως, αυτός που σε κρατάει κολλημένο στον πάτο είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Είναι οι αποφάσεις σου. Είναι σαν είσαι ελεύθερος να πάρεις την απόφαση να βγεις στην επιφάνεια, μα εσύ παραμένεις εκεί.

Είναι όλα αυτά τα πρέπει και τα μη που σε κρατάνε κολλημένο στο βυθό.

Είναι όλες οι ανασφάλειες, όλες οι τύψεις… είναι που θες να βγάλεις κραυγή μα σωπαίνεις. Όλα αυτά λειτουργούν σαν βαρίδια στα πόδια σου, που σε κρατάνε βυθισμένο. Μα εσύ δεν μπορείς να το καταλάβεις. Πιστεύεις πως άλλοι σε κρατάνε εκεί. Μόνο μερικές φορές μπορεί να κάνεις κάποιο ξέσπασμα. Βγαίνεις για λίγο στην επιφάνεια, ίσα να αναπνεύσεις και επιστρέφεις ξανά πίσω. Όχι γιατί σε τράβηξαν πίσω. Ίσως σου έχει γίνει συνήθεια πλέον. Ίσως να φοβάσαι πλέον να ελευθερωθείς. Σε τρομάζει το άγνωστο.

Οι άλλοι δεν μπορούν να σε κρατήσουν με το ζόρι στον πάτο της θάλασσας. Αυτό πρέπει να καταλάβεις. Είναι στο χέρι σου εάν θες να ελευθερωθείς ή να μείνεις εκεί. Είναι δική σου η απόφαση. Είναι δύσκολη απόφαση, καθώς μπορεί να είναι πολλά που σε κρατάνε εκεί κάτω.

Μα πρέπει να αποφασίσεις, θα πνιγείς ή θα σωθείς;

Ή θα μείνεις εκεί και θα υπομένεις όσα σε “πνίγουν” ή θα σηκώσεις ανάστημα και θα φύγεις. Μην νιώθεις τύψεις. Δεν σημαίνει πως θα εγκαταλείψεις τους πάντες και τα πάντα. Θα επιστρέφεις όταν χρειάζεται και θα δίνεις μεγαλύτερο αγώνα, έχοντας πιο καθαρό μυαλό. Θα δεις κιόλας πως τόσο καιρό δεν σε κρατούσε κανείς. Μόνος σου τα φορτωνόσουν όλα, τα φούσκωνες στο μυαλό σου και σε έτρωγαν. Στην ουσία, ο ίδιος σου ο εαυτός έκανε κακό σε σένα. Γιατί ίσως δεν έχεις μάθει να τον προσέχεις τόσο πολύ. Γιατί τον βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Μα πως θα σώσεις και άλλους από τον “πνιγμό”, αν δεν σώσεις πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό;

Έχουμε την τάση να λέμε πως όλα τα προκαλούν οι άλλοι. Μα στην ουσία εμείς το επιτρέπουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που μειώνουμε τον εαυτό μας. Εμείς και οι επιλογές μας. 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Αξίζει να υπάρχουν, θλιμμένα παιδικά ματάκια τα Χριστούγεννα;

Αξίζει να υπάρχουν θλιμμένα παιδικά ματάκια τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Έχεις αναρωτηθεί, τι μπορείς να κάνεις για να δώσεις χαμόγελα στα μικρά …

«Με λένε Μυρτώ και είμαι ζωντανή, σε πείσμα όλων αυτών που θα τους βόλευε να έχω πεθάνει»

Η Μυρτώ, πριν από 9 χρόνια και κάτι, έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην Πάρο. Θύτης …

Μίκης Θεοδωράκης – Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

Μίκης Θεοδωράκης – Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

Πέθανε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Η Ελλάδα, αλλά …

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Πέρασαν 14 χρόνια από το ολοκαύτωμα του 2007 που έλαβε χώρα στο τόπο της Αρχαίας …