Τρίτη , 5 Ιουλίου 2022
Αρχική / Κοινωνικά / Άγιος Νικόλαος: 6 Δεκεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του.
εορτή

Άγιος Νικόλαος: 6 Δεκεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του.

PenΟ Άγιος Νικόλαος o Μυροβλύτης είναι προστάτης των ναυτικών. Έκανε πολλά θαύματα κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά και μετά την κοίμηση του. Η εκκλησία μας γιορτάζει την χάρη του στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο βίος του Αγίου Νικολάου.

Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από ευσεβείς και πλούσιους γονείς. Ο Άγιος Νικόλαος σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμησε την μεγάλη περιουσία της οικογένειάς του. Στην συνέχεια, μετέβη στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε χειροτονήθηκε ιερέας.

Αρχικά, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Έπειτα όμως, αναγορεύθηκε σε Αρχιεπίσκοπος, μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου της Μονής. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο φύλακας άγγελος των φτωχών, αφού ίδρυσε νοσοκομεία και ιδρύματα.

Κατά την παράδοση ο Άγιος Νικόλαος, μοίραζε δώρα στα παιδιά και σε άπορους, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του!

Εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου.

Υπέστη βασανιστήρια κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Επίσης, ο Άγιος Νικόλαος ήταν θαυματουργός όταν βρισκόταν εν ζωή, αλλά ακόμα  και σήμερα τα θαύματά του είναι πολλά.

Μετά τον θάνατό του ονομάστηκε «Μυροβλύτης» διότι από τα λείψανά του ανάβλυζε Άγιο Μύρο.  Τα λείψανά του έμειναν στα Μύρα της Λυκίας έως το 1087. Τότε κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην πόλη Μπάρι της Ιταλίας, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας άρχισε να τρέχει τόσο πολύ μύρο από τα λείψανά του, όπου οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία. Το χρησιμοποιούσαν για θεραπεία σε αρρώστιες, ενώ εκείνη την ώρα στην εκκλησία κάποιοι λιποθυμούσαν από την μυρωδιά του.

 

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου (ήχος δ΄)

Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια·διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά,τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

Εύχομαι να έχουμε την ευλογία και την προστασία του. 

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα!

 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή; wikipedia.org

Φωτογραφία: vimaorthodoxias.gr 

Follow & Like:  Nancy’s Blog & @nancysblogspot

 

 

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …