Τρίτη , Μάιος 21 2019
Αρχική / Συνταγές / Γιορτές χωρίς μελομακάρονα γίνεται; Ε δεν γίνεται!
γιορτινά μελομακάρονα

Γιορτές χωρίς μελομακάρονα γίνεται; Ε δεν γίνεται!

PenΓιορτές χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Τραγανά απέξωαφράτα από μέσα και μελωμένα όσο πρέπει.Έτσι είναι τα τέλεια μελομακάροναΥγιεινή επιλογή για γλυκό τις γιορτές εφόσον περιέχουν ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι. Αλλά είναι και ιδανικό γλυκό για την περίοδο της νηστείας για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό.

Υλικά:

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κ.γ. σόδα

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. γαρύφαλο

2 κ.γ. κανέλα

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι:

400 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1 φέτα πορτοκάλι

Tips:

Τριμμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση:

Αρχικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μπολ. Στην συνέχεια, ρίχνουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Αφήνουμε να «μουλιάσει» η ζάχαρη για λίγα λεπτά στο μείγμα αυτό. Ανακατεύουμε στην συνέχεια τα υλικά αυτά με σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, προσθέτουμε τον χυμό στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν λίγο-λίγο στο μείγμα και ζυμώνουμε για λίγο (όχι πολύ). Αφήνουμε την ζύμη για 15′ να ξεκουραστεί σκεπασμένη και μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°-170° αέρα για 25′ περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για το σιρόπι.

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη,το μέλι και τη φέτα πορτοκάλι. Ανακατεύουμε καλά και μετά βράζουμε για λίγα λεπτά και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα.

Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20″-25″ από τη μια μεριά και μετά τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε όπως είναι ζεστά με τριμμένη καρυδόψιχα. Αν θέλουμε τα περιχύνουμε και με λίγο μέλι.

Μικρά μυστικά!

  • Δεν παραζυμώνουμε τη ζύμη για να μη μας βγουν σκληρά.

  • Χρησιμοποιούμε και σπορέλαιο γιατί κάνει τα μελομακάρονα αφράτα.

  • Δώστε προσοχή στην ποιότητα των υλικών. Ιδανικό είναι το θυμαρίσιο μέλι για το μέλωμα. Επίσης, χρησιμοποιούμε αλεύρι καλής ποιότητας.

Καλή και μελένια επιτυχία!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή φωτογραφίας: www.kathimerini.gr

Follow & Like: Nancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

troufakia

Λαχταριστά νηστίσιμα τρουφάκια για την Σαρακοστή!

Απολαύστε τα τρουφάκια ακόμα και την Σαρακοστή, είναι υπέροχα και φυσικά νηστίσιμα με γέμιση κακάο …