Αλλά και εκτός Χριστουγέννων τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι ωραία ιδέα για κέρασμα στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, σε βαφτίσεις, γάμους, γέννηση και σε πολλές ξεχωριστές στιγμές της ζωής σας. Μικροί και μεγάλοι θα ενθουσιαστούν!
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
20 ml γάλα
Μισό κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. βανίλια
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κουπάτ σε διάφορα σχήματα
250 γρ. ζαχαρόπαστα
Λίγο αλεύρι και λίγη ζάχαρη άχνη για την επιφάνεια εργασίας
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και την βανίλια και χτυπάμε ξανά για λίγα λεπτά. Μετά προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να το «πάρει» η ζύμη και να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε πάνω της λίγο αλεύρι και ανοίγουμε την ζύμη. Με τα κουπάτ κόβουμε διάφορα σχέδια. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για περίπου 10′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για την διακόσμηση απλώνουμε πάλι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε την ζαχαρόπαστα σε φύλλο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε με τα κουπάτ σχέδια. Γεμίζουμε ένα φλυτζάνι με κρύο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζαχαρόπαστας από την μεριά που θέλουμε να κολλήσουμε με κρύο νερό και μετά την κολλάμε σε κάθε μπισκότο. Τα μπισκότα μας είναι έτοιμα, αλλά και γιορτινά!
Μικρά μυστικά:
Για να διατηρηθούν τα μπισκότα μας τραγανά τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο, ή σε βάζο με έναν κύβο ζάχαρη ή κύβο αλάτι. Ακόμα, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικρό πουγκάκι με ρύζι για να μην πάρουν υγρασία και μαλακώσουν.
Εάν τα προορίζουμε για κέρασμα τα τοποθετούμε σε σακουλάκια και τα δένουμε σφιχτά με κορδελίτσες.
Καλή και μπισκοτένια απόλαυση!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot