Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
MME

Headliner: Τα ΜΜΕ είναι μέσα χειραγώγησης ή πληροφόρησης;

PenΤα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την απαρχή τους παίζουν κύριο ρόλο στη ζωή των πολιτών. Είτε μιλάμε για τον τύπο, είτε για το διαδίκτυο, είτε για την τηλεόραση. Είναι υπεύθυνα για την ταχεία ενημέρωση των πολιτών, ως προς τα συμβάντα της επικαιρότητας είτε αυτά συμβαίνουν δίπλα τους, ή στην άλλη άκρη της γης. Αναμφιβόλως, αυτοί που χειρίζονται τα ΜΜΕ διαθέτουν απαράμιλλη ισχύ και έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Αφού αν πέσουν σε λάθος χέρια μπορεί να δράσουν καταστροφικά για την κοινωνία.

Το Headliner είναι ένα παιχνίδι από την εταιρία «Unbound Creations» με στόχο να δείξει ακριβώς αυτό. Την δύναμη που κατέχουν τα ΜΜΕ και το πως μπορούν να μορφοποιήσουν θετικά ή αρνητικά την κάθε κοινωνία!

Τι θα έκανες αν γινόσουν αρχισυντάκτης για μια εβδομάδα;

Το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού ξεκινάει μια προσομοίωση για την καριέρα ενός αρχισυντάκτη και παράλληλα την ζωή ενός οικογενειάρχη με σύζυγο και μια κόρη.

Τις περισσότερες ώρες του παιχνιδιού ο χαρακτήρας θα τις περνάει μέσα στο γραφείο του. Αφού με την βοήθεια της γραμματέας του, θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το ποια άρθρα είναι καταλληλότερα να δημοσιευθούν και ποια κατά την γνώμη του θα πρέπει να θαφτούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Παράλληλα με αυτό θα πρέπει να είναι αρωγός προς την οικογένεια του και να δίνει το σωστό παράδειγμα στην κόρη του.

Η πλοκή του παιχνιδιού.

Χωροχρονικά στο παιχνίδι βρισκόμαστε σε μια φανταστική πόλη, εν ονόματι «Galixia.» Θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια ουτοπική και δυστοπική πολιτεία ταυτόχρονα. Μαστίζεται από την μόνιμη πόλωση των κάτοικων της. Οι οποίοι έχουν χωρισθεί σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Στους «κανονικούς», δηλαδή σε αυτούς που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά και στους «τροποποιημένους.»

Οι «κανονικοί» σε αυτή την πολιτεία είναι η μειονότητα και αυτοί που υφίστανται τις κοινωνικές διακρίσεις από τους «τροποποιημένους».

Αν συσχετίσουμε την κοινωνία της «Galixia» με την δικιά μας, θα ανακαλύψουμε πως είναι σαν να κοιτάμε μέσα από τον καθρέπτη της Αλίκης στο: «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέπτη», όπου τα πάντα είναι ανάποδα και διαστρεβλωμένα σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο. Υπάρχουν βέβαια και πολλά κοινά σημεία μεταξύ της «Galixia» και τη δίκης μας κοινωνίας, όπως η απειλή πολέμων και το ζήτημα των προσφύγων που υφίστανται και στο παιχνίδι.

Η απόφαση του αρχισυντάκτη…

Ως αρχισυντάκτης, θα ζητηθεί να επιλέξεις βάσει του χαρακτήρα σου ποια θέση θα πάρεις σε αυτόν τον κοινωνικό και ηθικό «πόλεμο» και να υποστηρίξει μια από τις δυο πλευρές. Ανάλογα με το τι θα επιλέξεις, θα δημιουργηθεί και το αντίστοιχο ντόμινο εξελίξεων από τους πολίτες. Οι τελευταίοι, θα υποστηρίξουν και αυτοί με την σειρά τους την επιλογή σου.

Η δύναμη των ΜΜΕ.

Από αυτό φαίνεται η ισχύ των ΜΜΕ, που σαν σιδηρουργοί μπορούν να  σφυρηλατούν την κοινή γνώμη. Ειδικότερα των ανθρώπων χαμηλότερου μορφωτικού και νοητικού επιπέδου. Αν πάλι επιλέξεις να μην διαλέξεις κάποια πλευρά, το ίδιο το παιχνίδι όπως και το ίδιο το σύστημα στη πραγματική ζωή, θα σε αναγκάσει να επιλέξεις αν θέλεις να συνεχίσεις να «παίζεις».

Τελικά θυσιάζεται η ποιότητα των άρθρων;

Εκτός από την πίεση της επιλογής στρατοπέδων, το σύστημα θα πιέζει τον χαρακτήρα σου να δημοσιεύει τα πιο θελκτικά για τον κόσμο άρθρα. Πολλές φορές, όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να θυσιαστεί η εγκυρότητα και η ποιότητα των άρθρων και των ειδήσεων.

Θα μπεις στο πειρασμό να δεις την εργασία σου από χρησιμοθηρική σκοπιά και να ασπαστείς τον κιτρινισμό και την σκανδαλοθηρία;

Αυτές οι δυο δυσκολίες θα δρουν σαν συμπληγάδες πέτρες, δίνοντας αλλεπάλληλα ψυχολογικά χτυπήματα στον χαρακτήρα σου. Αν περάσεις ανάμεσα τους αλώβητος, χωρίς να σε έχει μαγέψει το τραγούδι των σειρήνων, το παιχνίδι θα φτάσει προς το τέλος του με ένα χαρμόσυνο τέλος…

Το τέλος βασίζεται στο τρόπο του «παιχνιδιού»!

Το παιχνίδι αυτό όπως και η ίδια η ζωή έχει πολλά φινάλε. Κάθε τέλος διαμορφώνεται ανάλογα με το πως θα έχεις «παίξει». Αν έχεις παίξει συνετά και ηθικά σωστά, τότε στο τέλος θα ανταμειφθείς και θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Αν όμως διαλέξεις τον ανούσιο δρόμο, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Όλοι θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό το παιχνίδι και να αλλάξουμε τον τρόπο που «παίζουμε».

 

 

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Γκούτης

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Verified by ExactMetrics