Τρίτη , 5 Δεκεμβρίου 2023
Μόνο όταν χιονίζει σκεφτόμαστε τους αστέγους.

Κάθε φορά που χιονίζει μας πιάνει ο πόνος για τους άστεγους.

PenΚάθε χειμώνα, κάθε φορά που χιονίζει πολλοί εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους με το θέαμα, οι υπόλοιποι ξαφνικά “προσεύχονται” να σταματήσει να χιονίζει για τους άστεγους. Γιατί οι άστεγοι υπάρχουν μόνο τότε; Μόνο όταν χιονίζει έχουν ανάγκη από μια στέγη, από ρούχα, από ένα πιάτο φαγητό;

Τις υπόλοιπες εποχές μάλλον είναι εντάξει. Δεν έχουν ανάγκη. Δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Από ότι φαίνεται και τις μέρες του χειμώνα που δεν υπάρχει χιόνι και εκεί είναι εντάξει. Δεν χρειάζονται τίποτα. Μα μόλις πέσουν οι νιφάδες ξαφνικά παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα. Γιατί άλλο να έχει -5 έξω με χιόνι κι άλλο χωρίς χιόνι. Χωρίς χιόνι οι ανάγκες εξαφανίζονται και δεν μας πιάνει ο πόνος για τίποτα.

Έχω βαρεθεί αυτή την δήθεν κρίση ανθρωπιάς.

Φυσικά στεναχωριέμαι και εγώ, όπως όλοι μας για τους άστεγους. Αλλά κάθε στιγμή, κάθε εποχή. Όχι μόνο όταν έρθουν τα δύσκολα του καιρού. Αν θέλεις να αναφέρεις κάτι, ανέφερε που ακριβώς υπάρχουν για να βοηθήσουν και άλλοι συνάνθρωποι όπως μπορούν. Πηγαίνοντας μία κουβέρτα, λίγο φαγητό ή ότιδήποτε άλλο θα είναι χρήσιμο.

Με το να σχολιάζεις κάτω από μία εικόνα χιονισμένου τοπίου, που είναι όντως όμορφο και να κράζεις όσους το θαυμάζουν γιατί ξαφνικά δήθεν σε έπιασε ο πόνος δεν λύνει το πρόβλημα. Το κλίμα μας αυτό είναι, θα έρθει κι άλλος χειμώνας βαρύς με χιόνια, θα έρθουν και καλοκαίρια με μεγάλους καύσωνες. Αυτό δεν αλλάζει. Δεν το κανονίζω εγώ, εσύ ή ο απέναντι για να με κάνεις να νιώσω άσχημα.

Τα προβλήματα των αστέγων δεν θα λυθούν με το να μην ξαναχιονίσει, να μην ξαναβρέξει, να μην ξανακάνει καύσωνα. 

Θα συνεχίζουν να πεινάνε και αφού κάνει καλές μέρες. Θα συνεχίζουν να κινδυνεύουν από αρρώστιες. Θα συνεχίζουν να μην έχουν μια στέγη. Θα συνεχίζουν να είναι εκτεθιμένοι σε κινδύνους. Θα συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμα και όταν εσύ θα τους ξεχάσεις μέσα στην ρουτίνα σου, αφού πλέον δεν θα χιονίζει.

Μάλλον το πρόβλημα δεν είναι οι άστεγοι αλλά οι ίδιοι.

Γιατί προσπαθούν να μαυρίσουν την ψυχή κάποιων, χωρίς αιτία και αφορμή. Σαν να θέλουν να κάνουν κάποιον που ανέβασε μία φωτογραφία να νιώσει υπεύθυνος για τους άστεγους. Σαν να θέλουν να τον κάνουν να νιώσει άσχημα που χαίρεται με ένα τέτοιο τοπίο. Ή γενικά που χαίρεται. Μπορεί με το να κάνουν κάποιον να αποκτήσει τύψεις, να θέλουν να διώξουν τις δικές τους από πάνω τους. Σαν να έκαναν το καθήκον τους.

Οι άστεγοι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν δεν αλλάξουν οι καταστάσεις. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην χώρα αλλά και εμείς οι ίδιοι σαν άνθρωποι. Με λόγια του αέρα και με το να φορτώνουμε αλλού τις τύψεις δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Μόνο με δράσεις. Γι αυτό ας αφήσουμε την δήθεν ανθρωπιά και ας περάσουμε στα έργα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & LikeNancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Verified by ExactMetrics