Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Μόνο όταν χιονίζει σκεφτόμαστε τους αστέγους.

Κάθε φορά που χιονίζει μας πιάνει ο πόνος για τους άστεγους.

PenΚάθε χειμώνα, κάθε φορά που χιονίζει πολλοί εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους με το θέαμα, οι υπόλοιποι ξαφνικά “προσεύχονται” να σταματήσει να χιονίζει για τους άστεγους. Γιατί οι άστεγοι υπάρχουν μόνο τότε; Μόνο όταν χιονίζει έχουν ανάγκη από μια στέγη, από ρούχα, από ένα πιάτο φαγητό;

Τις υπόλοιπες εποχές μάλλον είναι εντάξει. Δεν έχουν ανάγκη. Δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Από ότι φαίνεται και τις μέρες του χειμώνα που δεν υπάρχει χιόνι και εκεί είναι εντάξει. Δεν χρειάζονται τίποτα. Μα μόλις πέσουν οι νιφάδες ξαφνικά παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα. Γιατί άλλο να έχει -5 έξω με χιόνι κι άλλο χωρίς χιόνι. Χωρίς χιόνι οι ανάγκες εξαφανίζονται και δεν μας πιάνει ο πόνος για τίποτα.

Έχω βαρεθεί αυτή την δήθεν κρίση ανθρωπιάς.

Φυσικά στεναχωριέμαι και εγώ, όπως όλοι μας για τους άστεγους. Αλλά κάθε στιγμή, κάθε εποχή. Όχι μόνο όταν έρθουν τα δύσκολα του καιρού. Αν θέλεις να αναφέρεις κάτι, ανέφερε που ακριβώς υπάρχουν για να βοηθήσουν και άλλοι συνάνθρωποι όπως μπορούν. Πηγαίνοντας μία κουβέρτα, λίγο φαγητό ή ότιδήποτε άλλο θα είναι χρήσιμο.

Με το να σχολιάζεις κάτω από μία εικόνα χιονισμένου τοπίου, που είναι όντως όμορφο και να κράζεις όσους το θαυμάζουν γιατί ξαφνικά δήθεν σε έπιασε ο πόνος δεν λύνει το πρόβλημα. Το κλίμα μας αυτό είναι, θα έρθει κι άλλος χειμώνας βαρύς με χιόνια, θα έρθουν και καλοκαίρια με μεγάλους καύσωνες. Αυτό δεν αλλάζει. Δεν το κανονίζω εγώ, εσύ ή ο απέναντι για να με κάνεις να νιώσω άσχημα.

Τα προβλήματα των αστέγων δεν θα λυθούν με το να μην ξαναχιονίσει, να μην ξαναβρέξει, να μην ξανακάνει καύσωνα. 

Θα συνεχίζουν να πεινάνε και αφού κάνει καλές μέρες. Θα συνεχίζουν να κινδυνεύουν από αρρώστιες. Θα συνεχίζουν να μην έχουν μια στέγη. Θα συνεχίζουν να είναι εκτεθιμένοι σε κινδύνους. Θα συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμα και όταν εσύ θα τους ξεχάσεις μέσα στην ρουτίνα σου, αφού πλέον δεν θα χιονίζει.

Μάλλον το πρόβλημα δεν είναι οι άστεγοι αλλά οι ίδιοι.

Γιατί προσπαθούν να μαυρίσουν την ψυχή κάποιων, χωρίς αιτία και αφορμή. Σαν να θέλουν να κάνουν κάποιον που ανέβασε μία φωτογραφία να νιώσει υπεύθυνος για τους άστεγους. Σαν να θέλουν να τον κάνουν να νιώσει άσχημα που χαίρεται με ένα τέτοιο τοπίο. Ή γενικά που χαίρεται. Μπορεί με το να κάνουν κάποιον να αποκτήσει τύψεις, να θέλουν να διώξουν τις δικές τους από πάνω τους. Σαν να έκαναν το καθήκον τους.

Οι άστεγοι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν δεν αλλάξουν οι καταστάσεις. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην χώρα αλλά και εμείς οι ίδιοι σαν άνθρωποι. Με λόγια του αέρα και με το να φορτώνουμε αλλού τις τύψεις δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Μόνο με δράσεις. Γι αυτό ας αφήσουμε την δήθεν ανθρωπιά και ας περάσουμε στα έργα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & LikeNancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …