Τρίτη , 21 Μαρτίου 2023
Missing Messages: Για όσους έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία ως λύση

Missing Messages: Για όσους έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία ως λύση

PenΟι περισσότεροι από μας έχουμε σκεφτεί την αυτοκτονία κάποια στιγμή στη ζωή μας είτε επειδή απλά ακούσαμε μια ιστορία είτε μια είδηση στην τηλεόραση που να είχαν αυτή την θεματική. Στους περισσότερους από εμάς, αυτή η σκέψη θα παρέλθει γρήγορα, θα την απωθήσουμε όπως έναν ιό-ξενιστή από το σώμα μας. Έχουμε συνδέσει την λέξη αυτοκτονία με την στενοχώρια και τα τραγικά συμβάντα, και όχι άδικα. Μια αυτοκτονία εκτός του ότι καταστρέφει την ζωή του αυτόχθονα, προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές και στις ζωές των ανθρώπων γύρω του. Μια αυτοκτονία δεν λύνει ποτέ το πρόβλημα απλά το μεταφέρει και κάνει την  θλίψη να μοιάζει σαν μεταδιδόμενη ασθένεια.

Μια διαφορετική όψη της αυτοκτονίας

Κάποιοι, όμως, δεν σκέφτονται την αυτοκτονία με αυτή την αρνητική χροιά, για αυτούς φαντάζει ως λύτρωση, ως κάτι που θα τους απαλλάξει μια για πάντα από τα αρνητικά συναισθήματα και θα μπορούν πια να βρουν γαλήνη. Το μείζων ζήτημα είναι πώς θα μπορέσεις να προλάβεις κάτι τέτοιο, πριν συμβεί. Πριν κάποιο κοντινό σου άτομο μαζευτεί από τα κίβδηλα οφέλη της αυτοκτονίας που σαν μυθολογική Σειρήνα τον πλανεύει με το τραγούδι της οδηγώντας τον σε έναν γλυκό θάνατο. Πως θα μπορέσεις να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματα, τις εκκλήσεις βοήθειας, που σου στέλνει ένα άτομο ώστε να το βοηθήσεις;

Το παιχνίδι βασίζεται σε αληθινή ιστορία

Η Angela He, η οποία είναι ο προγραμματιστής και ο εκδότης του παιχνιδιού, ταλανιζόταν και η ίδια από αυτές τις ερωτήσεις. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το παιχνίδι για να τους δώσει μια λύση. Επίσης, ήθελε  να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση βασιζόμενη σε δικές τις εμπειρίες.

Μόλις ξεκινήσεις να παίζεις θα αντικρίσεις μια φωτοχυσία από ζωντανά χρώματα που θα σε κάνουν να κοιτάζεις την οθόνη αποσβολωμένος. Μόλις αρχίσεις λοιπόν, παίρνεις τον ρόλο μιας έφηβης κοπέλας που κάθεται στο κρεβάτι με το λάπτοπ της και έρχεται αντιμέτωπη με ένα από τα πιο κοινότυπα διλήμματα, αυτό του να συνεχίσει να δουλεύει ή να σταματήσει και να μιλήσει με το ιντερνετικό της φλερτ που την βομβαρδίζει με μηνύματα.

Αφού ανταλλάξεις μερικά μηνύματα με την κοπέλα αυτή θα μπορέσεις να βγεις μαζί της ραντεβού. Μέχρι αυτή την στιγμή το παιχνίδι φαίνεται αθώο, αλλά είναι σαν την ηρεμία της θάλασσας πριν από την τρικυμιά. Αφού κανονίσεις το ραντεβού και είσαι έτοιμη να πας να συναντήσεις την κοπέλα εκείνη, το παιχνίδι μάς γνωρίζει τον τρίτο χαρακτήρα του παιχνιδιού,την συγκάτοικό σου. Ακόμα και αν ο διάλογος δεν σου δίνει πολλά στοιχεία, μπορείς να καταλάβεις πως κάτι την βασανίζει.

Δυο παράλληλες ζωές

Εκεί συμβολικά η ζωή σου χωρίζεται σε δυο διαδρομές, από την μια μπορείς να επιλέξεις να ζήσεις την ζωή σου και να βγεις με την κοπέλα από το διαδίκτυο. Από την άλλη μπορείς να δώσεις την πρέπουσα σημασία στα μηνύματα και τις εκλύσεις βοήθειας που σου στέλνει έμμεσα η συγκάτοικός σου.  Κάθε διαδρομή που θα επιλέξεις έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις.  Αν επιλέξεις την πρώτη διαδρομή θα περάσεις ένα υπέροχο βράδυ, αλλά μόλις γυρίσεις στο σπίτι η συγκάτοικός σου θα έχει αυτοκτονήσει. Τότε θα σου έρθουν στο μυαλό τα παραπάνω ερωτήματα και ως χαρακτήρας του παιχνιδιού και ως παίκτης. Θα αναρωτηθείς τι θα γινόταν αν αποκρινόσουν στα σημάδια στα οποία γινόσουν δέκτης, αν αυτό θα άλλαζε κάτι.

Μπορείς, όμως, να κάνεις restart και να επιλέξεις την δεύτερη διαδρομή στην οποία δεν βγαίνεις με την κοπέλα από το ίντερνετ και αντ’ αυτού προσφέρεις συντροφιά στην συγκάτοικό σου. Μιλώντας μαζί της θα ανακαλύψεις πως πάσχει από κατάθλιψη και πως οι αυτοκτονικές σκέψεις τριγυρίζουν συνεχώς το μυαλό της. Όπως και στην πραγματική ζωή ,το μόνο που μπορείς να κάνεις για να την βοηθήσεις είναι να την ακούσεις. Tο μόνο που χρειάζονται αυτά τα άτομα είναι λίγο από τον χρόνο μας, κάποιον να ακούσει τις άηχες  κραυγές τους. Στην πραγματική ζωή, όμως, δεν υπάρχει το κουμπί του restart για να το πατάς οπότε επιθυμείς και να σβήνεις τα άσχημα συμβάντα. Στην πραγματική ζωή έχεις μόνο μια ευκαιρία για να επιλέξεις το σωστό. Tο σωστό είναι να προσπαθείς να αφουγκραστείς  αυτά τα χαμένα στην μετάφραση μηνύματα από τους κοντινούς σου ανθρώπους,να προσπαθήσεις να τα καταλάβεις εγκαίρως.

Είτε είσαι στη θέση του παρατηρητή είτε στη θέση αυτού που χρειάζεται βοήθεια, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στιγμιαία. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άτομο να νοιάζεται ή να γίνεις εσύ ο ίδιος αυτό το άτομο!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκούτης

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …