Δευτέρα , Οκτώβριος 14 2019
Αρχική / Υγεία / Ψυχολογία / Κατανοώντας την μυστική γλώσσα των ναρκισσιστών: τα 5 κυριότερα σημάδια
Κατανοώντας την μυστική γλώσσα των ναρκισσιστών: τα 5 κυριότερα σημάδια

Κατανοώντας την μυστική γλώσσα των ναρκισσιστών: τα 5 κυριότερα σημάδια

Pen Η Μάρθα Στάουτ, ψυχολόγος στο Χάρβαρντ δηλώνει ότι 1 στους 25 Αμερικανούς εκτιμάται ως κοινωνιοπαθής! Γοητευτικός, στοργικός και εξαιρετικά έξυπνος, ένας ναρκισσιστής θα σας συνεπάρει κάνοντας σας να εκπλαγείτε εντελώς όταν η γοητεία φύγει.

Οι ναρκισσιστές, οι κοινωνιοπαθείς και οι ψυχοπαθείς ξεκινούν έναν κύκλο χειραγώγησης υποτιμώντας τα θύματα τους ώστε να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανωτερότητας στην ζωή τους. Αυτό κάνει τα θύματα τους να νιώθουν αγχωμένοι, ανάξιοι ακόμα και να έχουν τάσεις αυτοκτονίας σε ακραίες περιπτώσεις.

Ενώ κάποιοι ναρκισσιστές είναι εύκολο να εντοπιστούν, άλλοι είναι οι καλύτεροι στην χειραγώγηση. Μπορούν να νικήσουν τις άμυνές σας και να σας τραβήξουν στον κόσμο τους, ώστε να παίξουν με τα συναισθήματά σας για να επικυρώσουν την αξία που έχουν για τον εαυτό τους. Για πολλούς, αυτή είναι μια μυστική γλώσσα που δεν μπορούν να εντοπίσουν μέχρι να γίνουν οι ίδιοι θύματα και είναι πολύ αργά.

Αυτή η «επίθεση» των ναρκισσιστών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί συχνά δεν αναγνωρίζεται καν ως επίθεση!

Μόνο τα τελευταία χρόνια, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας έχουν ξεκινήσει να ερευνούν και να κατανοούν το σύνδρομο των ναρκισσιστών και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στις ζωές των θυμάτων τους. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη ψυχολογική και συναισθηματική κακή συμπεριφορά, αν και κάποιοι μπορούν να προβούν και σε σωματική επίθεση. Η ικανότητά τους να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τους βλέπουν οι άλλοι τους επιτρέπει να αποφεύγουν την ανάληψη ευθυνών στις περισσότερες περιπτώσεις, γοητεύοντας οποιονδήποτε, ώστε κανείς να μην πιστέψει πως θα ήταν ικανοί για κάτι κακό.

Αυτός ο κύκλος συχνά κάνει τα θύματα να αισθάνονται πως φταίνε οι ίδιοι.

Δυσκολεύονται να περιγράψουν την εμπειρία τους με λόγια, ακόμα διστάζουν να την μοιραστούν, κυρίως επειδή αυτοί που δεν το βιώνουν δεν μπορούν να δουν αυτή την πλευρά της κακοποίησης.

Το να μάθετε τις τεχνικές και την γλώσσα αυτών των ατόμων θα σας διευκολύνει να αναγνωρίσετε έναν ναρκισσιστή πριν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Έτσι τα πιθανά θύματα θα μπορούν να προστατευτούν και να αναγνωρίσουν τα σημάδια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει εκείνους που συναναστρέφονται με ναρκισσιστές να θέσουν τα απαραίτητα όρια, ώστε να προστατέψουν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία.

Τα παρακάτω είναι τα κυριότερα 5 σημάδια τους σύμφωνα με το awarenessact.com:

Λυπήσου με

Αγαπούν να παίζουν το θύμα ώστε όσοι βρίσκονται γύρω να τους λυπούνται και να θέλουν να τους βοηθήσουν. Να είστε προσεκτικοί- μόλις το κάνετε αυτό, ο ναρκισσιστής θα το θυμάται και θα στραφεί προς εσάς για περισσότερη προσοχή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό! Θα χρησιμοποιήσει φράσεις όπως «Είσαι τόσο έξυπνος/η», «Μπορώ πάντα να βασίζομαι σε σένα» ή «Νιώθω τόσο μπερδεμένος/η» ως ένα τρόπο που δείχνει τον ρόλο που έχετε τώρα στην ζωή τους. Οι ναρκισσιστές δεν θέλουν να μάθουν να διορθώνουν ή να ξεπερνούν τα παρελθοντικά τους λάθη και αντιθέτως, βασίζονται σε κάποιον άλλον για να κάνει όλη την δουλειά γι αυτούς.

Ποτέ δεν έχουν χρήματα

Αυτή είναι ακόμα μία τεχνική για να βεβαιωθούν πως πάντα θα τους φροντίζει κάποιος επιβαρύνοντας τον. Θα βρίσκουν την μία δικαιολογία μετά την άλλη για ποιο λόγο ποτέ δεν έχουν δουλειά ή χρήματα, αλλά η αλήθεια είναι πως επιλέγουν να μην βγουν έξω και να ψάξουν για μια δουλειά. Κατά την γνώμη τους, γιατί να το κάνουν αυτό όταν μπορούν να κάνουν άλλους να πληρώνουν για τις ανάγκες τους. Όσο πιο πολύ τους υποστηρίζετε, τόσο πιο συχνά θα επιστρέφουν ζητώντας και άλλα. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και διώξτε τους από την ζωή σας.

Καμία ενεργειακή σύνδεση

Το σώμα και η διαίσθηση σας είναι καλύτεροι κριτές από όσο νομίζετε! Αν δείτε πως νιώθετε εντελώς άδειοι όταν είστε γύρω τους, λες και δεν υπάρχει κάποια βαθύτερη σύνδεση πέρα από τα επιφανειακά λόγια που λένε, είναι καιρός να επανεκτιμήσετε την σχέση σας. Μπορεί να λένε όλα όσα θέλετε να ακούσετε και φράσεις όπως «Σε αγαπώ» ή «Είσαι πολύ όμορφος/η», αλλά νιώθετε τα λόγια τους ψυχρά ή χωρίς συναίσθημα. Αν οι ενέργειες σας δεν ταιριάζουν, προσέξτε το!

Δώρα, δώρα, δώρα

Μπορεί να δείτε το γεγονός ότι σας γεμίζουν με μικρά, τυχαία δώρα, αντιφατικά με το ότι πάντα ζουν εις βάρος των άλλων αλλά αυτά τα δώρα έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Σας κάνουν δώρα και χάρες ώστε να σας χειραγωγήσουν περισσότερο. Με το να σας δίνουν κάτι, πιστεύουν ότι τώρα τους «χρωστάτε» και επομένως σας έχουν του χεριού τους όταν σας χρειαστούν.

Βοήθησε με (όχι πραγματικά)

Επιστρέφοντας στην αγάπη τους να παίζουν το θύμα, οι ναρκισσιστές έχουν εμμονή με τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Θα σας τηλεφωνήσουν ισχυριζόμενοι πως θέλουν μια συμβουλή αλλά ποτέ δεν θα πάρουν αυτά που προσφέρετε. Δεν θέλουν πραγματικά την βοήθεια ή την συμβουλή σας, απλώς σας χρησιμοποιούν για να σας φορτώσουν το συναισθηματικό βάρος τους.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτή η συμπεριφορά σας κάνει να νιώθετε προσωρινά ευχάριστα επειδή σας αναζήτησαν. Μην τους αφήνετε να σας κοροϊδεύουν!

 

Πηγή: awakengr.com

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Κατοικίδιο ζώο και παιδί

Κατοικίδιο ζώο και παιδί

Ποια η σημασία του κατοικίδιου στο σπίτι και στον κόσμο του παιδιού Η επιθυμία του …