Υλικά:
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 φέτες μπέϊκον
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 8 φέτες τυρί τσένταρ
- 2 κρεμμύδια
- 2-3 πρέζες ζάχαρη
- 2 κ.σ. βαλσάμικο
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- 4 φέτες ντομάτα
- Μαγιονέζα
- Κέτσαπ
- Μουστάρδα
- Αγγουράκι πίκλες( προαιρετικά)
- Πατάτες τηγανητές για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Έπειτα ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν, να αποκτήσουν άλλο χρώμα. Για να καραμελώσουν χρειάζονται περίπου 5′.
Στη συνέχεια σε ένα άλλο τηγάνι ψήνουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χωρίζουμε τον κιμά σε 4 μέρη ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πλάθουμε πολύ απαλά τα μπιφτέκια. Στο τηγάνι που ψήσαμε το μπέϊκον ρίχνουμε τις άλλες δυο κουταλιές λάδι και το ζεσταίνουμε. Ψήνουμε τα μπιφτέκια από τη μια μεριά πατώντας τα ελαφριά με μια σπάτουλα και μόλις αλλάξουν χρώμα γυρνάμε από την άλλη μεριά και βάζουμε πάνω από κάθε μπιφτέκι δυο φέτες τυρί και μια φέτα μπέϊκον. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Καθαρίζουμε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας. Έπειτα ανοίγουμε τα ψωμάκια μπέργκερ στη μέση και τα περνάμε λίγο από το τηγάνι.
Αρχίζουμε την συναρμολόγηση των μπέργκερ με την εξής σειρά. Πρώτα το κάτω μέρος από τα ψωμάκια, μετά μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, έπειτα τα μπιφτέκια με το τυρί και το μπέϊκον και στο τέλος το μαρούλι, τη ντομάτα και τις πίκλες αν θέλουμε και το πάνω μέρος από τα ψωμάκια.
Σερβίρουμε ζεστά μαζί με τηγανητές πατάτες και δεν τα ετοιμάζουμε πολύ ώρα πριν για να μην πανιάσουν τα ψωμάκια.
Tips!
- Δίνουμε έμφαση στον κιμά. Ζητάμε από τον κρεοπώλη κιμά από σπάλα για να είναι ζουμερός. Επίσης ζητάμε να μην τον πιέσει πολύ όταν τον τυλίξει. Ομοίως κι εμείς ζυμώνουμε απαλά τον κιμά.
- Για να μην επιβαρυνθούμε πολύ με τις τηγανητές πατάτες μπορούμε να τις ψήσουμε σε λαδόκολλα ωε εξής. Τις κόβουμε όπως θα τις κόβαμε για τηγάνι και τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ρίχνουμε 1-2 κ.σ, ελαιόλαδο και αλάτι,ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Καλή σας όρεξη!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
NancysBlog Κοινωνικά, Σχέσεις, Μαμά & Παιδί