Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
φυλακές

Πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος ρίχνει φως στα σκοτεινά μυστικά της φυλακής

PenΟ Βασίλης, είναι ένας 58 χρόνος πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος. Ο οποίος είχε εργαστεί σε πολλές φυλακές ανά την Ελλάδα. Παραμένει πάντα ενήμερος για τις εξελίξεις και με άσβεστο ενδιαφέρον για τα σωφρονίστηκα ιδρύματα και το πρώην επάγγελμά του. Σε αυτή την συνέντευξη θα μας ξεναγήσει στα άδυτα των φυλάκων και θα λύσει πολλές από τις απορίες που όλοι έχουμε.

Πόσα χρόνια εργάστηκες ως σωφρονιστικός υπάλληλος και πως επέλεξες να ασχοληθείς με αυτό;

«Εργάστηκα 25 χρόνια. Στην αρχή, καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Δεν είχα δουλειά, μου την πρόσφεραν και πήγα. Από εκεί και πέρα είδα ένα επάγγελμα ενδιαφέρον, στο οποίο δεν ασχολείσαι με αντικείμενα, ασχολείσαι με ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Έτσι προχώρησα και έμενα όλα αυτά τα χρόνια στη δουλειά.»

Πως είναι να περιτριγυρίζεσαι από εγκληματίες;

«Στην αρχή ήταν περίεργο, αλλά μετά κατάλαβα ότι υπάρχουν εγκληματίες και εγκληματίες. Υπάρχουν αυτοί που είναι καθ’ έξην εγκληματίες. Δηλαδή ό,τι και να γίνει θα παραμείνουν, αλλά είναι και άλλοι που από ένα λάθος, από μια ατυχία, από μια αδικία, βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν. Τον καθένα τον αντιμετωπίζεις διαφορετικά, ανάλογα πως σου φέρονται και αυτοί. Ο εγκληματίας όταν είναι εκτός φυλακής είναι άλλος άνθρωπος και όταν μπει στη φυλακή αλλάζει εντελώς. Ξέρει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια, ότι μας έχει ανάγκη και εμάς και προσαρμόζεται.»

Ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην φυλακή;

«Τον τελευταίο καιρό με την αποσυμφόρηση που έγινε με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, γιατί είναι λιγότεροι οι κρατούμενοι. Παλιά σε ένα θάλαμο που ήταν για το πολύ 4 άτομα είχαμε 12 άτομα. Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούσαν να συμβιώσουν. Το θέμα είναι ότι από την μια οι συνθήκες είναι καλύτερες και μειώθηκε η δύναμη της φυλακής, αλλά από την άλλη έχει μειωθεί και η χρηματοδότηση των φυλακών λόγω αυτής της κομβικής κατάστασης και εκεί είναι το πρόβλημα.»

Έχουν προσπαθήσει να σε δωροδοκήσουν ποτέ;

«Ναι, αυτό είναι το συνηθισμένο. Εγώ επειδή ήμουν και υπαρχιφύλακας αυτό που έλεγα στους νέους υπαλλήλους ήταν ότι σε κρατούμενο δεν θα πάρεις ούτε καρφίτσα, γιατί από εκεί θα σε πλησιάσει. Μια φορά να τους δώσεις κάτι θα σου ζητήσουν να βάλεις και όπλο μέσα. Εγώ σε αυτό ήμουν απόλυτος. Θα έμπαινα μέσα θα κάναμε τις πλάκες μας, θα κουβεντιάζαμε και ίσως τους έδινα ένα τσιγάρο, μέχρι εκεί, όχι να πάρω κάτι από κρατούμενο. Δυστυχώς, όμως, αυτό το φαινόμενο υπάρχει σε όλο το σύστημα του δημοσίου. Είτε είσαι γιατρός, είτε αστυνομικός, υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην παρανομία.»

Ποιο είναι το χειρότερο περιστατικό που έχεις ζήσει μέσα στην φυλακή;

«Από τα χειρότερα περιστατικά ήταν η βία μεταξύ των κρατουμένων. Δηλαδή να βλέπεις κρατούμενο να βγάζει μαχαίρι και να μαχαιρώνει συγκρατούμενό του. Αυτά γίνονται για διάφορους λόγους. Μπορεί για ένα τηλέφωνο που δεν τον άφησε να πάρει ή πιθανόν για δοσοληψίες που έχουν. Ένα άλλο περιστατικό που συνέβη ήταν αυτό που ένας κρατούμενος για να πετύχει κάτι, έβγαλε ξυραφάκι και έκοψε τις φλέβες του. Τα έχουμε ζήσει αυτά και δυστυχώς είναι από τα πράγματα που δεν μπορείς να τα ξεχάσεις ποτέ.»

Είναι ασφαλείς οι φυλακές και αν ναι πως γίνεται να δραπετεύουν οι φυλακισμένοι ανενόχλητοι;

«Σε μεγάλο βαθμό είναι ασφαλείς, αλλά επειδή η φύση του ανθρώπου είναι να είναι ελεύθερος όσα μέτρα και να πάρουμε εμείς κάτι θα βρουν αυτοί για να φύγουν. Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις, αυτοί μπόρεσαν και έφυγαν, ας είμαστε εμείς ικανοί να τους κρατήσουμε μέσα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δραπετεύσει κάποιος, όπως το να κόψουν τα κάγκελα και να φύγουν και ο πιο εύκολος τρόπος δραπέτευσης είναι όταν παίρνουν την άδειά τους. Μπορούν να την πάρουν και να μην γυρίσουν ποτέ πίσω. Άλλος τρόπος είναι σε μια μεταγωγή, όταν είναι στη κλούβα να βρουν τρόπο να φύγουν. Το θέμα είναι να βρει κάποιος τρόπο να φύγει, αλλά να μην προξενήσει κακό σε άλλους, σε φύλακες ή αστυνομικούς.»

Τι έχεις να πεις για τους δυο δραπέτες από τις φυλακές του Κορυδαλλού;

«Επειδή έχω ζήσει παρόμοια κατάσταση, πιστεύω φταίει η έλλειψη προσωπικού, δηλαδή όταν είναι ένα άτομο υπεύθυνο για μια ολόκληρη πτέρυγα με 250 άτομα είναι θέμα έλλειψης προσωπικού και της εξωτερικής και της εσωτερικής φύλαξης. Όταν η σκοπιά δεν φυλάγεται ποιός θα τους δει ότι είναι έτοιμοι να αποδράσουν; Κανείς! Όταν οι κάμερες που από ότι άκουσα υπήρχαν είναι πάρα πολλές και δεν υπάρχει σταθερή εικόνα και διαδέχεται η μια την άλλη, λίγο να φύγει το μάτι σου, δεν θα δεις τίποτα. Η ευθύνη δεν είναι στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι στην πολιτεία που δεν έχει μεριμνήσει για την φύλαξη. Ήταν μοιραίο να γίνει.»

Είναι ασφαλείς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μέσα στη φυλακή;

«Όχι, γιατί είμαστε πάντα η μειοψηφία, όταν 2 άνθρωποι προσπαθούμε να κλείσουμε την φυλακή και είμαστε αντιμέτωποι με 150 ανθρώπους σε κάθε πτέρυγα όχι δεν είμαστε ασφαλείς. Έχουν υπάρξει περιστατικά, όπως εκείνο στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας που ένας κρατούμενος χτύπησε έναν υπαρχιφύλακα και έναν φύλακα. Έναν άλλο συνάδελφο τον σκότωσαν μέσα στο σπίτι του. Αν σε ξέρουν μπορεί να απειλήσουν το σπίτι σου και την οικογένειά σου. Στον κρατούμενο δεν του φταίμε εμείς, του φταίει το σύστημα, η κοινωνία, η οικογένειά του ή ο ίδιος του ο εαυτός και πού θα ξεσπάσει; Στον σωφρονιστικό υπάλληλο.»

Πιστεύεις στο σωφρονισμό των εγκληματιών;

«Ο σωφρονισμός των κρατουμένων είναι μεγάλη υπόθεση. Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωφρονισμός υπάρχει μόνο φύλαξη και μάλιστα με τους χειρότερους όρους. Όπως είναι τα θέματα χωρητικότητας των φυλακών, ο μη διαχωρισμός των κρατουμένων, καθώς είτε βρίσκεται κάποιος στη φυλακή λόγω εμπορίου ναρκωτικών είτε έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα βρίσκονται μαζί στον ίδιο θάλαμο. Δεν είναι σωφρονισμός αυτός. Ο σωφρονισμός γίνεται με άλλες προϋποθέσεις, με πιο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με μια δίμηνη εκπαίδευση μόνο.»

 

Το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σε ευχαριστούμε για αυτή την συνέντευξη και για τα όσα μοιράστηκες μαζί μας! Ευχόμαστε η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα τόσο για τις συνθήκες φύλαξης των φυλακών, όσο και για το προσωπικό.

 

 

 

Συνέντευξη & Σύνταξη: Κωνσταντίνος Γκούτης

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …