Υλικά (4-6 άτομα)
- 1 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ποντίκι ή σπάλα)
- 3-4 πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Μισό ποτήρι κονιάκ (αν δεν έχουμε βάζουμε ουίσκι)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μισό φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το μοσχαράκι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε μια χύτρα (αν δεν έχουμε, σε κατσαρόλα) ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν γίνει αυτό βγάζουμε με κουτάλα το κρέας από την κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και με την κουτάλα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε τη γεύση και τα αρώματα από το μοσχάρι. Ανακατεύουμε. Κρατάμε από τον χυμό λεμονιού ένα κ.γλ. και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ποτήρι με το κονιάκ και ανακατεύουμε. Μετά, ρίχνουμε το κρέας και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια καλύπτουμε το κρέας με νερό μέχρι να σκεπαστεί, αλλά όχι να το ξεπεράσει. Βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Στην χύτρα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά, στην κατσαρόλα περίπου μια ώρα, μπορεί και παραπάνω. Όταν μαλακώσει το κρέας παίρνουμε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό του και ρίχνουμε μέσα στο φλιτζάνι τον χυμό που κρατήσαμε και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Για μεγαλύτερη ευκολία, χτυπάμε τα υλικά σε μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Όταν αρχίσει να πήζει η σάλτσα μας, το μεθυσμένο μοσχαράκι είναι έτοιμο!
Για τις πατάτες.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τις κομμένες πατάτες και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν καλά οι πατάτες μας. Κατόπιν, τις απλώνουμε στο ταψί.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα στους 200 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο).
Καλή επιτυχία!!
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνταγή για ένα νόστιμο και ζουμερό συκώτι, όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου