Δευτέρα , 8 Μαρτίου 2021
Αρχική / Υγεία / Πως συνδέεται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τι αναφέρει νέα έρευνα επιστημόνων από το Σίδνεϊ
Πως συνδέεται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τι αναφέρει νέα έρευνα επιστημόνων από το Σίδνεϊ
Man snoring while his wife is covering ears with the pillow

Πως συνδέεται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τι αναφέρει νέα έρευνα επιστημόνων από το Σίδνεϊ

Pen Μια νέα μελέτη εξηγεί τη σχέση του ροχαλητού – του κυριότερου συμπτώματος των πασχόντων από υπνική άπνοια – με τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση.

Ένα χημικός αγγελιοφόρος του εγκεφάλου φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους με αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΑΑΥ), σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στο Frontiers in Neuroscience επιστήμονες από το Σίδνεϊ.

Στη μελέτη που διεξήγαγε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας εντοπίστηκε ο τρόπος με τον οποίο ο νευροδιαβιβαστής PACAP επιδρά στο νωτιαίο μυελό αυξάνοντας τη νευρική δραστηριότητα, ένα κοινό χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη επικίνδυνων και εξουθενωτικών παθήσεων σε όσους υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

«Ανακαλύψαμε ότι μπλοκάροντας έναν συγκεκριμένο υποδοχέα του PACAP μπορούμε να καταστείλουμε εντελώς την απόκριση σε διάφορα πειραματικά μοντέλα. Επομένως, ένα φάρμακο που θα μπορεί να καταστείλει αυτή τη δραστηριότητα και στους ανθρώπους θα απάλλασσε χιλιάδες ασθενείς από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά», αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας μελέτης, Δρ. Melissa Farnham.

Οι πάσχοντες από ΑΑΥ έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και κατάθλιψης από το μέσο όρο, ενώ επιπλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για την ΑΑΥ είναι η θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), κατά την οποία ο αέρας μεταφέρεται ήπια στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη βοήθεια ειδικής μάσκας. Ωστόσο, η μη συμμόρφωση των ασθενών αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς τα καρδιαγγειακά προβλήματα τείνουν έτσι να μην διορθώνονται.

Η Δρ. Farnham και η ομάδα της διερευνούν, ακόμη, το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην πρόκληση υπέρτασης στους ασθενείς με ΑΑΥ.

«Εξετάσαμε στενά τις δραστηριότητες του νευροδιαβιβαστή PACAP και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της έντονης διαλείπουσας υποξίας, χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η σηματοδότηση του PACAP στο νωτιαίο μυελό συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ο πρόδρομος της ανάπτυξης υπέρτασης σε παθήσεις χρόνιας διαλείπουσας υποξίας, όπως η ΑΑΥ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα της απόκρισης του PACAP ήταν κάτι αναπάντεχο για την ερευνητική ομάδα, με τα αποτελέσματα αυτά να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπειών με τη χρήση φαρμάκων στο μέλλον.

 

Πηγή: valueforlife.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι. Είναι ένα φρούτο που από την …

Καρκίνος του μαστού: Η μαστεκτομή, οι χημειοθεραπείες και η νίκη!

Καρκίνος. Ε και; Ήταν μέσα Ιανουαρίου του 2019. Τότε που άκουσα τις γνωστές και καθόλου …

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις - Να λέμε αλήθειες!

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις- Να λέμε αλήθειες!

Σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για την νόσο με τα χίλια πρόσωπα και για τα ψυχολογικά …

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις …