Δευτέρα , 6 Δεκεμβρίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Γιατί το κρασί μας κάνει χαρούμενους; Όλα είναι στο κεφάλι μας
Γιατί το κρασί μας κάνει χαρούμενους; Όλα είναι στο κεφάλι μας

Γιατί το κρασί μας κάνει χαρούμενους; Όλα είναι στο κεφάλι μας

Pen Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί η κατανάλωση κρασιού μας κάνει ευτυχισμένους (και όχι, δεν είναι μόνο επειδή είναι νόστιμο): Η κατανάλωση οινοπνεύματος πυροδοτεί την απελευθέρωση της χημικής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με το ποτό. Τώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τον μηχανισμό πίσω από την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, προκειμένου να καταλάβουν γιατί συμβαίνουν ορισμένες συμπεριφορές, όπως η έξαψη.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropharmacology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois του Σικάγου για την Έρευνα Αλκοόλ στην Επιγενετική, επικεντρώθηκαν στον ρόλο μιας πρωτεΐνης στην κοιλιακή περιοχή τμηματοποίησης (VTA) του εγκεφάλου, όπου απελευθερώνεται η ντοπαμίνη που σχετίζεται με το αλκοόλ.

“Η δουλειά μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες μας οδήγησε στην πιθανότητα ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η KCNK13, να ήταν ένας στόχος για το αλκοόλ”, δήλωσε ο Mark Brodie, καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τον Brodie, η KCNK13 είναι η πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την (VTA) και προωθεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης – όταν αλληλεπιδρά με το αλκοόλ.

Σε μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια, η ομάδα του Brodie διαπίστωσε ότι η γενετική μείωση των επιπέδων της KCNK13 κατά περίπου 15% συνδέεται με αύξηση κατά 20% της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο Μπρόντι πιστεύει ότι τα ποντίκια καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ για να προσπαθήσουν “να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο” καλής αίσθησης “με τα ποντίκια με κανονικές ποσότητες KCNK13”, δήλωσε.

“Αυτή η ίδια σχέση μεταξύ KCNK13 και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους, αλλά δεν το γνωρίζουμε σίγουρα”, πρόσθεσε. «Εικάζουμε ότι εάν η γενετική δομή κάποιου προκαλεί το να έχει χαμηλότερες ποσότητες KCNK13 στον εγκέφαλό του, αυτό το άτομο μπορεί να πίνει περισσότερο αλκοόλ από κάποιον άλλον που έχει υψηλότερες ποσότητες KCNK13».

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι καθορίζει τα επίπεδα KCNK13 ενός ατόμου. Θα μπορούσε να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, ή θα μπορούσε να έχει να κάνει με εμπειρίες της ζωής, όπως παρατεταμένο στρες. Η κατανόηση της ρύθμισης του KCNK13 στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες στο δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσε ο Μπρόντι.

Εν τω μεταξύ, η μελέτη αυτή βοηθάει να επιστήσουμε την προσοχή στην επιστήμη πίσω από την αίσθηση feeling good του αλκοόλ, ακόμη και σε εκείνους που το απολαμβάνουν με μετριοπάθεια.

 

Πηγή: krasiagr.com

Like us on Facebook & follow us on Instagram

 

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Πέρασαν 14 χρόνια από το ολοκαύτωμα του 2007 που έλαβε χώρα στο τόπο της Αρχαίας …

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα! [QUOTE]

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, γιατί όπως υπάρχει το καλό, υπάρχει και …

Ελλάδα μου, πάλι σε καίνε οι άθλιοι. Ποιοι φθονούν την ομορφιά σου;

Ελλάδα μου, ακόμα ένα καλοκαίρι που σε καίνε οι άθλιοι. Κλαις για τα παιδιά σου …

Θρήνος: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Τόλης Βοσκόπουλος: Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι – Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 …