Υλικά:
-
200 γρ. λάδι καρύδας
-
325 γρ. ζάχαρη καρύδας
-
75 γρ. κουβερτούρα υγείας
-
18 γρ. κακάο άγλυκο
-
15 γρ. μπέικιν
-
625 γρ. αλεύρι μαλακό
-
Νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί
-
25 γρ. ρόδι
-
25 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λάδι καρύδας μαζί με την ζάχαρη καρύδας και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Μετά λιώνουμε την κουβερτούρα σε «μπεν μαρί».
Όταν το μείγμα λαδιού- ζάχαρης έχει αλλάξει χρώμα, είναι έτοιμο. Τότε ρίχνουμε την κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου να ενσωματωθεί η κουβερτούρα.
Ρίχνουμε το κακάο, το μπέικιν και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στην ίδια ταχύτητα. Αν το ζυμάρι πάει να σφίξει, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε.
Από εδώ και πέρα ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το νερό, μέχρι το μείγμα να γίνει ένα αρκετά παχύρρευστο υγρό (όπως τα κέικ που φτιάχνουμε με βούτυρο). Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, προσθέτουμε το ρόδι και τα καρύδια, αφού τα χοντροκόψουμε. Το ρόδι και τα καρύδια είναι προαιρετικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε τη φόρμα ή το ταψί που θα ψήσουμε και ρίχνουμε το κακάο. Ρίχνοντας κακάο αντί για αλεύρι, όταν θα είναι έτοιμο το κέικ και το ξεφορμάρουμε, δεν θα έχει αλλοιωθεί το χρώμα του. Βάζουμε τα ¾ του μείγματος στο ταψί και κρύβουμε το φλουρί.
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά, προσαρμόζοντας πάντα το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το φούρνο μας.
Προσοχή! Δεν ανοίγουμε το φούρνο τα πρώτα 40 με 45 λεπτά, για να μην κάτσει το κέικ.
Καλή επιτυχία!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Nancy’s Blog, αλλά κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου και την μητέρα μου, οι οποίοι υπομένουν κάθε σωματικό και ψυχικό πόνο, με βοηθούν, δείχνουν υπομονή, αγάπη, στοργή και με στηρίζουν ώστε να μπορώ να αποκτώ τις γνώσεις που μοιράζομαι μαζί σας.
Σας εύχομαι καλή χρονιά!
Σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής
Επιμέλεια: Αλεξανδρα Τζαμάνου