Τρίτη , 2 Ιουνίου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε καθιερώθηκε και γιατί;
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε καθιερώθηκε και γιατί;

PenΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου και η Google, θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο doodle.

Σύμφωνα με την Google, το σχέδιο σε σχήμα «μαντάλα» που περιλαμβάνεται στο animated video αποτελεί μια σύνθεση με ιδιαίτερη σημασιολογία. Στον εσωτερικό ασπρόμαυρο κύκλο βλέπουμε γυναικείες φιγούρες από τα τέλη του 1800 μέχρι το 1930, που παραπέμπουν στα εργασιακά κινήματα. Καθώς κινούμαστε προς τα έξω στο σχήμα των ομόκεντρων κύκλων, περνάμε μέσα από τις δεκαετίες και από εμβληματικές φιγούρες στην μάχη των γυναικών για ανεξαρτησία και ισότητα, για να φτάσουμε τελικά στο σήμερα.

Πρώτες διαμαρτυρίες και αιτήματα εργατριών.

 Το Μάρτιο του 1857, εργαζόμενες γυναίκες στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, έκαναν τις πρώτες διαδηλώσεις, όπου ζητούσαν:

  • την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και
  • τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας.

8 Μαρτίου 1909- το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο.

Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με κεντρικό σύνθημα, «Ψωμί και τριαντάφυλλο». Το« ψωμί», συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το «τριαντάφυλλο» την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι 15.000 γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους αιτούνταν:

  • την μείωση των ωρών εργασίας,
  • την αύξηση του μισθού τους,
  • την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην  ψήφο και την οριστική παύση της παιδικής εργασίας.

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; 

Το 1910, γίνεται η δεύτερη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, όπου καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.

Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα.

Στις 13 Απριλίου του 1982, έγινε η πρώτη απεργία εργατριών στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, όταν η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά. Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών»

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

√ Οι άντρες μην ξεχάσετε να πείτε χρόνια πολλά στη γυναίκα σας, τη μητέρα σας, την αδερφή σας και να προσφέρετε συμβολικά ένα λουλούδι!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Ελένη Τοπαούδη- δικαίωση και πόνος δίχως τέλος

Ελένη Τοπαλούδη: Η δικαίωση δεν σημαίνει ότι ο Γολγοθάς τελείωσε για την οικογένειά της

Η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη ήταν και είναι ένα από τα πιο φρικαλέα εγκλήματα των …