Σάββατο , 4 Ιουλίου 2020
Αρχική / Αφιερώματα / Πόσο μοιάζει η ζωή μας με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού!
Μοιάζει η ζωή μας με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Πόσο μοιάζει η ζωή μας με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού!

Pen Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τις υπόλοιπες εβδομάδες του χρόνου, αλλά γιατί είναι μεγάλα τα γεγονότα που βιώνουμε την Εβδομάδα αυτή. Τα Πάθη, τη Σταύρωση, το Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Είναι η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, τα οποία ο χριστιανός τα αναβιώνει μέσα από τις Ιερές Ακολουθίες που τελούνται κάθε βράδυ της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο χριστιανός έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο εσωτερικά, μέσα από τα τη προδοσία, τον χλευασμό, τα μαρτύρια, τη Σταύρωση για να λυτρωθεί με την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού μας.

Αυτές τις Άγιες μέρες ο χριστιανός βλέπει πόσο μοιάζει η ζωή του με αυτή του Ιησού σε ανθρώπινο πλαίσιο. Αρκεί να αναλογιστείς πόσοι άνθρωποι που λογάριαζες για φίλους σου μια μέρα σε πρόδωσαν, όπως ο Ιούδας τον Κύριο. Βέβαια, ο Ιησούς ως Θεός γνώριζε ότι θα υποστεί την ύψιστη προδοσία από τον μαθητή του και παρ’ όλα αυτά την υπέστη για να μας διδάξει ότι αυτό είναι κάτι που θα το συναντούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Θα υπάρξουν άνθρωποι που δε θα διστάσουν με ένα φιλί να σε προδώσουν, όπως ο Ιούδας τον Χριστό.

Ύστερα, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα δαιμονίζονται από τη δική σου ευτυχία, χαρά, προκοπή και θα σε περιπαίξουν, θα σε χλευάσουν, θα σε διασύρουν και θα σε σύρουν ως τα δικαστήρια μόνο και μόνο για να σε δουν να λυγίζεις και να πέφτεις.

Και όταν δουν ότι δεν λυγίζεις θα εξοργιστούν ακόμα περισσότερο και θα σου φορτώσουν έναν σταυρό στην πλάτη και θα σε αναγκάσουν να ανέβεις τον δικό σου Γολγοθά. Κι όταν φτάσεις στη κορυφή του με πολύ χαρά θα είναι εκεί για να σε χλευάσουν και να σε σταυρώσουν,  μόνο και μόνο επειδή υπάρχεις και νιώθουν την παρουσία σου να τους ελέγχει και αυτό δεν το αντέχουν, όπως δεν άντεξαν οι Ιουδαίοι την Παρουσία του Χριστού και τις καλές του Πράξεις.

Θα έρθουν στη ζωή σου ημέρες πένθιμες, βουβές, μουδιασμένες, όπως τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όλα αυτά θα έρθουν, αλλά εσύ μην λυγίσεις, όπως και ο Χριστός μας δέχτηκε όλο αυτό τον εξευτελισμό και το μαρτύριο της Σταύρωσης χωρίς γογγυσμό.

Τα Πάθη του Ιησού ολοκληρώνονται το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή τα μεσάνυχτα ακολουθεί η Ανάστασή Του.

Ο Κύριός μας φαίνεται ότι είχε Αναστηθεί, πριν ακόμα φθάσουν οι μυροφόρες στο μνήμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες φύλαγαν έναν άδειο τάφο. Τότε, εκεί οι άγγελοι  ανήγγειλαν στις μυροφόρες γυναίκες το μήνυμα ότι ο Χριστός ηγέρθη.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η σημαντικότερη μέρα για όλους τους χριστιανούς Ορθοδόξους, καθώς όλη η πίστη μας βασίζεται στην Ανάσταση των νεκρών, γι’ αυτό και στο σύμβολο της Πίστεώς μας, «το Πιστεύω» λέμε:

«Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν»

Καλή Ανάσταση!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

29η Μαΐου 1453 Μια ανάμνηση, ένας καημός, ένα χρέος... Όσα έγιναν τότε βοούν, όσα γίνονται σήμερα προβληματίζουν, καθώς και πάλι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα και επιλογές,

29η Μαΐου 1453: «Η Πόλις εάλω»… μια ανάμνηση, ένας καημός, ένα χρέος

Στην ψυχή του Ελληνισμού μια πληγή μένει πάντα ανοιχτή, ένας καημός παραμένει αγιάτρευτος, μια μνήμη …