Μοιάζει η ζωή μας με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Πόσο μοιάζει η ζωή μας με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού!

Pen Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τις υπόλοιπες εβδομάδες του χρόνου, αλλά γιατί είναι μεγάλα τα γεγονότα που βιώνουμε την Εβδομάδα αυτή. Τα Πάθη, τη Σταύρωση, το Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Είναι η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, τα οποία ο χριστιανός τα αναβιώνει μέσα από τις Ιερές Ακολουθίες που τελούνται κάθε βράδυ της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο χριστιανός έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο εσωτερικά, μέσα από τα τη προδοσία, τον χλευασμό, τα μαρτύρια, τη Σταύρωση για να λυτρωθεί με την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού μας.

Αυτές τις Άγιες μέρες ο χριστιανός βλέπει πόσο μοιάζει η ζωή του με αυτή του Ιησού σε ανθρώπινο πλαίσιο. Αρκεί να αναλογιστείς πόσοι άνθρωποι που λογάριαζες για φίλους σου μια μέρα σε πρόδωσαν, όπως ο Ιούδας τον Κύριο. Βέβαια, ο Ιησούς ως Θεός γνώριζε ότι θα υποστεί την ύψιστη προδοσία από τον μαθητή του και παρ’ όλα αυτά την υπέστη για να μας διδάξει ότι αυτό είναι κάτι που θα το συναντούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Θα υπάρξουν άνθρωποι που δε θα διστάσουν με ένα φιλί να σε προδώσουν, όπως ο Ιούδας τον Χριστό.

Ύστερα, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα δαιμονίζονται από τη δική σου ευτυχία, χαρά, προκοπή και θα σε περιπαίξουν, θα σε χλευάσουν, θα σε διασύρουν και θα σε σύρουν ως τα δικαστήρια μόνο και μόνο για να σε δουν να λυγίζεις και να πέφτεις.

Και όταν δουν ότι δεν λυγίζεις θα εξοργιστούν ακόμα περισσότερο και θα σου φορτώσουν έναν σταυρό στην πλάτη και θα σε αναγκάσουν να ανέβεις τον δικό σου Γολγοθά. Κι όταν φτάσεις στη κορυφή του με πολύ χαρά θα είναι εκεί για να σε χλευάσουν και να σε σταυρώσουν,  μόνο και μόνο επειδή υπάρχεις και νιώθουν την παρουσία σου να τους ελέγχει και αυτό δεν το αντέχουν, όπως δεν άντεξαν οι Ιουδαίοι την Παρουσία του Χριστού και τις καλές του Πράξεις.

Θα έρθουν στη ζωή σου ημέρες πένθιμες, βουβές, μουδιασμένες, όπως τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όλα αυτά θα έρθουν, αλλά εσύ μην λυγίσεις, όπως και ο Χριστός μας δέχτηκε όλο αυτό τον εξευτελισμό και το μαρτύριο της Σταύρωσης χωρίς γογγυσμό.

Τα Πάθη του Ιησού ολοκληρώνονται το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή τα μεσάνυχτα ακολουθεί η Ανάστασή Του.

Ο Κύριός μας φαίνεται ότι είχε Αναστηθεί, πριν ακόμα φθάσουν οι μυροφόρες στο μνήμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες φύλαγαν έναν άδειο τάφο. Τότε, εκεί οι άγγελοι  ανήγγειλαν στις μυροφόρες γυναίκες το μήνυμα ότι ο Χριστός ηγέρθη.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η σημαντικότερη μέρα για όλους τους χριστιανούς Ορθοδόξους, καθώς όλη η πίστη μας βασίζεται στην Ανάσταση των νεκρών, γι’ αυτό και στο σύμβολο της Πίστεώς μας, «το Πιστεύω» λέμε:

«Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν»

Καλή Ανάσταση!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά …

Σαρακοστή και νηστεία

Την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουμε» τη ψυχή και το σώμα μας!

Μετά από το τριήμερο των απόκρεων και της κρεπάλης, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Verified by ExactMetrics