Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις για τις «Μαγεμένες;»

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις για τις «Μαγεμένες;»

Pen

Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Κόντζογλου «Οι μαγεμένες», γνώρισα ένα κομμάτι της ιστορίας μας, το οποίο ομολογώ δεν γνώριζα. Αξίζει όμως να μάθετε, να βιώσετε τα συναισθήματα και τις αγωνίες εκείνης της εποχής, αλλά και να γνωρίσετε την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν τότε. Γιατί «… Οι λαοί που δεν έχουν ιστορία δεν έχουν και μέλλον…», αναφέρει ένας εκ των πρωταγωνιστών και συμφωνώ απόλυτα.

Λίγα λόγια για τις Μαγεμένες

«Οι Μαγεμένες» ή τα «Είδωλα» ή «Las Incantadas» ή και «Surettler» που σημαίνει «Άγγελοι» στην τουρκική γλώσσα είναι ένα σημαντικό μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου, η δημιουργία του οποίου χρονολογείται στα τέλη του 2ου με αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο σε πολιτιστική αξία μνημείο, το οποίο βρίσκονταν στην εβραϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης. Ένα μνημείο σήμα κατατεθέν για την πόλη εκείνης της εποχής. Μνημείο που αποτελούσε πόλο έλξης κι ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους ξένους, τους περαστικούς από την πόλη.

Η ιστορία των Μαγεμένων

Η θλιβερή ιστορία των Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης μας, ξεκινά το Νοέμβριο του 1864, την ημέρα που ο Μιλέρ διέλυσε το μνημείο και τα μετέφερε στην Γαλλία, που τα αγόρασε από την τουρκική κυβέρνηση, λες και ήταν ιδιωτική περιουσία.

Πέντε χρόνια μετά, το 1869, με διαταγή του Ναπολέοντα Γ’ «οι Μαγεμένες» και τα 5 κιονόκρανα και τμήματα του διαζώματος μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου γίνονται γνωστά ως τα Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή, με την άδεια των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Οι μαγεμένες» αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του μυθιστορήματος. Με φόντο την πολύβουη και πολυπρόσωπη πόλη της Θεσσαλονίκης, μία πόλη που πίστευε σε πολλούς Θεούς κι ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της εποχής εκείνης, ο γλύπτης Αλέξανδρος Δημητριάδης, ο Εβραίος αρχαιολάτρης Νταβίντ εφέντης, καθώς και η εβραιοπούλα Χάννα κι ο χριστιανός Νικόλας που είναι παράφορα ερωτευμένοι είναι οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου. Με τη φιλοπατρία, αλλά και τη φιλοτεχνία να κυλά στο αίμα τους, οι άνθρωποι αυτοί θα επιδείξουν τόλμη και θα παλέψουν με κάθε τρόπο, ώστε να αποτρέψουν την αρπαγή των «Μαγεμένων» από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλλέρ.

Γιατί να το επιλέξετε

Οι σελίδες γυρνούν μόνες τους, διαβάζεις και γνωρίζεις τον τρόπο που ζούσαν εκείνη την εποχή, τις διάφορες κουλτούρες, την καταπίεση και την δίψα για ελευθερία. Την αγωνία των συναντήσεων που έκαναν οι επαναστάτες, το βάρος των αποφάσεων που καλούνταν να πάρουν. Ταυτίζεσαι με τους ήρωες και βιώνεις μαζί τους τις εξελίξεις. Αισθάνεσαι να βράζεις από θυμό, να καίγεσαι από την ανάγκη για έρωτα, να απελπίζεσαι με την τροπή των γεγονότων, αλλά και να παθιάζεσαι με τον αγώνα υπεράσπισης των ιδανικών τους.

«Οι μαγεμένες» σε μαγεύουν, σε συναρπάζουν και σε κρατούν δέσμιο της ιστορίας τους

Σε προκαλώ λοιπόν, φίλε αναγνώστη, αν θέλεις να μαγευτείς, αλλά και να προβληματιστείς, να επιλέξεις την συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου και το ιστορικό της μυθιστόρημα «ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ», για να ζήσεις μια αναγνωστική εμπειρία που θα χαραχτεί στην μνήμη σου για πάντα.

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Γραμμένου Δήμητρα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Metaichmio_Books

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

«Το βασίλειο», του Jo Nesbo: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Αν είσαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε αυτό το καλοκαίρι πρέπει, οπωσδήποτε, να διαβάσεις «Το …

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο στους καλούς μας φίλους που όχι μόνο θα …

Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή σε μια πόλη που δεν σε θέλει;

«Η επιστροφή» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας» και διαδραματίζεται κυρίως …

Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

Πριν από καιρό ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός περιοδικού σταμάτησα στον τίτλο ενός κειμένου: «Το πρώτο …