Υλικά:
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες
Μισό κ.γ. κανέλα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό περίπου)
Εκτέλεση:
Αρχικά, ανακατεύουμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να λιώσει. Δεν θα χρειαστείτε μίξερ, παρά μόνο ένα αυγοδάρτη. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε ξανά.
Έπειτα ρίχνουμε το φυσικό χυμό πορτοκάλι στον οποίο έχουμε διαλύσει μέσα την σόδα (με προσοχή γιατί θα αφρίσει ο χυμός) και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε όσο αλεύρι πάρει η ζύμη, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Στην συνέχεια, παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια στα σχέδια που θέλουμε. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσουν.
Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με το ελαιόλαδο, αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο βαριά γεύση. Αν επιθυμείτε είναι ωραίο να προσθέσετε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα.
Καλή επιτυχία!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου