Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Ήρα Βλάχου: «Θεωρώ ότι τα παιδιά αδυνατούν να προσαρμοστούν εύκολα στις απανωτές αλλαγές.» [Συνέντευξη & Διαγωνισμός]

Ήρα Βλάχου: «Θεωρώ ότι τα παιδιά αδυνατούν να προσαρμοστούν εύκολα στις απανωτές αλλαγές.» [Συνέντευξη & Διαγωνισμός]

PenΛέει ναι στις αλλαγές και στο γέλιο και μας ταξιδεύει σε δύο διαφορετικούς κόσμους! Από τη μία βουτάει την πένα της στο μαγικό φίλτρο της χαράς και μας κλείνει ραντεβού με «το γιατρό του γέλιου» σε ένα ταξίδι στον όμορφο κόσμο των παιδιών και από την άλλη μας προσγειώνει στο σκληρό κόσμο των ενηλίκων, εκεί που το διαφορετικό πολλές φορές δεν είναι αποδεκτό. Σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς ο άνθρωπος φοβάται να κάνει την οποιαδήποτε προσωπική αλλαγή!

Το Nancy’s Blog είχε τη χαρά  να φιλοξενήσει την παιδαγωγό και συγγραφέα κα Ήρα Βλάχου, η οποία μας μίλησε για τα καινούρια της βιβλία, το παραμύθι «Ο γιατρό του γέλιου» και το μυθιστόρημα «Η Αλλαγή» τα οποία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις 24 γράμματα το 2020 και μεταξύ άλλων μας αποκάλυψε το κεντρικό θέμα του καινούριου της βιβλίου που είναι έτοιμο να εκδοθεί!

Λίγα λόγια για την παιδαγωγό και συγγραφέα προτού διαβάσετε τη συνέντευξή της!

Η κα Ήρα Βλάχου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα! Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά, ένα επάγγελμα που εξασκεί μέχρι και σήμερα! Συστήθηκε ως συγγραφέας στο αναγνωστικό κοινό το 2020 με τα βιβλία:

  • «Η Αλλαγή»
  • «Ο γιατρός του γέλιου»

Μέσα από το βιβλίο σας «Η Αλλαγή» το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24 γράμματα αγγίζετε ένα θέμα ταμπού! Τι ρίσκο είχε να γράψετε για ένα τόσο ευαίσθητο και λεπτό θέμα;

«Όταν «Η Αλλαγή» ξεκίνησε την πορεία της στον κόσμο κι έφυγε από τα χέρια μου σαν ένα παιδί που είχε μόλις ενηλικιωθεί, είδα τις αντιδράσεις του κόσμου να είναι στα άκρα, άλλοι να ενθουσιάζονται και άλλοι να αποδοκιμάζουν την θεματολογία του χωρίς καν να το έχουν διαβάσει. Δεν ξέρω αν πήρα ρίσκο, ξέρω ότι ποτέ κανείς δεν έγραψε για την μονοτονία ή για τη ρουτίνα. Μέσα στη διαφορετικότητα κρύβεται μια ιδιαίτερη, μια παράξενα όμορφη αλήθεια.»

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;

«Πηγή έμπνευσης ήταν η αλλαγή. Η αλλαγή σαν έννοια. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλες τις αλλαγές που περιμένουν καρτερικά στο πίσω μέρος του μυαλού μας να πάρουν σάρκα και οστά. Αλλαγές μικρές ή μεγάλες. Λανθασμένες αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στις σωστές, καθώς επίσης και σωστές αλλαγές που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Πηγή έμπνευσης για όλους μας θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι που βρίσκουν το σθένος να αλλάξουν. Αυτός είναι και ο λόγος που στο βιβλίο μου πραγματεύομαι μια τόσο μεγάλη αλλαγή, μια αλλαγή φύλου, για να αναλογιστούμε όλοι το γεγονός ότι, αφού μπορεί να γίνει μια τόσο μεγάλη αλλαγή, τότε μπορούν να γίνουν και οι πιο μικρές οι οποίες όμως θα καλυτερεύσουν τη ζωή μας!»

Από ποια στάδια πέρασε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου σας μέχρι να κάνει την αλλαγή φύλου;

«Η ηρωίδα μου έφτασε αρκετά γρήγορα στην αποδοχή της ιδιαιτερότητάς της. Το περισσότερο βάρος έχει δοθεί στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο πόσο εύκολα ο κόσμος δέχεται έναν άνθρωπο με προσεγμένη εμφάνιση, πώς αλλάζουν οι εντυπώσεις γι’ αυτόν όταν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και φυσικά στην καταλυτική επίδραση της οικογένειας προς ένα μέλος της το οποίο διαφέρει από το σύνολο.»

Τι πιστεύετε πως φέρνει μία αλλαγή στη ζωή μας , ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε;

«Η αλλαγή με τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα φέρνει την εμπειρία η οποία με την σειρά της θα φέρει μια επιτυχημένη αλλαγή!»

Τι θεωρείτε πως ευθύνεται που η κοινωνία μας δεν αποδέχεται εύκολα το διαφορετικό;

«Είναι το «διαφορετικό» αυτό που ευθύνεται. Δυστυχώς το διαφορετικό πάντα θα τρομάζει, πάντα θα φοβίζει. Φταίει ότι οι άνθρωποι πολλές φορές μένουμε στην επιφάνεια και δεν ψάχνουμε βαθιά μέσα μας και μέσα στους άλλους. Εκεί θα ανακαλύπταμε ότι ο καθένας από εμάς έχει κάτι διαφορετικό που, ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει στον περίγυρό του, κάνει τον ίδιο ξεχωριστό.»

Πόσο εύκολα σήμερα πιστεύετε ότι αλλάζουν οι άνθρωποι ότι δεν του αρέσει;

«Οι άνθρωποι, όσο μεγαλώνουμε, όλο και πιο δύσκολα μπαίνουμε σε μια διαδικασία αλλαγής, λησμονώντας το “ποτέ δεν είναι αργά”

Συγγραφέας βιβλίου που απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά και συγγραφέας παιδικού βιβλίου! Δύο κόσμοι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Ποιο είδος βιβλίου από αυτές τις δύο κατηγορίες είναι πιο δύσκολο να γραφτεί και γιατί;

«Οπωσδήποτε το παραμύθι και αυτό γιατί απευθύνεται σε μικρούς ανθρώπους που τώρα πλάθουν το χαρακτήρα τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και το κυριότερο διαμορφώνουν τον ψυχισμό τους

«Ο γιατρός του γέλιου» το δεύτερο βιβλίο σας που απευθύνετε στο πιο απαιτητικό κοινό, στα παιδιά! Πείτε μας λίγα λόγια για το παραμύθι!

«Ο κύριος Γελάκος, ο γιατρός του γέλιου ο οποίος όμως δεν γελάει ποτέ, αναλαμβάνει μαζί με μια ομάδα παιδιών να βρει το γέλιο που χάθηκε από την πόλη τους.»

Τι είναι αυτό που θέλετε να κρατήσει ένα παιδί από «Το γιατρό του γέλιου» διαβάζοντας το;

«Να διεκδικεί το δικαίωμα του γέλιου και να μη σταματήσει να γελάει ποτέ. Ένα γελαστό παιδί, γίνεται ένας ευτυχισμένος ενήλικας.»

Πως είναι να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα το 2020;

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το να είσαι συγγραφέας είναι πάντα γοητευτικό. Η έμπνευση υπάρχει παντού. Στο ξεκίνημα της κάθε μέρας που είναι ο ανθός μιας καινούργιας ελπίδας, στα παιδιά που είναι το μέλλον και αυτό το υπέροχο μέλλον μάς δίνει το κουράγιο να συνεχίζουμε. Αδιαμφισβήτητα διανύουμε μια κακή χρονιά. Θέλω να πιστεύω πως, εφαρμόζοντας τις συμβουλές των ειδικών, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές. Κι εύχομαι ολόψυχα, πολύ σύντομα να θυμόμαστε αυτή την περίοδο σαν έναν εφιάλτη από τον οποίο καταφέραμε να ξυπνήσουμε.»

Ως παιδαγωγός θεωρείτε πως τα παιδιά γελάνε λιγότερο στις μέρες μας;

«Τα παιδιά γελούν όσο βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Πρόσφατα άκουσα μια ιστορία που με άγγιξε όσο λίγες. Σε μια χώρα που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, ένας πατέρας μάθαινε το γιό του να γελάει κάθε φορά που γίνονταν εκρήξεις, για να μην επιτρέψει στον φόβο να φωλιάσει στην παιδική του ψυχή.»

Πιστεύετε πως τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα ή δύσκολα σε όλες αυτές τις αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εξαιτίας της πανδημίας;

«Θεωρώ ότι τα παιδιά αδυνατούν να προσαρμοστούν εύκολα στις απανωτές αλλαγές. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους με υπομονή.»

Ετοιμάζετε το επόμενο βιβλίο σας αυτή την περίοδο; Εάν ναι θα θέλατε να μας δώσετε κάποια πληροφορία;

«Το επόμενο βιβλίο μου είναι έτοιμο και έχει ως κεντρικό θέμα την αδερφική αγάπη

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξη σας;

«Να διαβάζουν βιβλία διότι με αυτά κάνουμε τα πιο όμορφα ταξίδια, να φορούν μάσκα γιατί έτσι κι αλλιώς το αληθινό χαμόγελο καθρεφτίζεται στα μάτια μας και να γεμίσουν το μέσα τους προσμονή για τις καλύτερες μέρες που σίγουρα έρχονται!»

Κα Βλάχου το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη που μας δώσατε καθώς και για το βιβλίο σας «Η Αλλαγή» που προσφέρετε δώρο σε έναν αναγνώστη ή μία αναγνώστρια του Nancy’s Blog! Περιμένουμε να δούμε που θα μας ταξιδέψετε μέσα από το καινούριο σας βιβλίο!

Όροι συμμετοχής για την κλήρωση του βιβλίου «Η Αλλαγή», η οποία θα γίνει Live στις 13/12!

Κάντε Like: 

  • Στη σελίδα του Nancy’s Blog!

  • Στη σελίδα του εκδοτικού οίκου 24 γράμματα!

  • Κάντε tag 2 φίλους σας!

  • Ενημερώστε μας όταν ολοκληρώσετε τα βήματα, γράφοντας ένα OK ή οποιοδήποτε άλλο σχόλιο κάτω από το άρθρο!

Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …