Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
- 500 γρ. ηλιέλαιο
- 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 250 γρ. νερό (χλιαρό κατά προτίμηση)
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
- 38 γρ. μέλι
- 15 γρ. αμμωνία
- 5 γρ. σόδα
- ¾ κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 ½ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1062 γρ. αλεύρι μαλακό
- 325 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
-
1 κιλό ζάχαρη
-
500 ml νερό
-
200 γρ. μέλι
-
1 ξύλο κανέλα ή φλούδα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Να τονίσω στην αρχή, ότι οι απόψεις ποικίλουν, όσο αναφορά το σιρόπιασμα του μελομακάρονου. Εγώ, θα σας πω τον τρόπο που έμαθα από τον σεφ και δάσκαλό μου στην σχολή. Κρύο σιρόπι με καυτό μελομακάρονο. Οπότε, πρέπει να ξεκινήσετε με το σιρόπι, ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμα τα μελομακάρονα.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα ή το πορτοκάλι και ανακατεύεται λίγο. Αφήνετε το μείγμα να βράσει, για ένα με δύο λεπτά και μετά το αποσύρετε από την φωτιά, αφαιρείται την κανέλα ή την φλούδα πορτοκαλιού και ρίχνετε στο μέλι. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μέλι.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη και ξεκινάμε τα μελομακάρονα μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα. Για αρχή, διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό πορτοκάλι. Μετά σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί, με το μείγμα χυμού πορτοκαλιού-αμμωνίας, πέραν του αλεύρου και του σιμιγδαλιού και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή στο μίξερ με το σύρμα.
Μπορείτε να τα ανακατέψετε και με τα χέρια όπως έκαναν παλιά οι νοικοκυρές
Σε μια άλλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μετά, προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού, στο άλλο μας μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια, όσο τον δυνατό λιγότερο, μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλά μας.
Σε περίπτωση που γίνει αυτό, προσθέστε κι άλλο αλεύρι. Μέγιστη προσοχή μην τα ανακατέψετε για ώρα γιατί το μελομακάρονο θα βγάλει το λάδι του μετά. Αφού είναι έτοιμο, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε και όσο το δυνατόν ομοιόμορφα.
Αν θέλουμε να τους κάνουμε σχέδια, πιέζουμε την μια άκρη τους με ένα χοντρό κόσκινο ή με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους ίδιους βαθμούς. Αφού είναι έτοιμα, παίρνουμε κρύο το σιρόπι μας και ρίχνουμε πάνω στα καυτά μελομακάρονα.
Tips!
-
Όταν έχουν κρυώσει πριν τους σερβίρουμε ρίχνουμε λίγο μέλι και τριμμένο καρύδι ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
-
Πολύ σημαντικό και γευστικό, αν θέλετε να τα κάνετε σοκολάτας , μην τα σιροπιάσετε. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και λιώστε σε μπαιν μαρι, κουβερτούρα υγείας ή γάλακτος. Στρώστε σε ένα ταψί, χαρτί αντικολλητικό και αφού έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα, περάστε τα από την ζεστή σοκολάτα και βάλτε τα στο ταψί. Προαιρετικά από πάνω, ρίξτε τριμμένο καρύδι ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Αφήστε την σοκολάτα να κρυώσει καλά.
-
Μπορείτε να αφαιρέσετε λίγη ποσότητα από το ηλιέλαιο και να βάλετε την ποσότητα αυτή ελαιόλαδο. Μην βάλετε πολύ, γιατί το ελαιόλαδα έχει έντονη γεύση.
-
Θα σας το ξαναγράψω γιατί είναι σημαντικό. Όχι πολύ ανακάτεμα το τελικό μείγμα των μελομακάρονων.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Συνταγή & Σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου