Υλικά:
-
1 kg βούτυρο αγελάδος
-
320 γρ. ζάχαρη άχνη
-
3 βανίλιες ή ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-
2500 γρ. μαλακό αλεύρι
-
325 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα χοντροκομμένα
-
2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο.
-
½ κουταλιά του γλυκού σόδα
Εκτέλεση:
Καταρχήν, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάμε να το χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα στην αρχή, στη μεσαία ταχύτητα, για ένα λεπτό μόνο του.
Αφού μαλακώσει λίγο το βούτυρο, ρίχνουμε την άχνη, χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα και αφού έχει μαλακώσει και ενσωματωθεί λίγο η άχνη, ξεκινάμε να το χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα, ώσπου το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Αφού είναι έτοιμο, σταματάμε και βάζουμε το φτερό στο μίξερ μας. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, όποια αρωματική ύλη διαλέξουμε (βανίλιες ή ξύσμα πορτοκάλι) και την σόδα.
Τέλος, βάζουμε λίγο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα. Πολύ σημαντικό το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο-λίγο και πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση περιμένουμε να έχει αφομοιωθεί η προηγούμενη.
Όσο ζυμώνουμε, αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την ανοίγουμε με πλάστη ομοιόμορφα και την κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε με ποτήρι ή με κουπ-πατ και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.
Όταν οι κουραμπιέδες μας θα είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ραντίζουμε προαιρετικά με ανθόνερο. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη στο τέλος.
Tips!
-
Είναι πολύ σημαντικό να έχουν κρυώσει πολύ καλά οι κουραμπιέδες για να ξεκινήσουμε την διαδικασία να τους ραντίσουμε γιατί αν δεν έχουν κρυώσει καλά η άχνη θα λιώσει πάνω τους και θα γίνει σαν λάσπη.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
Συνταγή & σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου