
Μελομακάρονα μόνο με μέλι.
Αυτά τα μελομακάρονα είναι πιο ανάλαφρα στη γεύση και σίγουρα πιο υγιεινά. Η συνταγή είναι απλή και στην γεύση θυμίζουν τα κανονικά μελομακάρονα. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε και απολαύστε τα χωρίς τύψεις.
Υλικά για τα μελομακάρονα:
-
200 γρ. ελαιόλαδο
-
25 γρ. κονιάκ
-
80 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
-
Μισό κ.γ. σόδα
-
100 γρ. μέλι ανθέων
-
Μισό κ.γ. γαρύφαλλο
-
1 κ.γ. κανέλα
-
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
-
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι ντίνκελ
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
-
300 ml. μέλι
-
150 ml. νερό
-
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
-
Λίγη τριμμένη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Παίρνουμε το μείγμα αλευριού και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας πολύ απαλά, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Προσοχή, δεν παρά ζυμώνουμε! Απλά ανακατεύουμε απαλά. Στην συνέχεια, πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρότερα σε σχέση με τα κανονικά, για να μελώσουν καλύτερα.
Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα για 25′ περίπου.
Όσο τα λαχταριστά μελομακάρονά μας ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Ανακατεύουμε το νερό, το μέλι και τον χυμό λεμονιού και μετά βράζουμε για 5′-7′ περίπου. Αποσύρουμε από την φωτιά και βουτάμε τα μελομακάρονα ζεστά στο ζεστό σιρόπι για 20″ περίπου. Εάν τα θέλουμε λιγότερο σιροπιαστά τα αφήνουμε 10″-15″. Δοκιμάστε το πρώτο μελομακάρονο για να πετύχετε το μέλωμα που επιθυμείτε. Αφού τα σιροπιάσετε πασπαλίστε τα με τριμμένη καρυδόψιχα.
Καλή σας απόλαυση, χωρίς τύψεις!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου