Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Παρασκευή Λουκά: «Η αγάπη κάνει θαύματα!»[ Συνέντευξη & Διαγωνισμός]

Παρασκευή Λουκά: «Η αγάπη κάνει θαύματα» [Συνέντευξη & Διαγωνισμός]

PenΤο Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Παρασκευή Λουκά, η οποία μέσα από τα βιβλία της μιλάει για τη δύναμη και τη σημασία που έχουν η αγάπη και η αληθινή φιλία στη ζωή μας, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε, αλλά και δείχνει στα παιδιά πώς να μιλούν για τις ανησυχίες τους και πώς να διαχειρίζονται το φόβο του καινούριου!

Αγαπάει τον κόσμο των παιδιών, διαβάζει παραμύθια για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Από μικρή της άρεσε να αλλάζει τις ιστορίες και να τις κάνει δικές της. Καλεί τους μικρούς μας φίλους, να παίξουν σε μια μαγική παιδική χαρά, όπου αντί για κούνιες υπάρχουν σκαντζοχοιροφωλιές  που τα πόδια τους είναι φτιαγμένα από μολύβια, για να γράφεις την ευχή σου, και αντί για τσουλήθρες δρακότρυπες, για να βουτάς και να πραγματοποιούνται οι παραπάνω ευχές!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα προτού απολαύσετε τη συνέντευξη της!

Η κα Παρασκευή Λουκά γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Μαλεσίνα Φθιώτιδος! Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο A.T.E.I. Ηρακλείου Κρήτης! Έκανε την είσοδό της στον κόσμο της συγγραφής το 2017!

Βιβλία:

«Το Μυστικό της Γρηγορίας»(2017) εκδόσεις  iWrite

«Φτου κι απ’ την αρχή» (2020) εκδόσεις  iWrite

Το πρώτο σας βιβλίο αναφέρετε στην αγάπη και στην αληθινή φιλία! Πιστεύετε πως η αγάπη μπορεί να νικήσει το φόβο;

«Κάθε φορά νικάει η αγάπη τον φόβο. Με την αγάπη μπορείς να νικήσεις τα πάντα! Οι ήρωες του πρώτου μου βιβλίου «Το Μυστικό της Γρηγορίας» μας αποχαιρετάνε λέγοντας μας: Η αγάπη κάνει θαύματα!  Αυτό είναι το θαύμα της αγάπης, αν την νιώσεις θα αλλάξεις ενώ στην ουσία είσαι ο ίδιος!»

Πόσο απαιτητικοί θεωρείτε πως είναι οι μικροί αναγνώστες και τι πιστεύετε πως πρέπει να προσέξει ένας συγγραφέας όταν απευθύνεται σε παιδιά;

«Είναι αρκετά απαιτητικοί και ειλικρινείς. Αλλά δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Αυτό που πρέπει να διαθέτει ο συγγραφέας παιδικού βιβλίου είναι πρώτα αγάπη για το βιβλίο, καθώς και αυτογνωσία. Επίσης ένα βασικό προσόν του συγγραφέα παιδικών βιβλίων είναι να σέβεται τους αναγνώστες… μικρούς και μεγάλους.»

Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα παραμύθια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη του συγγραφέα;

«Πολύ σημαντικό… Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση των βιβλίων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λεξιλογίου, εκπαιδεύει το μυαλό και αναπτύσσει περισσότερο τη φαντασία τους. Προσωπικά σκέφτομαι πως μέσα από τα βιβλία μου θα περάσω όμορφα μηνύματα!»

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξει ένας γονιός ένα παιδικό παραμύθι;

«Το πιο βασικό κατά τη γνώμη μου είναι να επιλέγουν μαζί με τα παιδιά τους το βιβλίο. Σήμερα την πληροφόρηση μπορείς να τη βρεις παντού. Μπορούν μέσα από κριτικές για βιβλία σε site, blog, μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο. Ανάλογα και το θέμα βέβαια που τους ενδιαφέρει, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων

Με τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού καλύψατε κάποια δική σας εσωτερική ανάγκη;

«Το παιδικό βιβλίο είναι για εμένα ο δικός μου τρόπος να είμαι αισιόδοξη για το αύριο! Το αύριο ανήκει στα παιδιά, και εγώ ονειρεύομαι ένα αύριο μόνο με υγιή συναισθηματικά παιδιά!»

Πιστεύετε πως οι γονείς στη σημερινή εποχή αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων με τα παιδιά τους;

«Στη σημερινή εποχή οι γονείς είναι πολύ ενημερωμένοι. Αφιερώνουν χρόνο στο να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους, έτσι έρχονται ακόμα πιο κοντά. Συνδυάζουν τη χαλάρωση μαζί με την διασκέδαση.»

Γιατί επιλέξατε τη χελώνα ως κεντρικό ήρωα του πρώτου σας παιδικού παραμυθιού;

«Έψαχνα έναν ήρωα ζωάκι που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Κάποιον που δε θεωρούν ότι μπορεί να κάνει όλες αυτές τις σκανταλιές που έκανε η Γρηγορία, πόσο μάλλον να μπορέσει να οργανώσει απαγωγή σ’ ένα άλογο.»

Σε ποια στοιχεία εστιάσατε περισσότερο κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας για τη συγγραφή του βιβλίου;

«Διάβασα πολλά βιβλία παιδικής ψυχολογίας, καθώς συζήτησα με μια ψυχολόγο για το θέμα του φόβου και πως μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά τον φόβο του καινούργιου.»

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παραμύθι και ποιος ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

«Μου αρέσουν τα βιβλία του Harry Potter. Θαυμάζω πολύ την συγγραφέα των βιβλίων  του J.K. Rowling.»

Πείτε μας λίγα λόγια για το πως γεννήθηκε η ιδέα του δεύτερου βιβλίου σας «Φτου κι απ’ την αρχή» και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στα παιδιά;

«Είναι μια πραγματική αντίδραση ενός αγοριού σε μια από τις παρουσιάσεις για το πρώτο μου βιβλίο. Καθόταν στεναχωρημένος, τον πλησίασα μετά το τέλος της παρουσίασης και τον ρώτησα γιατί είναι τόσο στεναχωρημένος και μου απάντησε πως δεν έχει φίλους στο καινούργιο του σχολείο για να πάει να παίξει ποδόσφαιρο. Φεύγοντας λοιπόν, σκέφτηκα πως έπρεπε να γράψω μια ιστορία για το πώς μπορούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τον φόβο του καινούργιου.»

Ετοιμάζετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι θα θέλατε να μας δώσετε κάποια πληροφορία;

«Δουλεύω 4-5 ιστορίες στο μυαλό μου, αλλά αυτή την στιγμή μόλις έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο μου και είναι λίγο νωρίς για τα επόμενα σχέδια.»

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

«Θα ήθελα να πω πως σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι μας να έχουμε υπομονή και θετική σκέψη! Να ψάχνουμε την χαρά στα απλά πράγματα της καθημερινότητας μας.»

Κα Λουκά  το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη που μας δώσατε καθώς και για το καινούριο σας βιβλίο «Φτου κι απ’ την αρχή» που προσφέρετε δώρο σε έναν διαδικτυακό μας αναγνώστη! Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!

Για να γνωρίσετε καλύτερα τη συγγραφέα κα Λουκά και να μάθετε τα πάντα για τα βιβλία της ακολουθήστε την στα social media:

Διαγωνισμός:

Για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του καινούριου παιδικού βιβλίου της κα Παρασκευή Λουκά «Φτου κι απ’ την αρχή» ακολουθήστε σωστά τα παρακάτω βήματα! 

Όροι συμμετοχής για την κλήρωση του βιβλίου «Φτου κι απ’ την αρχή», η οποία θα γίνει Live στις 23/12/2020.

Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …