Υλικά:
- 1 κιλό βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βαζάκι στα σούπερ-μάρκετ)
- 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο +1 ή 2 φλυτζάνια ακόμη (όσο πάρει η ζύμη)
- 2 σακουλάκια ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- 2 βανίλιες
- 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 κοφτό κ.γ. σόδα
- 1 φλυτζανάκι του καφέ αλισίβα
- 1/4 αμύγδαλα καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο (περίπου μισή ώρα). Αυτό είναι και το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες. Ρίχνουμε μετά τις βανίλιες, το κονιάκ, τη σόδα και την αλισίβα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται (όσο αλεύρι πάρει). Δεν προσθέτουμε παραπάνω και ας μας περισσέψει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε διάφορα σχέδια κάνοντας μια ελαφριά λακουβίτσα στην επιφάνεια και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί μεγάλο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180° στον αέρα για περίπου 20′. Ο χρόνος ψησίματος έχει να κάνει με το μέγεθος που τους πλάσαμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στην συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη με τις βανίλιες. Αφού κρυώσουν τοποθετούμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και κοσκινίζουμε στην επιφάνεια την ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Τέλος, βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλες και τους σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην πάρουν υγρασία.
Πως φτιάχνουμε την αλισίβα;
Βράζουμε σε ένα μπρίκι νερό (μέχρι πάνω) και 2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη κοσκινισμένη από το τζάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε τη στάχτη. Στην περίπτωση που δεν βρούμε αλισίβα τους φτιάχνουμε χωρίς αυτήν. Απλά η αλισίβα δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.
Καλά και γλυκά Χριστούγεννα!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Πηγή φωτογραφίας: syntagesmekefi.gr