Χριστούγεννα: Το μοντέρνο αντικαθιστά την παράδοση και όλα αλλάζουν!

Χριστούγεννα: Το μοντέρνο αντικαθιστά την παράδοση και όλα αλλάζουν!

PenΧριστούγεννα: Το μοντέρνο αντικαθιστά την παράδοση και όλα αλλάζουν! Το νόημα των Χριστουγέννων χάνεται με το πέρασμα των χρόνων!  Πάντα πίστευα πως τα Χριστούγεννα είναι μία μαγική γιορτή, διότι έχουν μία εκπληκτική επίδραση πάνω στους ανθρώπους! Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει Δεκέμβριος με ένα μαγικό τρόπο, οι καρδιές των ανθρώπων γεμίζουν με περισσότερη καλοσύνη, ζεστασιά και αίσθημα αλληλεγγύης!

Η «μαγεία» όμως, υπάρχει και παντού γύρω μας! Στα στολισμένα μαγαζιά, στα πολύχρωμα φωτάκια και στολίδια, στα κάλαντα που λένε τα παιδιά, στο οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στο υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα αλλά και σε όλες τις συζητήσεις για τον Άγιο Βασίλη που κάνουμε με τα παιδιά μας!

Ή μάλλον η μαγεία υπήρχε, γιατί δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια το πνεύμα και το νόημα των Χριστουγέννων χάνονται! 

Το μοντέρνο αντικαθιστά την παράδοση!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια χριστουγεννιάτικα δέντρα σε διάφορα χρώματα. Σίγουρα είναι πανέμορφα και όταν στολίζονται, κάποια μοιάζουν με έργα τέχνης, δεν έχουν όμως το συμβολισμό που έχει το πράσινο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

  • Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού!

  • Το τριγωνικό σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζει την Αγία Τριάδα!

  • Τα λαμπάκια που βάζουμε πάνω στο δέντρο (παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) συμβολίζουν το φως της ζωής που είναι ο Χριστός!

  • Το αστέρι που βάζουμε στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη! Κάποιοι αντί για αστέρι βάζουν έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο του Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του!

  • Οι Χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς!

Και γενικότερα το κάθε πράγμα που στολίζει το πράσινο Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει το συμβολισμό του! 

Όταν το μοντέρνο αντικαθιστά την παράδοση, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων αλλοιώνεται!

Τα κάλαντα!

Θυμάμαι με τι χαρά και πόση λαχτάρα περιμέναμε με τους φίλους μου την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να βγούμε να πούμε τα κάλαντα! Ετοιμάζαμε από βραδύς τα τρίγωνά μας, οι γονείς μας, μας έφτιαχναν καλαθάκια, γυρνούσαμε από σπίτι σε σπίτι για να τα πούμε και οι γείτονες μας έδιναν γλυκά, καραμέλες, μπισκότα, χρήματα!

Ζεστές γειτονιές, γεμάτες παιδικές φωνές να τραγουδάνε «Τρίγωνα Κάλαντα…» ή «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά…» και ήμασταν χαρούμενοι!

Δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια, τα παιδιά όλο και λιγότερο βγαίνουν να πουν τα κάλαντα και αυτά που βγαίνουν πολλές φορές ή δε θα τραγουδήσουν καθόλου ή θα τα πουν μισά! Με μεγάλη λύπη παρατηρείς πως αν όχι όλα, τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν να πουν τα κάλαντα για να μαζέψουν χρήματα και όχι για να χαρούν και να απολαύσουν αυτή την τόσο όμορφη στιγμή όσο για εκείνα, τόσο και για τον κάθε νοικοκύρη που ανοίγει την πόρτα του!

Στολισμένα μαγαζιά και σπίτια!

Στις μέρες μας βλέπεις όλο και λιγότερα στολισμένα σπίτια ή καταστήματα. Παλιά σπάνια έβλεπες σπίτια, μπαλκόνια, αυλές και βιτρίνες καταστημάτων χωρίς να είναι στολισμένα. Τώρα βλέπεις πάρα πολλά σπίτι χωρίς φωτάκια, χωρίς χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα μαγαζιά ή θα έχουν ένα πρόχειρο στολισμό ή καθόλου. Παλιά περπατούσες στους δρόμους της πόλης σου και «άνοιγε» η καρδιά σου, τώρα σχεδόν τίποτα δε ξεχωρίζει τις ημέρες των εορτών με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου!

Και δεν αναφέρομαι στη φετινή χρονιά αλλά γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Ίσως ο κόσμος να μην έχει διάθεση για γιορτές και αυτό είναι πολύ λυπηρό!

Ευτυχώς ή δυστυχώς όλα γύρω μας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, είναι λογικό κι επόμενο πολλά πράγματα να χάνονται ή να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, είναι στο δικό μας χέρι όμως αν θα «υιοθετήσουμε» το μοντέρνο με όριο ή θα επιτρέψουμε να χαθεί το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων τελείως!

Κρατήστε την καρδιά σας ζεστή, αφήστε το πνεύμα των Χριστουγέννων να την πλημμυρίσει με λίγο περισσότερη «μαγεία» και όμορφα συναισθήματα!

Το Nancy’s Blog σας εύχεται καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, ελπίδα, χαμόγελα και υπέροχες στιγμές με τις οικογένειές σας!

Καλά Χριστούγεννα!

Η νέα χρονιά να σας φέρει ότι ποθείτε και λίγο περισσότερη «μαγεία»!

 

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα: Μία γιορτή με πνευματικά νοήματα και παραδόσεις!

Πηγή: Συμβολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου! InGolden.gr

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

 

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics