εργασιακό στρες

Τί είναι το εργασιακό στρες και πώς αντιμετωπίζεται;

Pen Στις μέρες μας, οι εργαζόμενοι υφίστανται πιο πολύ από ποτέ το εργασιακό στρες. Αυτό συμβαίνει  λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα και των απολύσεων που έχουν δημιουργήσει  πολλές κενές θέσεις εργασίας, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι έχοντες εργασία, είτε έχουν χρόνο είτε όχι. Πέραν, όμως, του μεγάλου όγκου δουλειάς , οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά υπό το φόβο της απόλυσής τους κάτι που τους δημιουργεί επιπλέον άγχος.

Τι είναι, όμως, το εργασιακό στρες;

Το εργασιακό στρες αποτελεί μια χρόνια συναισθηματική διαταραχή που προκύπτει από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εργασιακού στρες;

  • κατάθλιψη,

  • κρίσεις πανικού,

  • αδυναμία συγκέντρωσης,

  • αίσθημα χρόνιας κόπωσης,

  • αϋπνία,

  • εκρήξεις θυμού,

  • συχνοί διαπληκτισμοί με συναδέλφους,

  • χρήση ουσιών προς υπερνίκηση του άγχους.

Ποια προβλήματα υγείας μπορούν να προκύψουν από το εργασιακό άγχος;

  • ψυχολογικά,

  • καρδιολογικά,

  • στομαχικά,

  • μυοσκελετικά κ.ά.

Ποιά είναι τα αίτια του στρες στην εργασία;

  1. Ο εργαζόμενος καλείται διαρκώς να παράγει περισσότερο, στον ίδιο χρόνο, με τις ίδιες οικονομικές απολαβές.

  2.  Ο εργαζόμενος απειλείται διαρκώς από απροσδόκητες αποφάσεις, ανακατατάξεις και απολύσεις.

  3. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν απομονώσει τους εργαζόμενους και πολλές φορές δεν έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους τους.

  4. Δεν τηρείται το εργασιακό ωράριο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές επιπλέον ώρες, χωρίς να αμοίβονται για αυτές.

  5. Καθυστέρηση πληρωμής μισθών από λίγες μέρες έως και κάποιους μήνες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς αν και εργάζονται.

Τρόποι αντιμετώπισης του εργασιακού στρες.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων θα πρέπει να τηρούνται οι προθεσμίες πληρωμής των μισθών των εργαζομένων, να θέτονται εργασιακοί στόχοι σε λογικά πλαίσια, να μην παρεκκλίνουν στο ωράριο εργασίας και να φροντίζουν το εργασιακό κλίμα να είναι καλό για τους εργαζομένους τους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους, αλλά να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό τους, να κάνουν συχνά διαλείμματα στη δουλειά, να επιβραβεύουν τον εαυτό τους για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, να έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους και να φροντίζουν το γραφείο τους να είναι περιποιημένο.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος για να είναι υγιής χρειάζεται να γεμίζει συχνά τις μπαταρίες του, περνώντας προσωπικό χρόνο με τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Πάτρα: H στιγμή που το περιπολικό φτάνει στο Ρίο με το 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η στιγμή που αστυνομικοί σώζουν 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Πάτρα για τη γρήγορη μεταφορά ενός κοριτσιού 20 …

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

Verified by ExactMetrics