Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Αλκοολισμός και εξάρτηση

Αλκοολισμός: Ποιά είναι η καθημερινότητα ενός αλκοολικού ατόμου;

PenΟ αλκοολισμός είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παίρνει ανησυχητικά ανοδικές διαστάσεις, στη σημερινή κοινωνία. Συνήθως ένας αλκοολικός, έχει ξεκινήσει να την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από την εφηβική ηλικία. Εξάλλου είναι κάτι που μπορείς να προμηθευτείς σχεδόν από παντού και σε χαμηλές τιμές.

Ποιοί είναι οι λόγοι που κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στον αλκοολισμό;

Συνήθως πρόκειται για αδύναμους χαρακτήρες, όπου μέσα στο αλκοόλ, βρίσκουν την διαφυγή. Άλλοι καταναλώνουν για να ξεφύγουν και να χαλαρώσουν από το άγχος της καθημερινότητας. Άλλοι για την ψευδαίσθηση της δύναμης που τους προκαλεί το αλκοόλ. Άλλοι για να φεύγουν οι αναστολές που έχουν και να γίνονται πιο δυναμικοί. Άλλοι γιατί δεν έχουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν και βρίσκουν διαφυγή στο ποτό. Μερικές φορές ξεκινάει κι από χαβαλέ, από δήθεν μαγκιά της νεότητας, αυτό που κοκορεύονται πολλοί, πως μπορούν και αντέχουν το ποτό και πίνουν μπουκάλι, μετά μπουκάλια και πάει λέγοντας, μόνοι τους.

Εθισμός.

Έτσι σιγά, σιγά το αλκοόλ τους γίνεται απαραίτητο, μέσα στην καθημερινότητα τους, με συνέπεια να εθιστούν. Οι ποσότητες κατανάλωσης να είναι μεγάλες και να μην συνειδητοποιούν τί κακό τους κάνει πραγματικά και στον δικό τους κόσμο. Μέσα στη μέθη και στην εξάρτηση να υπάρχει μόνο ο ίδιος και το αλκοόλ.

Ένας αλκοολικός σε τελευταίο στάδιο, του είναι τόσο απαραίτητο το αλκοόλ που η μέρα του ξεκινάει και τελειώνει πίνοντας.

Ποιά είναι η καθημερινότητα ενός αλκοολικού ατόμου;

Ο αλκοολισμός, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στον ίδιο τον αλκοολικό όσο και στο περιβάλλον του και αλλάζει την ζωή του και η καθημερινότητα του προς το χειρότερο ριζικά. Σε προσωπικό επίπεδο, αποκτάει με την πάροδο του χρόνου και την καθημερινή χρήση αλκοόλ, σοβαρά προβλήματα υγείας, που σε αρκετές περιπτώσεις, όταν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορούν να επιφέρουν το θάνατο παθαίνοντας κύρωση του ήπατος.

Σε εργασιακό επίπεδο, το αλκοόλ τον καθιστά ανίκανο να χρειαστεί, καθώς εξαιτίας της συνεχής κατανάλωσης και στη κατάσταση μέθης όπου βρίσκεται, δεν έχει τις δυνάμεις και το μυαλό να εργαστεί καθώς και δημιουργεί προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε κοινωνικό επίπεδο, δημιουργεί συνέχεια καβγάδες και οι φίλοι του τον εγκαταλείπουν σιγά σιγά, λόγω της συμπεριφοράς του και της κατάστασης που συνεχώς βρίσκεται. Καταλήγει ένα άτομο περιθωριοποιημένο και απομονωμένο που καταλήγει πολλές φορές σε βίαιες και παράνομες ενέργειας.

Επίσης επηρεάζεται και ο ερωτικός τομέας, καθώς αν έχει κάποια σχέση, το πιθανότερο είναι καταλήξει στο χωρισμό, εφόσον δεν μπορεί να αντέξει τις συμπεριφορές του και την κατάσταση του γενικότερα αλλά ακόμα κι αν δεν είχε κάποια σχέση, είναι δύσκολο να φλερτάρει ή να δεχτεί κάποιος/α να συνάψει σχέση μαζί του.

Η μεγαλύτερη συνέπεια όμως βαραίνει το οικογενειακό περιβάλλον. Η οικογένεια είναι αυτή που καλείται να σηκώσει  τον σταυρό, να είναι δυνατή, να βάλει πίσω τις δικές της προτεραιότητες για να καταφέρει να σώσει τον άνθρωπο της.

Πίσω από την πόρτα ενός σπιτιού όπου ένα μέλος της είναι αλκοολικός, επικρατεί η δυστυχία.

Οι καβγάδες, όπου πολλές φορές καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Ο αλκοολικός προκειμένου να πιει, μερικές φορές κλέβει ή παίρνει με τη βία χρήματα από την οικογένεια του.

Ποιά είναι η καθημερινότητα της οικογένειας του αλκοολικού; 

Η οικογένεια του σε καθημερινή βάση ζει με ένα άγχος για το τί τους περιμένει. Ακόμα κι όταν ο αλκοολικός λείπει από το σπίτι, επικρατεί μέσα τους ο φόβος. Φόβος για το που να είναι, αν αποκοιμήθηκε σε κάποιο παγκάκι, αν έμπλεξε σε κάποιο καβγά, αν είχε κανένα ατύχημα. Ακόμα κι όταν χτυπάει το τηλέφωνο σταματάει η καρδιά τους από τον φόβο. Φοβούνται μήπως είναι από κάποιο νοσοκομείο ή από την αστυνομία με άσχημα νέα.

Ακόμα και η σχέση μεταξύ των υπόλοιπων μελών της οικογένειας είναι άσχημη, καθώς κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Άλλος παίρνει πιο σκληρά μέτρα απέναντι στον αλκοολικό και άλλος του κάνει όλα τα χατίρια ελπίζοντας πως έτσι θα το κόψει. Άλλος μπορεί να έχει κουραστεί και πληγωθεί τόσο πολύ από αυτήν την κατάσταση, που κοιτάει να ξεφύγει από το σπίτι αδιαφορώντας για όλους.

Ο αλκοολισμός έχει τις ίδιες βλαβερές συνέπειες, τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον γύρω από τον αλκοολικό, με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Είναι όμως κάτι που μπορεί να θεραπευτεί. Επιβάλλεται να θεραπευτεί. Πρώτα από όλα χρειάζεται θέληση και κατανόηση του προβλήματος από τον ίδιο τον αλκοολικό. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία προσπάθεια απεξάρτησης.

Ύστερα, επειδή ο αλκοολισμός θεωρείται μια ψυχιατρική ασθένεια, πρέπει να επισκεφτεί ειδικό ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος θα τον βοηθήσει ψυχολογικά μέσα από τις τακτικές συνεδρίες και θα του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα χρησιμεύουν σαν υποκατάστατα του αλκοόλ, καθώς δεν γίνεται να διακοπεί απότομα, λόγω ενδεχόμενου στερητικού σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Απεξάρτηση.

Τέλος, μεγάλο ρόλο στην απεξάρτηση του, παίζει η οικογένεια. Είναι αυτή που πρέπει να σταθεί δίπλα του, να του κρατάει το χέρι στα στερητικά σύνδρομα και τους πόνους.  Είναι αυτή που δεν θα τον αφήσει από τα μάτια της και θα τον απωθήσει από το να κυλήσει ξανά. Είναι  αυτή που πρέπει να φτιάξει ένα ήσυχο περιβάλλον γεμάτο αγάπη, ώστε να παίρνει δύναμη να απεξαρτηθεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …