Άτομα με Αναπηρία και τα προβλήματα τους.

Άτομα με Αναπηρία:Τα καθημερινά προβλήματα τους στην Ελλάδα.

Pen
Τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Μιλάμε για περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού. Κι όμως, η Ελλάδα για τα ΑμεΑ είναι μη φιλόξενη ακόμα. Παρόλο που τυπικά, ανήκουμε στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και στην Ε.Ε, η χώρα μας σε θέματα πολιτισμού είναι χρόνια πίσω.

Τι είναι ΑμεΑ;

Τα ΑμεΑ είναι άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας σωματικής, νοητικής ή ψυχιατρικής, σε βαριές ή πιο ήπιες μορφές, αναπηρίες που υπάρχουν στα άτομα εκ γενετής ή προήλθαν αργότερα από διάφορους παράγοντες.

Τι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα ΑμεΑ;

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, τα  Άτομα με Αναπηρία παραμένουν περιθωριοποιημένα και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, εξαιτίας ελλείψεων του κράτους, άλλους φορείς, ακόμα κι από τους ίδιους τους πολίτες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνία μας για τα ΑμεΑ, είναι πως δεν έχουν πρόσβαση μετακίνησης, σε υπηρεσίες, δημόσιους χώρους ακόμα και στον τόπο διαμονή τους. Αυτό κάνει την καθημερινότητα τους δύσκολη, καθώς νιώθουν εγκλωβισμένοι. Η πολιτεία από την πλευρά της, δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν πεζοδρόμια σε όλα τα σημεία, κι όχι μόνο στα κεντρικά όπως σήμερα, για την διευκόλυνση της μετακίνησης τυφλών και ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια καθώς και φωτεινούς σηματοδότες με ηχητικό σήμα. Στα καταστήματα και στις υπηρεσίες, δεν υπάρχουν ράμπες για την διευκόλυνση των ΑμεΑ να εισέλθουν σ΄αυτά, ειδικοί ανελκυστήρες για αμαξίδια και WC για ΑμεΑ. Με λίγα λόγια, η μετακίνηση ενός  ΑμεΑ στην Ελλάδα, μετατρέπεται σε έναν Γολγοθά με πολλούς κινδύνους.

Μεγάλο πρόβλημα για τα ΑμεΑ αποτελεί και η εύρεση εργασίας. Η εργασία είναι ένα κομμάτι, που θα τους βοηθούσε ξανά να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Βοηθάει το άτομο να νιώσει χρήσιμο, να νιώσει μέλος μια ομάδας και να φυσικά να αμειφθεί από αυτή. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι θέσεις εργασίας για ΑμεΑ είναι λίγες.

Υπάρχει έλλειψη στην εκπαίδευση για τα ΑμεΑ. Τα ειδικά κέντρα εκπαίδευσης για τα Άτομα με Αναπηρία είναι λίγα, ορισμένα ιδιωτικά, που απαιτούνται αρκετά χρήματα. Αυτό έχει ως αποτελέσμα πολλά ΑμεΑ να στερούνται το δικαίωμα της εκπαίδευσης.

Έλλειψη θέσεων παρκαρίσματος για ΑμεΑ. Στην χώρα μας, οι θέσεις είναι πολύ λίγες και σε λίγα σημεία, στις οποίες πολλές φορές, παρκάρουν άτομα που δεν είναι ΑμεΑ αλλά δεν έχουν παιδεία, μη σεβόμενοι το λόγο ύπαρξης αυτών των θέσεων.

Ρατσισμός.

Έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ρατσισμό από τους υπόλοιπους πολίτες. Όσο και να θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν γίνεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν δυστυχώς πολλοί άνθρωποι χωρίς παιδεία. Από τέτοιους ανθρώπου τα ΑμεΑ πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, κυρίως φραστικών.

Τέλος, έχουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες. Το επίδομα που λαμβάνουν  από  κράτος είναι χαμηλό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους και η εύρεση εργασίας πολύ δύσκολη. Οι ανάγκες τους όμως είναι μεγάλες, καθώς, πέρα από την επιβίωση τους, χρειάζονται χρήματα, για τις ιατρικές υπηρεσίες που πιθανόν θα χρειάζονται.

Δυστυχώς, στην χώρα μας, τα Άτομα με Αναπηρία, παραμένουν παραγκωνισμένα και περιθωριοποιημένα. Το κράτος, κάποια στιγμή και σύντομα πρέπει να λάβει και να κάνει πράξη, όλα εκείνα τα μέτρα, όπου θα κάνουν τη ζωή των ΑμεΑ πιο εύκολη και θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Επίσης κι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να σεβόμαστε, να δεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε τα Άτομα με Αναπηρία. Να διώξουμε κάθε παλιά προκατάληψη, να παλέψουμε  μαζί τους για μία καλύτερη κοινωνία, να τους βοηθήσουμε, να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα αλλά στερούνται  εξαιτίας μια σάπιας κοινωνίας. Γιατί τα ΑμεΑ δεν είναι τίποτα λιγότερο, από ότι άνθρωποι, όπως όλοι μας, με τις ίδιες ανάγκες.

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics