Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Η αξία της ψυχής

Ψυχή: πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή της στον άνθρωπο;

Pen Η ψυχή είναι μια λέξη χιλιοειπωμένη από αμέτρητα στόματα. Πόσοι, όμως, πιστεύουν πραγματικά στην ύπαρξή της και πόσοι την φροντίζουν, όσο το σώμα τους;

Πολλές φορές ακούμε τις φράσεις, «το ήθελα πολύ», «έβαλα ψυχή και κέρδισα», «έδωσα και την ψυχή μου για σένα» ή αντίστοιχα, «μου έφαγες την ψυχή», «πούλησα την ψυχή μου για σένα».

  • Οι εκφράσεις αυτές χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία του κόσμου και δείχνει ότι η δύναμη της ψυχής παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, τις δραστηριότητες μας και της επιτυχίες μας.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συνάνθρωποι μας που αμφισβητούν την ύπαρξη και τη δύναμη της ψυχής. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, όταν έχουν κάποια ψυχική νόσο επισκέπτονται τον ψυχίατρο. Με αυτόν τον τρόπο παραδέχονται, εμμέσως, την ύπαρξη της ψυχής!

  • Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι μιλούσαν με θαυμάσια λόγια για την ψυχή! Ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η παραδοχή από επιφανείς επιστήμονες, φιλοσόφους, συγγραφείς και άλλους.

Η έννοια της ψυχής

Άλλωστε, με την έλευση του Ιησού και τη διδασκαλία του, δόθηκε στον κόσμο η πλήρης έννοια και η χρησιμότητα της ψυχής για τη σωτηρία μας. Από την παραβολή με τον πλούσιο που νόμιζε ότι τα πλούτη του είναι το παν στη ζωή, όταν ήρθε η ώρα να πεθάνει, ο Θεός δεν του ζήτησε τα χωράφια, τα σπίτια και τα πλούτη του, αλλά να του  παραδώσει την ψυχή του.

  • Επομένως, δεν έχει σημασία πόσα πλούτη θα αποκτήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά σε ποιά κατάσταση θα βρίσκεται όταν έρθει η ώρα να την παραδώσουμε. 

Προϋποθέσεις για μια δυνατή ψυχή

Προσπάθεια εξευγενισμού της ψυχής.

Αυτό επιτυγχάνεται με την σωστή παιδεία, την ενασχόληση με τη μουσική, την ελεημοσύνη, την προσφορά και την αγάπη για τους άλλους. Να έχεις πάντα ένα καλό λόγο για όλους, να είσαι γενναιόδωρος και όχι  και εγωιστής. Αυτά δίνουν μια λάμψη στο πρόσωπο και δείχνει προς τους άλλους την ψυχική μας κατάσταση.

Αποφυγή πράξεων και συμπεριφορών που λερώνουν την ψυχή μας.

Τα λερωμένα ρούχα τα πλένω στο πλυντήριο, όπως και το σώμα μου στην μπανιέρα με σαπούνι. Την ψυχή, όμως, δεν την ξεπλένει τίποτα άλλο, εκτός από την ειλικρινή μετάνοια, η οποία χρειάζεται γενναιότητα και την αλλαγή τρόπου ζωής.

Μεγαλοψυχία και ταπεινότητα.

Αυτά τα δύο χαρίσματα κρατούν ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και κλειστό το στόμα μας.

  • Τελικά, για να να έχουμε καθαρή και δυνατή ψυχή πρέπει να φροντίζουμε να μην τη ζημιώνουμε, όπως αναφέρει το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο.

«Τί γαρ ωφελήσει άνθρωπον, εάν κερδίσει τον κόσμον όλον και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού;»

Όσο και να νιώθεις ότι χάνεις την ψυχή σου, εκείνη πάντα σε περιμένει να την φροντίσεις και να την ανακτήσεις!

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …