Αυτιστικό παιδί

«Το παιδί μου έχει αυτισμό, για τους ειδικούς ίσως, για μένα όχι…» Συνέντευξη!

Pen Θελήσαμε να μάθουμε, για ποιόν λόγο κάποιοι γονείς που το παιδί τους ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, δεν αποδέχονται την πραγματικότητα αυτή και το κρύβουν από το οικογενειακό και το φιλικό τους περιβάλλον. Τί επιπτώσεις έχει αυτή τους η άρνηση στο αυτιστικό παιδί τους, αλλά και στους ίδιους;

Μια μητέρα που το παιδί της ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, μας άνοιξε το σπίτι της και την καρδιά της και μας μίλησε για το δικό της βίωμα- «αγκάθι». Απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις και έχει ενδιαφέρον διαβάσετε την δική της άποψη.

Συνέντευξη μητέρας με αυτιστικό παιδί! 

Πότε σου ανακοίνωσαν ότι το παιδί σου ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ;

«Ήταν στον παιδικό σταθμό, γύρω στα 3 έτη. Μια μέρα, η δασκάλα με κάλεσε στο γραφείο και μου είπε ότι έχει παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, τα οποία προδίδουν αυτισμό! Ομολογώ, πως δεν το δέχτηκα ,την έβγαλα άσχετη ..έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου…»

Το αποδεχτήκατε εσύ και ο σύζυγός σου άμεσα;

«Δεν το δέχτηκα εγώ, οπότε δεν το είπα στον σύζυγό μου, γιατί φοβόμουν την αντίδρασή του.. Μια μέρα, όμως, με έπιασε να κλαίω και του ανέφερα τη συζήτηση που είχα στο σχολείο με την δασκάλα του παιδιού μας! Του εξήγησα ότι εκείνη λέει ανοησίες, ενώ το παιδί μας είναι μια χαρά! Δεν ήθελα να το μάθει κανείς, ούτε οι παππούδες του παιδιού. Φοβόμασταν ότι θα μας κουβεντιάζουν και θα μας λυπούνται.. »

Ποιες ενέργειες έκανες για το καλό του παιδιού σού; Ενημερώθηκες; Το πήγες σε ειδικό σχολείο; Επισκεφτήκατε ψυχολόγο και λογοθεραπευτή;

 «Για να είμαι ειλικρινής, άφησα να περάσει καιρός, χωρίς να πω λέξη σε κανέναν και φυσικά ούτε να κάνω κάτι.  Όμως, επειδή είμαι μάνα, έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο παιδί μου, δεν συμπεριφερόταν «φυσιολογικά»…

Βρήκα μια δασκάλα ειδικής αγωγής και με παρότρυνε, αρχικά, να μιλήσω με έναν ψυχολόγο, ώστε να καταφέρω να αποδεχτώ το πρόβλημα του παιδιού μου… Στην συνέχεια, ξεκινήσαμε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, τα οποία έχουν γίνει η καθημερινή μας ρουτίνα!»

 Η κοινωνία πώς το αντιμετωπίζει; Πιστεύεις ότι δεν το έχουν καταλάβει ;

«Πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει, το βλέπω στα μάτια τους, αλλά δεν μου αναφέρουν κάτι. Το μόνο που αφήνω να αιωρηθεί είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στον λόγο και το παλεύουμε με λογοθεραπεία.»

Σε ποιο φάσμα του αυτισμού ανήκει το παιδί σου;

«Απ’ ότι μας λένε οι ειδικοί, είναι σε ήπια μορφή, αλλά χρειάζεται δουλειά… Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε… Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και με την βοήθεια του θεού εύχομαι να έχουμε μια καλή εξέλιξη και πρόοδο.»

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η συνέντευξη, η μητέρα ζήτησε να προσθέσει κάποια λόγια απευθυνόμενη σε όσους διαβάσουν τη συνέντευξή της. 

 «Ξέρω πως ο κόσμος που θα διαβάσει τη συνέντευξή μου, θα με κατακρίνει που κρύβω ότι το παιδί μου έχει αυτισμό. Το κάνω για να το προστατεύσω, δεν θέλω ο κόσμος να το κοιτάζει με οίκτο, να το λυπάται.. Θέλω να το βλέπουν σαν ένα φυσιολογικό παιδί! Δεν του στερώ τίποτα από την καθημερινότητα της ηλικίας του! Μου αρκεί να το βλέπω χαρούμενο και μου το δείχνει με τον δικό του τρόπο!»

Και συμπληρώνει:

«Το μόνο που ζητάω από τον θεό είναι να μου δίνει δύναμη και υγεία, για να μπορέσω να το βοηθήσω και να το προστατεύσω!»

Το Nancy’s Blog ευχαριστεί θερμά την συνεντευξιαζόμενη που δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας ένα τόσο ευαίσθητο και προσωπικό της βίωμα.

 

Συνέντευξη και επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

Μικαέλα Κολλιοπούλου: Μία αθλήτρια του Muay Thai γεννημένη για την κορυφή

Η Μικαέλα Κολλιοπούλου είναι μια 28χρονη αθλήτρια. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με αρκετά μαχητικά αθλήματα …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Το Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία όμορφη συνέντευξη την κα Στέλλα …

Verified by ExactMetrics