Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
λεπτή κινητικότητα και βελτίωση

Δραστηριότητες για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του παιδιού.

Pen Η λεπτή κινητικότητα αφορά την ικανότητα του χεριού να εκτελεί δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό αντικειμένων. Τέτοιες δραστηριότητες για την βελτίωση της λεπτής κινητικότητας, συναντάει στην καθημερινότητα του το παιδί. Όπως το να κρατάει καλά το μολύβι, το πιρούνι, να χειρίζεται καλά το ψαλίδι κ.ά.. Μέσα από την εξάσκηση στη λεπτή κινητικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα. Αφού μπορούν να εκτελούν, χωρίς βοήθεια τρίτων, καθημερινές εργασίες και να ανταποκρίνονται σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η εξάσκηση μπορεί να γίνει με απλά αντικείμενα, που έχουμε και στο σπίτι μας, παίζοντας μαζί τους:

  1. Με ένα ψαλίδι και παλιά περιοδικά μπορούμε να του ζητήσουμε να κόψει φωτογραφίες που του αρέσουν. Να δημιουργήσει ένα κολάζ κολλώντας τις φωτογραφίες με μια κόλλα σε ένα χαρτόνι. Αφού τελειώσει με το κολάζ μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μια ιστορία με βάση το κολάζ που έφτιαξε και να έχουμε το δικό μας παραμύθι.

  2. Με την πλαστελίνη μπορούμε να του ζητήσουμε να προσπαθήσει να φτιάξει διάφορα αντικείμενα. Όπως ζωάκια, λουλούδια, φρούτα ακόμη και σουβλάκια περνώντας μπαλάκια από πλαστελίνη σε καλαμάκια! Μπορούμε επίσης με την πλαστελίνη να του ζητήσουμε να μας φτιάξει διάφορα σχέδια  και να μαντέψουμε τί έχει φτιάξει.

  3.  Δημιουργώντας ένα δικό του «έργο τέχνης» με όσπρια! Να κολλήσει δηλαδή όσπρια σε ένα χαρτόνι ή μικρό καμβά, δημιουργώντας ένα αντικείμενο, όπως ένα μήλο και να το χρωματίσει ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο θα έχει δημιουργήσει κι ένα δικό του έργο τέχνης που μπορεί να το κρεμάσει στο δωμάτιο του και να καμαρώνει!

  4.  Παίζοντας μουτζούρη και uno! Εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό, το κράτημα των χαρτιών στο ένα χέρι καθώς και το τράβηγμα των φύλλων, το βοηθά να εξασκηθεί στις λεπτές κινήσεις.

  5.  Παίξτε με πολύχρωμα κουφετάκια! Αδειάστε ένα-δυο κουτάκια σοκολατένια πολύχρωμα κουφετάκια και ζητήστε του να τα ομαδοποιήσει ανάλογα με το χρώμα τους.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες είναι ευχάριστες και δημιουργικές. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει θέμα με την λεπτή κινητικότητα, είναι ένας τρόπος να περάσετε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας και να νιώσετε κι εσείς πάλι παιδί!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …

Verified by ExactMetrics