Καράτε για παιδιά

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν γράψουν το παιδί τους Καράτε.

PenΌλοι οι γονείς σήμερα προσπαθούν να βρουν για τα παιδιά τους ωφέλιμες εξωσχολικές δραστηριότητες και μια εξ αυτών είναι και το Καράτε.

 Ιστορικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το Καράτε.

Καράτε σημαίνει άδειο χέρι, είναι πολεμική τέχνη που εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια ως όπλα. Αρχικά, έκανε την εμφάνιση του πριν από δύο χιλιάδες χρόνια στις χώρες της Ανατολής.Συγκεκριμένα, στην Κίνα ,στην Okinawa και στην Ιαπωνία. Στο Ιαπωνικό νησί της Okinawa, έγινε η μίξη διαφόρων πολεμικών τεχνών με κυριότερο αυτό της Κίνας. Με τον τρόπο αυτό, και με την προσθήκη διαφόρων τεχνικών χαρακτηριστικών, δημιουργήθηκε η πολεμική τέχνη Okinawa.
Στην συνέχεια, το 1600 όπου εισέβαλε ο Ιαπωνικός στρατός στην Okinawa απαγορεύθηκε η χρήση των όπλων. Αυτό ανάγκασε την τάξη των πολεμιστών να τελειοποιήσει τις αρχαίες τεχνικές και να φτιάξει μυστικά μια εξελισσόμενη μορφή αυτοάμυνας που δεν απαιτούσε τη χρήση όπλων. Έτσι, προέκυψε το σύγχρονο Καράτε που είναι μίξη τεχνικών, κυρίως από Κίνα, Ιαπωνία και Okinawa. 

Η διδασκαλία στο κοινό άρχισε μετά το 1900 από τον Funakoshi. Το 1936 ίδρυσε το πρώτο Dojo και το 1955 και στην συνέχεια την οργάνωση Καράτε (JKA) με αρχιεκπαιδευτή τον ίδιο και ιδρυτή του (Sotocan). Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπό την καθοδήγηση και τη διδασκαλία του Funakoshi προέκυψαν φοβεροί και ικανότατοι δάσκαλοι.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν από την εγγραφή του παιδιού τους σε κάποιο γυμναστήριο.

Αρχικά, το παιδί στο Καράτε κοινωνικοποιείται και αποκτά πνεύμα ομαδικότητας. Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνει να πειθαρχείται, αποκτά αυτοπεποίθηση και γυμνάζει όλο του το σώμα. Επίσης, εκπαιδεύει το μυαλό του και μειώνει την επιθετικότητα που μπορεί να έχει.

Η κατάλληλη ηλικία να ασχοληθεί το παιδί με το Καράτε είναι στο στάδιο που το παιδί μπορεί να καταλαβαίνει και να υπακούει στις εντολές του δασκάλου. Επιπλέον, να μπορεί να πειθαρχείται στους κανόνες του γυμναστηρίου.

Θα ήταν σώφρων να πάρετε την γνώμη του Παιδιάτρου, πριν την εγγραφή του παιδιού σας στο Καράτε. Να ρωτήσετε την γνώμη κάποιου κοντινού σας προσώπου που έχει ασχοληθεί με το άθλημα.

Πώς επιλέγουμε τη σχολή Καράτε;

Εκτός των άλλων, πρέπει και εσείς οι ίδιοι οι γονείς να επισκεφθείτε τις σχολές. Αναμφίβολα, θα διατυπώσετε μια προσωπική άποψη για τον χώρο και τον εκπαιδευτή. Θα δείτε πώς γίνεται το μάθημα, ποιό είναι το επίπεδο των μαθητών, το ήθος και η συμπεριφορά του εκπαιδευτή. Αν ο χώρος ων προπονήσεων είναι καθαρός και ασφαλής για το παιδί σας.

 Αφού επιλέξετε τη σχολή, είναι καλό να παρακολουθείτε συχνά τις προπονήσεις,ώστε και το παιδί να παίρνει θάρρος, αλλά να έχετε εικόνα από την πρόοδό του.

Επίσης, επιβάλλεται να παρατηρείτε  την συμπεριφορά του παιδιού εκτός του γυμναστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, να παρακολουθείτε την συμπεριφορά του στο σχολείο, αλλά και στην καθημερινότητα στο σπίτι, γιατί τα χτυπήματα του Καράτε είναι επικίνδυνα και πρέπει και ο δάσκαλος και εμείς να επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να προβάλουν τις τεχνικές του Καράτε στα άλλα παιδιά για επίδειξη.

Αν διαπιστώσετε ότι, το παιδί έχει διάφορους τραυματισμούς, τότε κάτι δεν πάει καλά με την προπόνηση και την επίβλεψη του δασκάλου. Αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει σοβαρά και να ερευνήσετε τί φταίει…

Αν υποπέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί βγάζει μια απειθαρχία και επιθετικότητα, σημαίνει ότι δεν έχει κατανοήσει την αξία και την επικινδυνότητα των τεχνικών του Καράτε. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να σταματήσετε τις προπονήσεις του για ένα διάστημα και κρίνετε αν θα συνεχίσει αργότερα.

*Οι συμβουλές που σας έδωσα πηγάζουν από την πολυετή ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία του Καράτε και όχι από πληροφορίες!

Στις σχολές Καράτε εγγράφονται χιλιάδες παιδιά και ενήλικες, αλλά ελάχιστοι έχουν την υπομονή και την επιμονή να το μάθουν.

Ένα παράδειγμα υπομονής.

Κάποτε ένας μεγάλος δάσκαλος ήθελε να δοκιμάσει την υπομονή ενός μαθητή του και να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Τον έβαλε, λοιπόν, κάθε μέρα να σκουπίζει τη σχολή και να παρακολουθεί την προπόνηση των άλλων. Αυτό γινόταν επί δύο χρόνια και αφού είδε ότι ο μαθητής είχε υπομονή και δεν διαμαρτυρήθηκε στην εντολή του, του έμαθε όλα τα μυστικά του Καράτε και έγινε ο άριστος όλων.

Ελπίζω να καταλάβατε πόση υπομονή, σεβασμό, πειθαρχία και προπόνηση απαιτείται για τη σωστή εκμάθηση του Καράτε.

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: www.pireaspiraeus.com

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Verified by ExactMetrics