Πέμπτη , 20 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Εκπαίδευση / Η προετοιμασία για κάθε σχολική τάξη δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Η προετοιμασία για κάθε σχολική τάξη δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Η προετοιμασία για κάθε σχολική τάξη δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

PenΗ έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζει, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει και ήρθε η ώρα για την προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά. Αναμφισβήτητα, η προετοιμασία επιβάλλεται να γίνεται πρώτα από τους γονείς, με μια όμορφη συζήτηση ανάλογα την ηλικία του παιδιού τους. Αναντίρρητα, το περιεχόμενο της συζήτησης διαφέρει από ηλικία σε ηλικία.

Πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας που πηγαίνει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό;

Η προετοιμασία στον μικρό λιλιπούτειο μαθητή(3 ετών και άνω), θα ξεκινήσει σε μορφή εξιστόρησης. Θα του παραθέσετε, δηλαδή, με γλυκό τρόπο τι θα δει εκεί, τι είναι το σχολείο που θα πάει και τι θα κάνει στον παιδικό σταθμό. Αρχικά, θα του πείτε ότι, είναι ένα πολύ όμορφο σχολείο με πολλά παιχνίδια και χρώματα. Θα του εξηγήσετε πως θα παίζει με άλλα παιδάκια, θα ζωγραφίζει και θα έχει μια κυρία όπου θα του μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα. Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό από την πλευρά σας ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι εκεί μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει μια εικόνα και θα γίνει πιο ομαλά η ένταξή του στον παιδικό σταθμό.

Η προετοιμασία προς το παιδί που θα πάει πρώτη δημοτικού!

Σε αυτήν την περίπτωση, η προετοιμασία θα γίνει το καλοκαίρι πριν τον Σεπτέμβριο. Μέσα από την συζήτηση που θα κάνετε με το παιδί σας, θα το βοηθήσετε να αντιληφθεί ότι στην νέα του τάξη θα αρχίσει να διαβάζει και δεν θα παίζει όλη μέρα, όπως έκανε τις προηγούμενες χρονιές. Θα του μιλήσετε για το Δημοτικό, ότι πλέον μεγαλώνει, έχει υποχρεώσεις και πρόγραμμα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του σχολείου θα είναι απόλυτα προετοιμασμένο.

Η προετοιμασία για τον μαθητή που ξεκινάει το Γυμνάσιο!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η προετοιμασία είναι η σοβαρότητα που θα βγάλετε μέσα από την συζήτηση στο παιδί σας. Είναι αναγκαίο, να καταλάβει ότι πλέον θα διαβάζει με πρόγραμμα, αυστηρά και μεθοδικά. Θα του μιλήσετε για τις απουσίες που πρέπει να προσέχει, αλλά και για την δυσκολία των μαθημάτων. Πλέον, δεν είναι στο Δημοτικό, οι υποχρεώσεις και τα μαθήματα αυξάνονται.

Η προετοιμασία του μαθητή για το Λύκειο!

Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα στο παιδί τους, να του δείξουν ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία, για την επίτευξη των στόχων του μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων. Ο δρόμος προς την πραγματοποίηση των ονείρων του είναι μικρός. Αρχικά, να του κάνετε μια κουβέντα με απόλυτη υπευθυνότητα και αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα καταλάβει ότι η οικογένειά του θα είναι δίπλα του σε κάθε επιτυχία και αποτυχία. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι οι ώρες του διαβάσματος θα αυξηθούν. Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές ότι μπαίνοντας το παιδί στο λύκειο, πρέπει να αρχίσει να αναζητά τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, ώστε να θέσει τους ανάλογους στόχους.

Χωρίς κόπο, αλλά με τον κατάλληλο τρόπο, το παιδί σας θα νιώθει δυνατό σε κάθε του βήμα!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …

Ν. Κεραμέως για πανελλαδικές: Η εξεταστέα ύλη θα είναι αυτή που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στη φυσική τάξη

Ν. Κεραμέως για πανελλαδικές: Αυτή θα είναι η εξεταστέα ύλη…

Πανελλαδικές το Σεπτέμβριο μόνο αν οι ειδικοί απαγορεύσουν την ύπαρξη των υποψηφίων μέσα στην ίδια …