Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών μας

Πώς απαντάμε στις άβολες ερωτήσεις των παιδιών μας;

Pen Μετά την ηλικία των 3 ετών, αρχίζει να διεγείρεται η περιέργεια των παιδιών και τότε αρχίζουν οι ερωτήσεις. Τα παιδιά τότε, κάνουν την αρχή να μας βομβαρδίζουν με αμέτρητες ερωτήσεις και περιμένουν να τους απαντήσουμε στα δικά τους «γιατί». Κάποιες φορές βέβαια, οι ερωτήσεις είναι άβολες και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Παρακάτω θα δούμε, ποιες είναι οι συνηθέστερες άβολες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά.

Πώς γεννιούνται τα παιδιά;

Είναι η ερώτηση που κάποια στιγμή κάνουν όλα τα παιδιά στους γονείς τους. Τι τους απαντάμε; Ότι τα παιδιά γεννιούνται όταν δυο άτομα αγαπιούνται πολύ. Έρχονται κοντά ο ένας με τον άλλον, αγκαλιάζονται πολύ και μετά ένα μωρό αρχίζει και μεγαλώνει σιγά σιγά στην κοιλίτσα της μαμάς, το οποίο σε λίγους μήνες θα το έχει στο σπίτι και θα το φροντίζει.

Γιατί η κυρία είναι τόσο χοντρή;

Εκεί θα πρέπει να τους απαντήσουμε ότι, η κυρία που βλέπει τόσο χοντρή μπορεί να έχει κάποια πάθηση και να παίρνει εύκολα βάρος. Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι, έφαγε λίγο παραπάνω και δυσκολεύεται να χάσει τα επιπλέον κιλά. Τους τονίζουμε, όμως, ότι δεν είναι ωραίο να θίγουμε την εμφάνιση κανενός.

Γιατί ο κύριος είναι σε καροτσάκι;

Απαντάμε ότι ο κύριος μπορεί να είχε στο παρελθόν, ή πρόσφατα κάποιο ατύχημα. Προκειμένου, να μην τεθεί η ζωή του σε κίνδυνο έπρεπε να του κόψουν το πόδι/α, ή λόγω κάποιας ασθένειας να μην μπορεί πλέον να περπατήσει. Τονίζουμε ότι, δεν θα πρέπει με το βλέμμα μας ή με τα λόγια μας να φέρουμε σε δύσκολη θέση το άτομο αυτό.

Γιατί άλλα παιδιά είναι φτωχά και άλλα πλούσια;

Εξηγούμε ότι, κάποια παιδιά γεννιούνται σε οικογένειες, που οι γονείς τους έχουν περισσότερα χρήματα και γι’ αυτό μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όποια παπούτσια, ρούχα ή παιχνίδια θέλουν. Ενώ, οι γονείς κάποιων άλλων παιδιών τυγχάνει να είναι άνεργοι και να μην έχουν αρκετά λεφτά για να καλυφτούν τα βασικά έξοδα της οικογένειας, όπως είναι η τροφή, ο ρουχισμός κ.ά.

Γιατί ο μπαμπάς δεν μένει μαζί μας;

Απαντάμε ότι, κάποτε η μαμά και ο μπαμπάς αγαπούσε πολύ ο ένας τον άλλον. Ενώ τώρα όχι τόσο πολύ, ώστε να μένουν στο ίδιο σπίτι. Διευκρινίζουμε ότι, μπορεί να μένουν χώρια αλλά νοιάζεται ο ένας τον άλλο και ότι αν και δεν μένει ο μπαμπάς στο ίδιο σπίτι, το αγαπάει το ίδιο με πριν και το νοιάζεται.

Γιατί γίνονται πόλεμοι;

Εξηγούμε ότι, κάποιες φορές οι άνθρωποι φέρονται εγωιστικά και κάνουν κακά πράγματα χωρίς να σκέφτονται τί κακό προκαλούν στους άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατί επιθυμούν να έχουν περισσότερα αγαθά και πλούτη. Προκειμένου να τα αποκτήσουν χρησιμοποιούν βία.

Σε κάθε ερώτηση πρέπει να απαντάμε ειλικρινά και ξεκάθαρα στις ερωτήσεις των παιδιών, έτσι ώστε να μην τους γεννιούνται καινούριες απορίες. Δίνουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Προσπαθούμε να τα ακούμε προσεκτικά και να μην τα διακόπτουμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, μέσα από την οικογένεια διαπλάθεται ο χαρακτήρας του παιδιού και θέτονται οι κοινωνικοί κανόνες.

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …

Verified by ExactMetrics