Φεύγω μάνα, μην κλαις.

Μάνα φεύγω, όχι γιατί το θέλω αλλά με διώχνει ο ίδιος μου ο τόπος.

PenΜάνα ήρθε η ώρα. Έτοιμη η βαλίτσα. Έβαλα μέσα τα ρούχα μου, τα ξυριστικά μου, καθαριστικά, τα όνειρα και τις αναμνήσεις. Έλα μάνα, μην αρχίζεις τα κλάματα, φεύγω για ένα καλύτερο αύριο, όχι για τον πόλεμο. Δεν φταις εσύ. Εσύ έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Πρέπει να είσαι δυνατή. Βλέπεις δεν μας χωράει όλους αυτός ο τόπος.

Φεύγω μάνα!

Πάω να κυνηγήσω τα όνειρα μου και τις φιλοδοξίες μου. Έτσι δεν με έμαθες; Αυτός δεν ήταν ο καημός σου; Γι αυτό δεν με σπουδάσατε; Μην στεναχωριέσαι ρε μάνα. Τι θα προτιμούσες να με έχεις εδώ και να με βλέπεις να δυστυχώ; Μεγάλωσα μάνα, μεγάλωσα και ακόμα δεν κατάφερα να ανοίξω τα φτερά μου. Μου τα κρατούν δεμένα. Και ξέρεις ο χρόνος κυλάει σαν νερό. Στενεύουν τα περιθώρια.

Βλέπεις μάνα αποφασίσαν άλλοι για εμένα. Μέχρι σήμερα ήμουν καταδικασμένος να ζω με χαρτζιλίκι. Αν μείνω, θα καταδικαστώ να ζω με το αν θα έχω να φάω την επόμενη μέρα. Αν μείνω δεν θα καταφέρω να κάνω ποτέ τη δική μου οικογένεια. Αν μείνω δεν θα σας κάνω περήφανους.

Βλέπεις ρε μάνα, παίξαμε και λάθος.

Πήγατε με το σταυρό στο χέρι και έτσι μάθατε και εμένα. Μην υποχρεωθούμε σε κανέναν, μην βρούμε μέσον. Και εδώ ξέρεις πως μόνο έτσι προκόβεις τελικά. Όμως δεν θυμώνω γι αυτό. Αντιθέτως με χαροποιεί, πήρα τις σωστές αξίες σε έναν ανάξιο κόσμο.

Ναι, τον αγαπάω τον τόπο μου μάνα.

Αγαπάω την γειτονιά που μεγάλωσα, την πόλη, την χώρα. Μα αυτοί που την κυβερνάνε με διώχνουν. Εμένα και χιλιάδες άλλα παιδιά. Μας ξεριζώνουν. Αν θα είναι καλύτερα στο εξωτερικό; Δεν ξέρω ρε μάνα. Και δεν έχω και τέτοια απαίτηση. Από την ώρα που σε καταδικάζει η ίδια σου η “οικογένεια”, γιατί να έχω απαιτήσεις από τους ξένους;

Μείνε δυνατή!

Μείνε δυνατή γιατί κάποιοι θα με κατηγορήσουν. Εμένα και τα άλλα παιδιά που φεύγουμε. Θα μας θεωρήσουν προδότες, πως αφήνουμε την χώρα μας σε μια δύσκολη στιγμή. Δεν κοιτάνε βέβαια πως η χώρα μας διώχνει, με το να μας στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Στη ζωή. Εσύ μην λυγίσεις, μην σπάσεις σε ότι και να ακούσεις. Να είσαι περήφανη. Δεν φταίνε αυτοί. Τέτοια πλύση εγκεφάλου τους έχει γίνει, αυτά λένε.

Βλέπεις η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.

Έλαχε ξανά ο κόσμος να νιώσει την μετανάστευση, όπως το ΄60. Πάλι καλά, όμως πλέον είμαστε όλοι μία γειτονιά. Υπάρχουν τα γρήγορα μέσα και θα μπορείς να έρχεσαι να με βλέπεις όποτε θες όταν τακτοποιηθώ. Υπάρχουν τα κινητά, η βίντεοκλήσεις όπου μπορείς να με βλέπεις συνέχεια.

Να μην στεναχωριέσαι. Να χαίρεσαι. Ήρθε ο καιρός να απογαλακτιστώ, να πάω να κυνηγήσω τα όνειρα μου. Δεν στεναχωριέμαι τόσο εγώ, όσο με πιάνει το παράπονο. Το παράπονο να πρέπει να αφήσεις πίσω ότι αγαπάς για να ζήσεις. Τουλάχιστον, εκεί που θα πάω, θα έχω την δυνατότητα να προσφέρω κάπου, να νιώσω χρήσιμος και όχι δούλος. Να δημιουργήσω κάτι δικό μου, να αποκτήσει νόημα η μέχρι τώρα μίζερη ζωή.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

 

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics