Παιδικός καρκίνος

That Dragon, Cancer: Μια ιστορία για τον καρκίνο μέσα από ένα παιχνίδι.

PenΣε πολλά παραμυθία των παιδικών μας χρόνων έχουμε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την γνωστή σε όλους μας ιστορία για τον γενναίο ιππότη, που ως σκοπό της ζωής του έχει να σκοτώσει τον καταχθόνιο δράκο και να ελευθερώσει το βασίλειο από την τυραννία του. Αυτή την ιστορία θα χρησιμοποιούσα συμβολικά για να περιγράψω σε ένα παιδί τι είναι ο καρκίνος.

Αυτό θέλησαν να κάνουν και οι Ryan και Amy Green φτιάχνοντας το παιχνίδι «That Dragon, Cancer.»  Να περιγράψουν, δηλαδή, τον καρκίνο και το πως φαίνεται μέσα από τα παιδικά μάτια. Παράλληλα ήταν και η διέξοδός τους από την θλίψη, αφού ο τετράχρονος γιος τους Joel νοσούσε ήδη από καρκίνο.

Λίγα λόγια για το παιχνίδι.

Κεντρικός χαρακτήρας και πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο μικρός Joel. Μας προσδένει στη θέση του συνοδηγού για ένα ταξίδι στην άκρως ενδιαφέρουσα ζωή του, από την στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα της νόσου, έως ότου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Ο δρόμος του ταξιδιού αυτού είναι πολλές φορές δύσβατος, αλλά συνάμα ευάρεστος και ανταποδοτικός. Οι πολύχρωμες εικόνες με τον απαράμιλλο συμβολισμό, καταφέρνουν να σε εγκλιματίσουν ακαριαία με την πλοκή του παιχνιδιού. Την γλυκιά αλληλεπίδραση του Joel με το περιβάλλον και τους γονείς του, οι οποίοι δρουν ως δευτεραγωνιστές στα πλαίσια του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα, ο πατέρας του Joel,ο  Ryan είναι ο προγραμματιστής του παιχνιδιού και η μητέρα του, η Amy είναι η συγγραφέας των κειμένων.

Οι δυσκολίες στη διαδρομή για την τελική μάχη.

Σε κάθε παραμύθι ο ήρωας πρέπει να δοκιμαστεί μέσα από δυσκολίες και κακουχίες για να είναι προετοιμασμένος για την τελική μάχη. Έτσι και ο δικός μας ήρωας του παιχνιδιού, ο Joel, σαν άλλος ιππότης ενός παραμυθιού περνάει από αρκετές αντιξοότητες παλεύοντας με το δικό του «δράκο.»

Ο γιατρός ενημερώνει τους γονείς του πως η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα και ότι ο καρκίνος έχει φτάσει πια στο τελικό στάδιο. Ο Joel, όμως, αρνείται να παραδώσει τα όπλα. Έχοντας για πανοπλία και σπαθί του την αγάπη της οικογένειάς του και την πίστη του στο Θεό, ρίχνεται ακούραστος για άλλη μια φορά στη μάχη με το «θηρίο» μέχρι τελικής πτώσεως.

Μια αξιομνημόνευτη στιγμή στο παιχνίδι!

Φτάνοντας στα μέσα του παιχνιδιού και ενώ ο κεντρικός χαρακτήρας μας είναι στο νοσοκομείο, δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να περιπλανηθεί ελεύθερα στους διάδρομους του νοσοκομείου. Εκεί θα αντικρίσει μια εικόνα που θα έκανε ακόμα και την καρδιά του πιο σκληρού ανθρώπου να θρυμματιστεί σαν από γυαλί. Θα βρει απέναντί του δεκάδες ευχαριστήριες κάρτες που μέσα σε αυτές αναγράφονται ευχές από τους συγγενείς των πασχόντων.

Εκείνη την στιγμή, βλέπουμε στιγμιαία μέσα από μια μικροσκοπική κλειδαρότρυπα την ζωή του κάθε ανθρώπου που εμπλέκεται με τον καρκίνο. Φανερώνονται η ανησυχία και ο φόβος τους, πως ίσως να μην ξαναδούν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Πως ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσουν να το σφίξουν στην αγκαλιά τους. Φαίνεται η ελπίδα, που καίει σαν φλόγα μέσα τους ότι ο αγαπημένος τους άνθρωπος θα επιστρέψει ξανά κοντά τους και το μαρτύριό του θα τελειώσει. Προσπαθούν να του δώσουν δύναμη για να παλέψει ακόμη μια μέρα. Τέλος, μαρτυρούν την θλίψη των ανθρώπων, που το αγαπημένο τους πρόσωπο έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Μοχθούν να χωρέσουν όλη τους την ψυχή μέσα σε μια κάρτα και ένα τελευταίο αντίο.

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει μια σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα. Δεν έχει αίσιο τέλος. O Joel παρά την προσπάθειά του δεν μπόρεσε να βγει νικητής. Ούτε στο παιχνίδι, αλλά ούτε και στην πραγματική ζωή. Ο καρκίνος τον νίκησε στην ηλικία των 5 ετών.

Παρόλα αυτά και το δικό μας «παραμύθι» έχει ένα ηθικό δίδαγμα. Όσες αντιξοότητες και αν αντιμετωπίσουμε, πρέπει να πολεμάμε συνεχώς σαν ιππότες μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι «δράκοι.»

Δείτε το σχετικό Trailer:

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Γκούτης

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: www.newgamenetwork.com

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics