Κατά πόσο ευθύνεται το κρύο για το κρυολόγημα.

Κρυολόγημα: Προκαλείται από το κρύο όπως νομίζουμε;

PenΠόσες φορές έχουμε ακούσει από τους γονείς τις φράσεις: «Ντύσου παιδάκι μου καλύτερα», «που θα βγεις έτσι έξω; Θα αρπάξεις κανένα κρυολόγημα.» Είναι γεγονός πως αρρωσταίνουμε περισσότερο τις κρύες εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Για το κρυολόγημα, όμως, ευθύνεται το κρύο που επικρατεί όπως νομίζουμε ή άλλοι παράγοντες;

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Κανείς δεν αρρωσταίνει μόνο και μόνο από το κρύο. Το κρυολόγημα είναι ίωση και η ίωση προκαλείται από ιό. Άρα δεν αρρωσταίνουμε από το κρύο, αλλά από τον ιό που εισχωρεί στον οργανισμό μας. Το κρύο απλά κάνει την δουλειά του ιού πιο εύκολη.

Πώς το κρύο βοηθάει στην εξάπλωση και εισχώρηση των ιών στον ανθρώπινο οργανισμό;

  • Το χειμώνα οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους λόγω κρύου. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα αν κάποιος έχει κάποια ίωση να τη μεταφέρει και στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

  • Έλλειψη βιταμίνης D. Κύρια πηγή της βιταμίνης D όπου ενισχύει το ανασοποιητικό μας σύστημα είναι ο ήλιος. Το χειμώνα η βιταμίνη D που παίρνουμε από τον ήλιο είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

  • Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Με το κρύο τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να κινούνται γρήγορα για να προφυλάξουν τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να υπολειτουργεί.

  • Η έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι ένα λόγος που το κρύο ευθύνεται για το κρυολόγημα. Με την έλλειψη υγρασίας, το ρινικό μας σύστημα στεγνώνει και για να προστατευτεί παράγει βλέννα, εξού και η καταρροή της μύτης. Επίσης η έλλειψη υγρασίας δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για να πολλαπλασιαστούν οι ιοί.

  • Οι ιοί στο κρύο γίνονται πιο ανθεκτικοί. Το περίβλημα τους σκληραίνει, με αποτέλεσμα η καταπολέμησή τους να είναι δυσκολότερη από ότι το καλοκαίρι.

Επομένως το κρύο παίζει ρόλο στο κρυολόγημα;

Ναι, αλλά όχι όπως πιστεύουμε εμείς. Σε ένα καθαρό περιβάλλον από ιούς, όσο κρύο και να κάνει και ζεστά να μην έχεις ντυθεί δεν θα αρρωστήσεις. Απλά το κρύο είναι αυτό που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες στους ιούς να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν.

Ας μην ξεχνάμε:

  • Όταν έχουμε μια ίωση να μην πηγαίνουμε σε κλειστούς χώρους, καθώς μεταδίδουμε πολύ εύκολα τον ιό και στους υπόλοιπους ανθρώπους.
  • Να αερίζουμε επαρκώς τους κλειστούς χώρους, όπως είναι το σπίτι μας και ο χώρος εργασίας μας!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog & nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

18 υγιεινές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

Σας παρουσιάζω τις 18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας για να κάνουμε …

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο …

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην έχει συστήσει στους ασθενείς του το περπάτημα είτε για …

Verified by ExactMetrics