Μπορούν άραγε οι άνθρωποι να είναι πραγματικά ελεύθεροι;

Μπορούν άραγε οι άνθρωποι να είναι πραγματικά ελεύθεροι;

Pen Ελευθερία, είναι μια τόσο μικρή φαινομενικά λέξη η οποία, όμως, βρίθει σημασίας και νοήματος. Αναρίθμητοι πόλεμοι έχουν διεξαχθεί στο όνομά της και ακόμα περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει ζωή τους στην προσπάθειά τους να την προασπιστούν. Όλοι ανεξαιρέτως την αναζητούν προσπαθώντας να την κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν στα χέρια τους. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όμως, ή όλες αυτές οι θυσίες έχουν γίνει επί ματαίω;

Η πολιτική και η ατομική ελευθέρια είναι πιο εύκολο να διασαφηνιστούν.

Ανάλογα την κοινωνία που ζεις, αν δεν είσαι δούλος και αν μπορείς να συμμετάσχεις ενεργά στο πολιτικό ρου της χώρας  με ψήφο και έλεγχο των εφαρμοστών της πολιτικής, τότε μπορείς να αποκαλείσαι ελεύθερος σε αυτούς τους τομείς.

Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται είναι στις εσωτερικές ελευθερίες. Γιατί είναι εύκολο να διακρίνεις αν βρίσκεσαι σε ένα απτό κελί, αλλά δύσκολο να αντιληφθείς το νοητό κελί του μυαλού σου. Αυτό το κελί δεν έχει κατασκευαστεί από τούβλα και κάγκελα. Είναι καμωμένο από τους φόβους, τις προκαταλήψεις και τις ανησυχίες, τα οποία σε κρατάνε δέσμιο και σαν άλλο Προμηθέα σου τρώνε τα σπλάχνα κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα κελί από το οποίο δεν πρόκειται ποτέ μας να απεγκλωβιστούμε ώστε να αδράξουμε την ελευθέρια. Οι άνθρωποι είμαστε συνυφασμένοι με ό,τι μας καθιστά ψυχικά και πνευματικά ανελεύθερους.

Η ηθική ως χειροπέδη της ελευθέριας.

Ζούμε σε ένα τόσο εχθρικό για την ελευθέρια περιβάλλον που ακόμα και τα πράγματα που είναι υπεύθυνα για την προστασία μας μπορούν παράλληλα να μας φυλακίσουν. Η ηθική μας είναι ένα εξ’ αυτών. Αν και καθορίζει τις πρέπουσες ενέργειες για να υπάρχει μια ομαλή συναναστροφή μεταξύ των ανθρώπων δεν παύει να μας οριοθετεί. Μια οριοθετημένη ελευθερία, όμως, σταματά να είναι ελευθερία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους νόμους και τις απαγορεύσεις. Ναι μεν θέτουν τα θεμιτά πρότυπα συμπεριφοράς, αλλά σε αποτρέπουν από τα όποια θέλω σου που ακόμα και αν είναι επικίνδυνα θα έπρεπε να είσαι ελεύθερος να τα ακολουθήσεις.

Ένας κόσμος με απόλυτη ελευθερία.

Ας φανταστούμε τώρα έναν κόσμο στον οποίο η ελευθερία κάθε ανθρώπου είναι απεριόριστη. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις ούτε κανόνες. Το μόνο που υπάρχει είναι τα θέλω σου, τα οποία μπορείς να πραγματοποιήσεις όποια και αν είναι, χωρίς φόβους και ενδοιασμούς.

Αυτό αν και φαντάζει ουτοπικό, το να μπορείς να κάνεις ό,τι θελήσεις και να δρας κατά το δοκούν, στην πραγματικότητα είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο θα πασχίζεις να ξυπνήσεις. Τα θέλω και οι επιθυμίες του ενός μπορεί να είναι καταστροφικά για κάποιον άλλον. Και αφού δεν θα υπάρχει κάποια ηθική ή νομική δύναμη ώστε να τα φιλτράρει, το επακόλουθο είναι να επικρατήσει ένας ψυχικός κανιβαλισμός γεμάτος εγκλήματα.

Για τους πιο ονειροπόλους ακόμα που αρέσκονται να κυνηγούν χίμαιρες ας φανταστούμε τον ίδιο κόσμο δίχως τα ανοσιουργήματα. Ακόμα και έτσι οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να έχουν επιθυμίες και όνειρα στα οποία θα γίνονται σκλάβοι.

Κατά αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στη συνειδητοποίηση πως η πραγματική ελευθερία δεν θα μπορέσει ποτέ να ανήκει στους ανθρώπους. Όπως και ο Σίσυφος που όταν ανεβάζει τελικά τον βράχο στην κορυφή του βουνού αυτή ξανά κυλάει κάτω ατέρμονα, έτσι και εμείς οι άνθρωποι κυνηγάμε την ελευθερία ενώ αυτή πάντα ξεμακραίνει όταν την φτάνουμε.

Ίσως δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε ελεύθεροι.

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Γκούτης

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics