Ηχηρή απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: Η Τουρκία να σταματήσει εδώ, αλλιώς θα υπάρξει τίμημα

Ηχηρή απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: Η Τουρκία να σταματήσει εδώ, αλλιώς θα υπάρξει τίμημα

Pen Σκληρή απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από την Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεμήνυσε πως μιλά τη γλώσσα της λογικής και της αποφασιστικότητας.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Δεν μιλάει μόνος του… έχει στο πλευρό του την ΕΕ» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως δεν έχει κανένα νόημα η τακτική κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας.

«Η Τουρκία να σταματήσει εδώ, θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, και στην ειρήνη και στη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή», διαφορετικά θα υπάρξει τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο εντός της ΑΟΖ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα είναι σαφές: «Δεν έχει νόημα η τακτική ανέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία».

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι αξιόπιστες και έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η κινητήριος δύναμη και πολλαπλασιαστής ισχύος της Ελλάδας.

Προκλητικός χωρίς όρια ο Ερντογάν

Η απάντηση αυτή του πρωθυπουργού, ήρθες λίγες μόλις ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά την διεθνή κατακραυγή, αλλά και την συντριβή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Συγκεκριμένα -τη στιγμή που η χώρα του συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ- το τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ», εμμένοντας στη στάση του με αναφορά μάλιστα στις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει η Αγκυρα στην περιοχή.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Τι είχε πει ο Τσίπρας

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο την είχε προειδοποιήσει να μην σκεφτεί καν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της».

«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί» σημείωσε.

Συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία το «Γιαβούζ»

Όλα αυτά τη στιγμή που το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο DHA, το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα, το πρακτορείο μετέδιδε ότι το πλοίο παρακολουθούσαν οι λουόμενοι από τα παράλια.

Την Κυριακή έπλεε στο Αιγαίο, κοντά στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Μαρμαρίδας, ενώ ήταν ορατό και στην Ρόδο.

Πρόκειται για γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 230 μέτρων, πλάτους 36 μέτρων ενώ το ύψος του πύργου του είναι 103 μέτρα, σύμφωνα με το DHA. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης γεώτρησης 12 χιλιάδων 200 μέτρων βάθους.

 

Πηγή: in.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics